Witam, jestem studentem 4 roku elektroniki i telekomunikacji. Na 7 semestrze pojawił mi się teraz taki przedmiot jak projekt zespołowy w ramach którego mamy całą grupą zrobić radioodbiornik. Mam już wybrany projekt pracy dyplomowej (dotyczący procesorów) i to jej poświęcam swój czas więc nie bardzo mam ochotę wdrażać się teraz w jeszcze inny temat. Chcę więc problem powierzyć osobie kompetentnej która wykona to dobrze (oczywiście odpłatnie ). Do wykonania są dwa układy mój i kolegi każdy płatny osobno. Profesor jako wymagania całego odbiornika podał następujące zagadnienia:
- odbiór sygnału FM przy dewiacji częstotliwości 75 kHz, pasmo sygnału zmodulowanego od 300 Hz do 15 kHz.
- czułość odbiornika 5 mV
- zasilanie odbiornika 12 V
- obciążenie odbiornika - głośnik o impedancji wejściowej 8 [ohm]
- moc obciążenia 5 W
- współczynnik zniekształceń harmonicznych poniżej 2%
- odbiornik winien posiadać regulację głośności
- odbiornik powinien posiadać automatyczną regulację wzmocnienia od 0 do 40 dB
- selektywność odbiornika 20 dB
- poziom zakłóceń własnych odbiornika minimalny
- współczynnik szumów 5 dB
- odbiornik powinien być zaprojektowany w postaci elementów dyskretnych
- odbiornik winien być układem z przemianą częstotliwości i strojony napięciowo
Zadanie 1. Zaprojektować przestrajany wzmacniacz wielkiej częstotliwości wraz z anteną;
Zadanie 2. Zaprojektować układ przemiany częstotliwości ( mieszacz ).
PS. Heterodyna jest generowana przez innego studenta. ;
Jako kompletne zadanie rozumie się utworzenie schematu urządzenia wraz z dokumentacją + opis dlaczego użyto takich elementów i zaprojektowano taki układ.
Ceny oraz chęć współpracy proszę zgłaszać do mnie mailowo: eliasz.proc(malpa)gmail.com lub gg 4392034.
Czas wykonania zadania jest do końca tego semestru ale chciałbym na początku stycznia mieć już całość.