Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirlpool ADG 6560 - Zatrzymuje się po pobraniu wody, błąd F11

04 Lis 2012 09:48 10905 40
  • Poziom 15  
    Witam !

    Zmywarka Whirlpool ADG 6560 ucierpiała prawdopodobnie podczas burzy, spaliły się elementy w programatorze, błąd wskazywał na grzałkę która jest prawna. Po wymianie programatora na nowy zmywarka rusza, zaczyna nabierać wodę i po
    około pół minuty ją wylewa i zatrzymuje się z błędem F11.

    Jak ograniczę przepływ wody na zaworze to napełnianie trwa dłużej, co sugeruje, że błąd nie występuje po odliczeniu konkretnego czasu. Nie znalazłem opisu tego błędu dla tej zmywarki. Dla innego modelu było wskazanie na czujnik przepływu lub czujnik membranowy. Znalazłem coś ze śmigiełkiem które się obraca jak bierze wodę. Prawdopodobnie działa bo podaje impulsy gdy się obraca.

    Być może coś zostało poruszone przy jej wywracaniu na bok. Proszę o podpowiedź co mogę sprawdzić i co oznacza F11.

    Pozdrawiam !

    PL
    Darmowe szkolenie: Ethernet w przemyśle dziś i jutro. Zarejestruj się za darmo.
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Pomocny post
    Poziom 39  
    Czujnik membranowy to jak najbardziej właściwy trop. Czarna kratka pod filtrem - może być brudny albo uszkodzony.
  • Poziom 15  
    Właśnie nie bardzo go mogłem znaleźć. Dysponuje może ktoś rysunkiem serwisowym do tego modelu ?

    Czujnik membranowy widziałem na jakimś zdjęciu na elektrodzie, ale w mojej zmywarce w tym miejscu go nie ma. Zdjęcie od spodu poniżej.

    Whirlpool ADG 6560 - Zatrzymuje się po pobraniu wody, błąd F11
  • Relpol przekaźniki nadzorczeRelpol przekaźniki nadzorcze
  • Poziom 39  
    plp napisał:
    Dysponuje może ktoś rysunkiem serwisowym do tego modelu ?
    Na rysunku który mam czujnik jak najbardziej się znajduje - masz inną wersję, numer serwisowy wiele tu wyjaśni.
    Co do błędu - pompa się uruchamia? Program testowy był włączany? Wtyczki nie pomieszane?
  • Poziom 15  
    Pompa myjąca się nie uruchamia.

    Nie jestem teraz w pobliżu zmywarki. Jutro sprawdzę numery, pewnie tam będzie i serwisowy.

    Programu testowego nie puszczałem, nie wiem jak i na co zwrócić uwagę.

    Wtyczki raczej nie pomieszane, ale 100% pewności nie dam, bo był wymieniany programator.

    Dzięki za pomoc !
  • Poziom 39  
    plp napisał:
    Pompa myjąca się nie uruchamia.
    Od tego więc zacznij.
  • Poziom 15  
    Rozumiem, sprawdzić połączenie i samą pompę, czyli rezystancję na złączu, ewentualnie na krótko. To niestety najwcześniej jutro wieczorem.

    Czy f11 ma jakieś dokładne znaczenie, typu nie działa to i to, czy tylko stoję w tym momencie bo coś mi przeszkadza ?
  • Poziom 39  
    Czy założony moduł (programator) jest do tego dokładnie modelu zmywarki, prawidłowo zaprogramowany?
  • Poziom 15  
    Jest do tego modelu 6560. Ma te same oznaczenia liczbowe na etykiecie. jak zaprogramowany to nie wiem.

    Znalazłem naklejkę z numerem: 8511 656 10880
    Nie wiem czy to numer serwisowy, ale może.

    Dokładniejszy model zmywarki z faktury to: ADG 6560/3 IX
  • Poziom 13  
    jeśli programator jest OK to na 99,9 % pompa myjąca. W tej zmywarce nic innego nie jest w stanie się zepsuć żeby był taki błąd.
  • Poziom 15  
    Kompletnie nie było czasu, żeby się tym zająć. może w najbliższym czasie. Zmywarka trochę stała, może się ta pompa jakoś zakleiła itp.

    Dzięki za info !
  • Poziom 19  
    Uszkodzony hydrostat,labirynt a niedawno miałem przypadek że był wyciek wody i błąd F 11.Jedna z tych 3 rzeczy nic innego.pozdrawiam.
    Moderowany przez mrhari:

    Na zdjęciu dobrze widać że nie ma...

