Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

FORD Mondeo MK3 - Zakłócenia w instalacji - radio, czujnik temperatury

michcior 05 Lis 2012 10:46 2634 1
  • #1 05 Lis 2012 10:46
    michcior
    Poziom 30  

    Witam, (Mondeo MK3, TDCi 130KM)

    Od ok, dwóch lat, radio co kilka minut odstrajało się przeskakując na 102.3MHz na około 0.5 sekundy. W sumie potraktowałem to jako usterkę radia (102.3 we Wrocławiu to radio Wrocław, więc było ok). Ostatnio, samochód zaczął szarpać na wolnych obrotach, a do tego przygasało podświetlanie tablicy, dodatkowo rozrusznik przestał dopychać zębatkę. Wizyta u elektryka, naprawił rozrusznik i poprosiłem o przejrzenie alternatora. W alternatorze wymienił tylko łożyska, a rozrusznik, typowo dla tego modelu miał zapaskudzoną ośkę. No i magicznie, problem z radiem zniknął!!! Dodatkowo, czujnik temperatury, który od jakiegoś czasu także "świrował" wrócił do życia.

    Pytanie, czy coś jak krótkie przerwy w zasilaniu, takie piki mogą się zdarzać? W sumie radio i czujnik temperatury to to co zauważyłem, przecież wszystko mogło "świrować". Czy ktoś spotkał się z taką usterką? Jak to mogło wpływać na wtryski, które dość regularnie naprawiałem?

    0 1
  • #2 05 Lis 2012 17:51
    piotrekwoj1
    Poziom 37  

    Witam kolego nie podales roku produkcji tego autka ale jak masz do roku 2004 to wtryski to normalka w tym silniku , byly wadliwe oryginalnie

    0