Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz 200W na MOSFEET jak dobrze uruchomić.

pepek41 06 Lis 2012 14:33 2535 16
  • #1 06 Lis 2012 14:33
    pepek41
    Poziom 13  

    Witam wszystkich fascynatów elektroniki chciałbym prosić o pomoc, mianowicie zbudowałem wzmacniacz jaki był przedstawiony na Elektrodzie tj https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic844729.html
    , uruchomiłem go i pracuje nie tak jak powinien, na bardzo cichym volum gra czysto a jak podgłoszę choć trochę to zaczyna charczeć tak jakby nie mógł wydoić , praktycznie jest tak ze z podgłaszaniem wzrasta charczenie a lekko moc, na schemacie jest ECX10N16 - 160V / 8A / 125W NPN a dałem 2SK1058 - 160V / 7A / 100W NPN a zamiast ECX10P16 - 160V / 8A / 125W PNP dałem 2SJ162 - 160V / 7A / 100W PNP , a TR MJE340 i 350 są tak jak na schemacie , pozostałe elementy są według schematu nic więcej nie zmieniałem , jedynie to że schemat wymaga napięcia +-67V a ja mam trafo +-56.5V , czy to jest tego powodem? szukałem postów na temat jaki proszę ale nie znalazłem, Proszę o pomoc

    0 16
  • #2 06 Lis 2012 14:54
    BILGO
    Poziom 38  

    pepek41 napisał:
    a ja mam trafo +-56.5V

    To jest napięcie po wyprostowaniu i przefiltrowaniu?? Jest to trochę niskie napięcie... Jaką moc ma trafo??
    Z czego podajesz sygnał audio?? Prąd spoczynkowy na jakim poziomie jest??
    pepek41 napisał:
    tak jakby nie mógł wydoić

    Co to znaczy??

    Ogólnie to ten projekt nie jest zbyt dobry...

    0
  • #3 06 Lis 2012 16:01
    pepek41
    Poziom 13  

    dzięki za odp trafo ponad 200, sygnał jest z lapka, .... no bo jak podgłszam to zaczyna pierdzieć a przecież na tranzystory 4 razy po 50 zl to tak nie powinno być ,
    dziękuje że piszesz ale muszę wyjść na godzinkę , na pewno wrócę dzięki

    Dodano po 57 [minuty]:

    jestem

    0
  • #4 06 Lis 2012 17:34
    elmłot
    Poziom 18  

    Zobacz dokładnie gdzie jest na schemacie ± 67V , czy na kondensatorach filtrujących , czy z Trafo tyle wychodzi .

    Poprawnie to z trafo może wychodzić 2x 57V a nie "±" - dlatego trudno ocenić co masz na myśli.

    Jeśli twoje trafo ma ±57V (czyli poprawnie 2x 57V) to na kondensatorach będzie około 1,41 x więcej czyli około ±80V !!!

    Transformator musi być duży , pracuje tylko w szczytach sinusoidy - wówczas doładowuje kondensatory i wtedy płynie spory prąd a rdzeń nasyca się dlatego moc trafo powinna być sporo większa niż moc odbierana z układu wzmacniacza + moc tracona na ciepło. Rzadko stosuje się tak dużą moc ,(wiadomo że trafo jest drogie , duże i ciężkie) by wydajność trafa nie powodowała spadków napięcia przy niskich basach i idzie się na kompromis miedzy dużym zapasem mocy (potrzebnym tylko na basy) a sensownym zapasem mocy :)


    Zobacz , czy poziom sygnału z lapka nie jest przyczyną - przesterowanie.
    Za duży poziom sygnały z lapka , powoduje że są obcięte szczyty - tranzystory są nasycone - wzmocniony sygnał jest zniekształcony.

    0
  • #5 07 Lis 2012 07:26
    pepek41
    Poziom 13  

    Właśnie po filtracji jest +-57v

    0
  • #6 07 Lis 2012 15:31
    elmłot
    Poziom 18  

    Więc będzie mniejsza moc , ale zniekształcenia to inna przyczyna może być, zredukuj w laptopie siłę głosu i ustawiaj wzmocnienie za pomocą RV2.

    0
  • #7 07 Lis 2012 16:09
    Pokrentz
    Poziom 21  

    Ja miałem wzmacniacz 2xLM3886 pędzony transformatorem 2x24V / 200VA. Parametry dokładnie jak z artykułu opisującego jego konstrukcję (EdW). I na połowie głośności wzmacniacz charczał.
    Transformator po pewnym czasie zmienił sie w zapiekankę, bo jeden z kondensatorów filtru dostał zwarcia. Obejrzałem go dokładniej i okazało się, że wtórne uzwojenie transformatora było z drutu o średnicy 1 mm. Trochę mało, jak na tę moc. Po prostu przy zwiększaniu poboru prądu siadało napięcie i wzmacniacz "pierdział" głośno.
    Zrobiłem sobie więc zasilacz impulsowy wg. artykułu na Elektrodzie. Teraz, to zupełnie inna bajka - mam na nim 4 kostki LM3886, każda pędzi głośnik 8 omów i odkręcenie na maksa powoduje po prostu trudny do zniesienia hałas w pokoju, ale jest czysto!
    Możesz mieć za słaby transformator.

    0
  • #8 07 Lis 2012 16:20
    BILGO
    Poziom 38  

    Kol. pepek41 sprawdź napięcie podczas pogłośniania.... (Tak jak Kol. Pokrentz pisał, możliwe że napięcie przysiada...)