  • Poziom 15  
    Gdzie znajdę ten hydrostat ?

    Pompa jest sprawna. Podłączona z zewnątrz działa. Sterownik nie wystawia na nią zasilania.
  • Poziom 19  
    Jak otworzysz drzwi zmywarki pod filtrami tymi na dole zobaczysz po prawej stronie taką czarną kratkę(no chyba że jej nie ma bo jest zastąpiona czujnikiem OWI lub nie ma jej wogóle też tak bywa) i ta czarna kratka to właśnie hydrostat,czasami pomaga wyczyszczenie ale rzadko.
    Masz foto tego hydrostatu
    https://obrazki.elektroda.pl/1560770400_1352555566.jpg
  • Poziom 15  
    Dzięki, ale tego elementu przynajmniej tam nie ma. Kilka postów wyżej jest fotka od spodu i widać tam miejsce w którym montowany jest czujnik membranowy. W przypadku tej zmywarki to miejsce jest zaślepione.

    Jak wygląda czujnik OWI ?
  • Poziom 19  
    Czyli zostaje labirynt albo moduł,czasem też pompa to robi.
  • Poziom 15  
    OK. To co sprawdzić w labiryncie ?

    Moduł tzn. tzw. programator ? Jest nowy. Chyba, że to wersja potrzebująca hydrostatu. Można to jakoś sprawdzić, ewentualnie zmostkować ?
  • Poziom 19  
    Tak,programator.Jeżeli masz moduł do tej zmywarki to szukaj gdzie indziej problemu,obstawiam ten labirynt.
  • Poziom 15  
    Niby do tej, kupiłem w sklepie internetowym. Numery na nich są te same.

    Co sprawdzić w labiryncie ? Do czego on w ogóle służy ?
  • Poziom 19  
    Do labiryntu podłącz miernik i włącz zmywarkę niech zacznie pobierać wodę.Ja ustawiam miernik na ''piszczek" i jak zaczyna piszczeć przy pobieraniu wody,powinien być dobry.
  • Poziom 15  
    Ok, dzięki ! Dzisiaj już nie zdążę, ale postaram się jutro.
  • Poziom 15  
    Dzięki jeszcze raz ! Przewody widzę na dole. Sprawdzę i się odezwę.

    Dodano po 11 [minuty]:

    Jak leci woda widać obracające się śmigiełko i razem z nim przerywane piszczenie z miernika. To chyba przepływomierz i chyba jest ok.
  • Poziom 19  
    Czyli jest sprawny.A sprawdz tak samo ale podłącz miernik przy module do przewodów od libiryntu bo mogą być przewody uszkodzone.
  • Poziom 15  
    Przewody ok. Ten sam sygnał jest na wtyczce przy module.
  • Poziom 19  
    A wtyczka od labiryntu d dobre miejsce w module wpięta?Jak tak to coś z tym modułem jest nie tak.
  • Poziom 15  
    Wtyczka wpięta tak jak w stary, choć pomyłki wykluczyć nie można. Nie pamiętam czy tam jest jakieś oznaczenie.
    Moduł nowy, więc raczej sprawny.
  • Pomocny post
    Poziom 19  
    Podpowiedziałem wszystko co bym sprawdził,ale jeszcze próbował bym podmienić moduł,bo nie koniecznie nowy jest sprawny.A zresztą czy masz pewność że on jest nowy a nie używany?Skończyły się mi już pomysły.
  • Poziom 15  
    Zamawiałem na: www.czesciagd.pl

    Dostałem odpowiedź, że stary model jest niedostępny. Jest nowa wersja. Producent potwierdził, że będzie pasować.
  • Poziom 39  
    plp napisał:
    stary model jest niedostępny. Jest nowa wersja. Producent potwierdził, że będzie pasować.
    Oho, sprawa śmierdzi ;) Już gdzieś tu widziałem człowieka który montował niepasującą pompę bo mu producent powiedział że jest dobra.

    Pomysł może karkołomny, ale jeśli czujesz się na siłach to spróbuj:
    podłącz sobie przełącznik do gniazda WI na module i zewrzyj go w momencie kiedy zacznie pobierać wodę.
    Uwaga na napięcie sieciowe na złączu! No i nie zrób gdzieś indziej zwarcia...
    Jeśli wtedy zadziała bez błędu to znaczy że masz złą wersję modułu.