Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Samodzielnie montowany wzmacniacz na układzie TDA2005. Trzeszczenie w głóśnikach

Arni660_22 04 Lis 2012 18:08 2226 11
  • #1 04 Lis 2012 18:08
    Arni660_22
    Poziom 8  

    Witam.
    Właśnie zmontowałem wzmacniacz na układzie TDA2005.
    Otóż tak, wzmacniasz jest zasilany zasilaczem NE069 http://www.nikomp.com.pl/zestawyN/N-069a.gif.. Napięcie wyjściowe wynosi 12,3 VDC. Zasilany jest transformatorem od starego tunera satelitarnego w którym występują 3 różne napięcia wyjściowe: 9, 12, 18 VAC. Zasilacz jest podpięty do 9V. Następnie przedwzmacniacz jest zbudowany z tego schematu: http://docs7.chomikuj.pl.pdf.. Podkreślę że przedwzmacniacz testowany na słuchawkach pracuje bardzo poprawnie. Regulacja tonów oraz głośności jest ok. Nie szumi ani też nie trzeszczy. Głośniki są napędzane 2 układami TDA2005. Czyli lewy prawy kanał. Płytki wykonane z http://www.electronica-pt.com/audio/tda2005.jpg.. Wszystkie płytki są ze sobą dokładnie złączone. I tu następuje problem. Po uruchomieniu następuje dziwne pykanie buczenie oraz mruczenie w głośnikach. Piszę z prośbą o podsunięcie pomysłu co może być nie tak. Podkreślę że zasilacz oraz przedwzmacniacz był testowany na oryginalnych płytkach z użytym układem TDA2005 i tego problemu nie było. Proszę o podpowiedź co według kolegów może być nie tak. Może zastosować jakiś filtr, większe oporniki czy też kondensatory. Pozdrawiam i z góry dziękuje za odpowiedź.


    3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym).
    (dj-MatyAS)

    0 11
  • Sklep HeluKabel
  • #2 04 Lis 2012 18:26
    wojtek0995
    Poziom 27  

    Może masz za słaby zasilacz i nie wyrabia prądowo?

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #3 04 Lis 2012 18:36
    PrzemQ24
    Poziom 25  

    Przyczyną szumu najprawdopodobniej jest zbyt słabe filtrowanie napięcia zasilającego. Musisz wstawić większe kondensatory w sekcji zasilania.
    Jaka jest moc trafa?

    0
  • #4 04 Lis 2012 19:51
    widos
    Poziom 17  

    Podłącz zasilanie pod akumulator 12V, będziesz miał pewność co do zasilacza.

    0
  • #5 04 Lis 2012 19:52
    398216
    Użytkownik usunął konto  
  • #6 04 Lis 2012 21:22
    aaanteka
    Poziom 38  

    Diagnoza jest oczywista transformator z tunera SAT- moc czegoś takiego jest zbyt mała.Dla przykładu opis danych pierwszego lepszego tunera:

    "Zastosowane technologie AC-3, Time Shift, DVR,
    Inne Zakres częstotliwości wejściowych: 2 x 950...2150 MHz, Wejście tunera DBS: złączka F, Pobór mocy w trybie włączonego zegara: 1,32 W, Pobór mocy w trybie pracy: 11.5 W, Maksymalny pobór mocy: 13.5 W, Pobór mocy w trybie stand-by: 0.2 W, Obsługiwane formaty video: MP4; MKV; MOV; TS; TS4; VOB; WMV; Xvid; AVI, Obsługiwane formaty audio: MP3; AAC; MP2; MP4, Obsługiwane formaty zdjęć: JPEG, Aktualizacja oprogramowania: automatycznie przez Internet; ręcznie przez USB, Wyświetlacz próżniowy: VFD, Tuner DVB-S + przelotka "


    Tak więc sam sobie poniekąd odpowiedziałeś wystarczy spojrzeć w notę katalogową TDA2005.
    Jak zapniesz woltomierz na zasilanie TDA2005 przekonasz się iż napięcie spada znacznie, albo nawet "pływa", a transformator nadmiernie się nagrzewa zaraz po włączeniu .

    0
  • #7 05 Lis 2012 11:08
    Arni660_22
    Poziom 8  

    Już odpowiadam na wszystkie pytania.
    Jeżeli chodzi o trafo i o jego moc, to niestety nie mogę nic powiedzieć. Trafo ma swoje "ruskie" oznaczenia i na tym się kończy. Szukałem jakiś informacji o nim i nic. Jeżeli chodzi o akumulator to nie próbowałem i spróbuję. Wyniki podam w edycji mojego postu. dj-MatyAS napisał o schemacie i masach. Ok zrobiłem jak mogłem niby schemat w paintcie proszę:Samodzielnie montowany wzmacniacz na układzie TDA2005. Trzeszczenie w głóśnikach. aaanteka jest tak jak mówisz napięcie skaka od 12 - 9V nawet tylko ja myślałem że to od zbyt małej ilości kondensatorów. Hm czyli zrobię test na akumulatorze w aucie i napisze co wyszło.

