Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Technics ST-GT550 (650) - Usunięcie usterki z migającym stereo

11111olo 02 Lis 2012 17:56 7029 8
  • Pomocny post
    #1 02 Lis 2012 17:56
    11111olo
    Poziom 43  

    Problem przejawia się tym że mimo bardzo dobrego odbioru wraz z silniejszym basem gaśnie napis stereo oraz quartz lock.
    Tematy jak to rozwiązać można znaleźć na forum Elektrody jednak opisane tam metody nie pozwalają pozbyć się problemu.
    We wszystkich jest napisane aby ustawić na tzw. 0V pośrednią częstotliwość.
    Wszystko to jest opisane w instrukcji serwisowej do której się zastosowałem jednak to nie pomogło.
    Przy słabszych stacjach mimo to w rytm basu gasło stereo i quartz lock. Zaciekawiło mnie czemu oba napisy gasną razem a nie samo stereo.
    Powód jest błahy. Na poniższym schemacie zaznaczyłem problem.

    Technics ST-GT550 (650) - Usunięcie usterki z migającym stereo

    Z pinu 11 AN7274 wychodzi sygnał MPX. Dalej płynie on do stereo dekodera ale także do zespołu wzmacniaczy na tranzystorach Q105, Q106. Na pinie 10 wspomnianego układu scalonego pojawia się napięcie około +5V gdy jest odbierany poprawny sygnał p.cz. Tak się składa że Technics przedobrzył i ten cyfrowy sygnał miesza razem z analogowym sygnałem MPX. Zbyt duży szum lub za silny bas powoduje tak duże zmiany że logika tunera uznaje że nie ma poprawnego odbioru i gaśnie napis quatrz lock. To samo się dzieje z napisem stereo który także gaśnie gdyż nie może poprawnie dekoder stereo wyłapać pilota 38kHz.

    Wylutowanie diody D105 rozwiązuje problem. Nawet na bardzo zaszumionych (słabych stacjach) można posłuchać w stereo a nawet jeśli jest ono przerywane to quartz lock nie znika.

    Pozostałe funkcje jak np. automatyczne szukanie dalej działają poprawnie.

    Dodatkową modyfikacją którą dokonałem jest usunięcie rezystora R339. Jest on odpowiedzialny za wysterowanie tranzystora Q304 który zmniejsza przesłuch stereo w trybie super narrow. Daje to zauważalne osłabienie efektu stereo mimo że nie ma takiej potrzeby.

    U siebie w tunerze obie w/w części wylutowałem tylko z jednej strony co widać na poniższym zdjęciu.

    Technics ST-GT550 (650) - Usunięcie usterki z migającym stereo

    Kolorem zielonym zaznaczyłem diodę a niebieskim rezystor.

    Proszę moderatora o podpięcie tematu gdyż dotyczy to większej ilości tunerów wspomnianej firmy a usunięcie usterki jest stosunkowo proste.

    1 8
  • #2 06 Lis 2012 17:59
    mnych
    Poziom 16  

    Witam. Co się dzieje z napięciem 5,6V na nogach układu - 2,12,26, w razie zwiększenia głośności i basów?

    0
  • #4 06 Lis 2012 18:22
    krakarak
    Poziom 39  

    Kolega mnych sugeruje spadek napięcia zasilającego 5.6V w rytm basów.

    0
  • #5 06 Lis 2012 18:26
    mnych
    Poziom 16  

    11111olo napisał:
    Głośnosci ani basów nie da się od tak zwiększyć więc nie rozumiem pytania.


    Mam pod uwagą złe stabilizowanie napięcia zasilania układu z jakiegoś powodu.

    0
  • #6 06 Lis 2012 18:26
    11111olo
    Poziom 43  

    Ludzie! Nie w tym jest problem. Po co Technics dodał te udziwnienie? Jak by wszędzie się odbierało radio idealnie to by nie było problemu.

    Spadek napięcia może jest tylko to nie ma znaczenia ponieważ odlutowanie diody daje pożądany efekt, a o to chyba chodzi.

    Stabilizacja napięcia nie ma znaczenia skoro problem basów występuje tylko na słabszych stacjach które z wiadomych powodów mają niższy S/N.

    Słabo czytacie. Jak by gasło samo stereo to jeszcze ale też quartz lock gaśnie co jednoznacznie świadczy że na pinie nr 10 jest stan niski - a przynajmniej tak to odbiera procesor.

    0
  • #7 06 Lis 2012 18:33
    mnych
    Poziom 16  

    Tylko staram się zrozumieć jak przejawia się uszkodzenie, żeby pomóc panu. Więc wnioski w takim razie można wyciągnąć kiedy są dokonane zamiary napięcia.Tak czy nie?

    0
  • #8 06 Lis 2012 18:34
    krakarak
    Poziom 39  

    11111olo napisał:
    Ludzie! Nie w tym jest problem. Po co Technics dodał te udziwnienie? Jak by wszędzie się odbierało radio idealnie to by nie było problemu.

    Spadek napięcia może jest tylko to nie ma znaczenia ponieważ odlutowanie diody daje porządany efekt, a o to chyba chodzi.

    Weź coś na uspokojenie i nie wrzeszcz. Trochę taktu nie zaszkodziło nikomu.

    "Spadek napięcia może jest" - nie wiesz, nie pisz. Zmierzysz, napiszesz.

    Mam prośbę - wyjaśnij nam jaką rolę spełnia ta dioda w obróbce sygnału lub kształtowania napięcia ?
    14 elementów związanych z detekcją sygnału jest zbędne ?

    Kolego mnych - autor tematu nie szuka pomocy, on ogłosił rozwiązanie problemu fabrycznej wady. Inżynierowie Technicsa nie wiedząc co czynią wlutowali nie potrzebnie diodę a kolega ją wylutował i teraz tuner pięknie działa.

    0
  • #9 06 Lis 2012 19:16
    11111olo
    Poziom 43  

    Cytat:
    Na pinie 10 wspomnianego układu scalonego pojawia się napięcie około +5V gdy jest odbierany poprawny sygnał p.cz.


    Czego tu kolego nie rozumiesz?

    Jak tuner jest dostrojony poprawnie do stacji to pojawia się na wspomnianym pinie około 5V a jak nie jest dostrojony to 0V.
    Nakładanie na czysto cyfrowy sygnał dodatkowo sygnał MPX - wzmocniony do nie wiadomo jakiej wartości chyba nie uznasz za coś pożytecznego.
    Poczytaj ile jest problemów z "migającym stereo" - i to nie tylko na elektrodzie i nie w tym modelu Technicsa.

    Ta drobna zmiana wiąże się z tym że mam jakieś chińskie radyjko na którym ta sama stacja grała w stereo mimo ogromnego szumu a Technics grał jedynie w mono a dźwięk był jeszcze gorszy niż w chińczyku.

    Jeśli byle jakie radio gra lepiej to jest coś nie tak. Poprawne zestrojenie p.cz. nic nie zmieniło bo na bardzo silnych stacjach i tak zawsze grało poprawnie - mają ogromny odstęp sygnału do szumu.

    1
  Szukaj w 5mln produktów