    Dodano po 2 [godziny] 17 [minuty]:

    Zrobiłem test na zasilaniu od akumulatora z samochodu. Wyszły takie same objawy jak na zasilaczu. Muzyka jest słyszalna, "buczenie" i "chromot" nie ustąpił.

    Dodano po 41 [minuty]:

    Chyba panowie doszedłem to tego co jest nie tak. Zrobiłem jeszcze test na podpiętym miernikiem. I sprawa jest taka że skaka bardzo napięcie z 12- 8V. Napięcie było mierzone przy wejściu zasilania na płytkę z układem TDA2005. Muszę zdobyć dobre trafo. Innego wyjścia nie ma.

    dj-MatyAS napisał:
    przemq24 napisał:
    Jaka jest moc trafa?

    Moc transformatora to jedno, a wydajność prądowa danego uzwojenia to drugie.
    Dobrze by było, żeby nam Autor przedstawił schemat (rzeczywisty) połączeń z uwzględnieniem mas.
    Miałeś rację kolego moje trafo nie ma odpowiedniej wydajności. Dziękuje wszystkim za pomoc. A jeszcze jedna sprawa. Może mi ktoś polecieć jakieś dobre trafo do zasilenia takiego wzmacniacz. Przypomnę że są zastosowane 2xTDA2005.

    0
  • #8 05 Lis 2012 15:33
    bestboy21
    Poziom 39  

    Jeśli ma to mieć ręce i nogi to transformator powinien mieć moc 50-60W i napięcie 11-12V przed wyprostowaniem.

    Np. taki TS60VA 230/12V z oferty firmy "toroidy" .
    Po wyprostowaniu napięcia i doliczając spadki napięć na układzie będzie ok 15V ale to niczemu nie szkodzi bo katalogowo wytrzymuje 18V.

    Połączenia muszą być dość grube i krótkie bo napięcie jest niskie i prądy spore.
    Poza elektrolitami na płytce zasilacza warto dodać 1000uF obok samego TDA. (chociaż widzę że coś tam jest tylko do końca nie wiadomo co).

    0
  • #9 05 Lis 2012 16:15
    Arni660_22
    Poziom 8  

    Tak kolego jest, Kondensator 100nF oraz 470uF. Tylko ja zamontowałem od razu 1000uF. Tak jak napisałeś. W nocie płytki pisało że można tak zrobić żeby napięcie zasilające było stabilniejsze. Bardzo dziękuje za podpowiedź jakie trafo wybrać. Będę miał na pewno na uwadze twoją propozycję. pozdrawiam,

    0
  • #10 05 Lis 2012 21:00
    aaanteka
    Poziom 38  

    Jak pisałam:
    - z transformatora o mocy 10-12W nie uzyskasz mocy oddawanej większej , a trzeba uwzględnić sprawność transformatora, do tego skoro wzmacniacz oddaje 5-10W to pobiera trochę więcej....też nie ma sprawności 100%.

    Skoro ci pływa napięcie na mierniku przypuszczam elektronicznym od 12 do 8V to w rzeczywistości jest ono jeszcze mniejsze ponieważ miernik ma jakiś czas pomiaru i niezbyt fachowo wyrażając się "nie wyrabia się" z wyświetlaniem wyniku najniższego napięcia.

    Nie zapominaj również o zastosowaniu odpowiedniej średnicy przewodów na zasilaniu, bo najlepszy zasilacz , duże pojemności nie są w stanie zrekompensować zbyt małego przekroju przewodów zasilających i spadku napięcia zasilania na nich.

    0
  • #11 05 Lis 2012 21:40
    Arni660_22
    Poziom 8  

    Tak kolego miałeś rację. Mój błąd, za mało szukałem. Nie mogłem znaleść charakterystyki po numerach wypitych na trafie to odpuściłem-błąd!. Teraz muszę tylko jechać do domu i przywieść z mojego elektronicznego złomu odpowiednie trafo. Mam parę wiem na pewno że jedno ma 60W mocy. Powinno wystarczyć. Z napięciem wyjściowym 2x12V, 36Vi 6V. To joż powinno dać radę.
    Pozdrawiam wszystkich którzy chętnie mi pomagają. Dziękuje.


    3.1.13. Zabronione jest publikowanie wpisów naruszających zasady pisowni języka polskiego, niedbałych i niezrozumiałych.
    (dj-MatyAS)

    0
  • #12 05 Lis 2012 22:19
    398216
    Użytkownik usunął konto