    0
  • #9 07 Lis 2012 17:38
    dominior.dB
    Poziom 11  

    Czy sygnał z laptopa idzie bezpośrednio do wzmacniacza? Czy jest jakiś przedwzmacniacz? Jeśli bezpośrednio to może być już zniekształcony sygnał, ale o za małym napięciu żeby wysterować końcówkę mocy.

    0
  • #10 07 Lis 2012 18:56
    Pokrentz
    Poziom 21  

    Dominior, wtedy wzmacniacz charczałby już przy cichym graniu. Wystarczy wziąc słuchawki i posłuchać, czy to laptop charczy.

    0
  • #11 07 Lis 2012 22:27
    Marios221
    Poziom 20  

    Jak duży prad spoczynkowy ustawiles??

    0
  • #12 07 Lis 2012 23:28
    artis666
    Poziom 26  

    Pokrentz napisał:
    Dominior, wtedy wzmacniacz charczałby już przy cichym graniu. Wystarczy wziąc słuchawki i posłuchać, czy to laptop charczy.




    Właśnie niekoniecznie...wystarczy, że przesteruje się sygnał w stopniu wejściowym tego wzmacniacza, z tego względu że jego amplituda będzie wyższa, niż zaprojektowana w tym układzie.

    Nie wierzysz? Najprościej: podłącz słuchawki do laptopa, sprawdź że faktycznie gra czysto, a potem podłącz tego laptopa do jakiegoś urządzenia (mixera np) pod wejście na mikrofon dynamiczny. I zobacz co się stanie. Z uwagi na to, że wiem jaki będzie efekt, radzę nie brać tej propozycji na tyle poważnie, by próbować w domu.
    Dopasowanie impedancji wejścia/wyjścia i amplitudy Panowie..

    Ustaw potencjometr wzmacniacza w około 1/3 skali, głośność laptopa na 0, i powolutku co 1 % zwiększaj, i słuchaj co się dzieje. Jeżeli masz możliwość sprawdź również na innym źródle dźwięku, a pierwsze co zrobisz - sprawdź jeszcze raz dokładnie, czy wszystko dobrze poskładałeś. Pozdrawiam

    0
  • #13 08 Lis 2012 11:03
    pepek41
    Poziom 13  

    Ustawiłem na laptopie prawie na zero lekko słychać i podgłaszam RV2 na wzmacniaczu i na całej regulacji jest dobrze nic nie charczy , jak zacznę podgłaszać na laptopie to już zaczyna charczeć , jest też odwrotnie , jak przyciszę RV2 a na laptopie prawie na maksa to gra czysto a jak zcznę podgłaszać RV2 to zaczyna charczeć, napięcie po filtracji nie zmienia się, trafo ma 2*40V 2*3,75A. Głośniki nie mają na to wpływu zmieniam na mocniejsze i słabsze i dalej jest to samo.

    0
  • #14 08 Lis 2012 14:50
    BILGO
    Poziom 38  

    pepek41 napisał:
    jak zacznę podgłaszać na laptopie to już zaczyna charczeć

    To znaczy charczy jak jest jeszcze w miarę cicho... czy zaczyna charczeć jak jest już naprawdę głośno???

    0
  • #15 08 Lis 2012 15:22
    elmłot
    Poziom 18  

    pepek41 napisał:
    Ustawiłem na laptopie prawie na zero lekko słychać i podgłaszam RV2 na wzmacniaczu i na całej regulacji jest dobrze nic nie charczy , jak zacznę podgłaszać na laptopie to już zaczyna charczeć , jest też odwrotnie , jak przyciszę RV2 a na laptopie prawie na maksa to gra czysto a jak zacznę podgłaszać RV2 to zaczyna charczeć, napięcie po filtracji nie zmienia się, trafo ma 2*40V 2*3,75A. Głośniki nie mają na to wpływu zmieniam na mocniejsze i słabsze i dalej jest to samo.


    RV2 daj w pobliżu maksa - o ile masz podłączony mocny głośnik - i wtedy od zera do momentu gdy zaczyna charczeć lecisz w laptopie.
    Jak zaczyna charczeć to jest już za wysoki poziom sygnału z laptopa .
    Zauważ że w przypadku laptopa mamy problem z różnym poziomem sygnału , w zależności czy słuchasz mp3 czy z netu prosto , czy wava - to utwory mogą mieć znaczną różnicę w poziomie sygnału.

    Natomiast jeśli w laptopie dasz dość wysoko czy na maksa to wtedy powinno charczej już prawie cały czas . Może tylko na poczatku gdy RV2 jest na minimum będzie ok.

    0
  • #16 08 Lis 2012 15:44
    pepek41
    Poziom 13  

    Sygnał audio jest sprawdzony czysty nie za głośny.
    nie ma wpływu czy podgłaszam na lapie czy RV2 i charczy

    0
  • #17 08 Lis 2012 15:59
    elmłot
    Poziom 18  

    pepek41 napisał:
    Ustawiłem na laptopie prawie na zero lekko słychać i podgłaszam RV2 na wzmacniaczu i na całej regulacji jest dobrze nic nie charczy ...


    Z laptopa wychodzi sygnał o dużym napięciu (jeśli dasz na maksa) i wtedy praktycznie zawsze wzmacniacz jest przesterowany , jedynie na minimum RV2 może jeszcze nie być przesterowany.

    Jeśli w laptopie dałeś na minimum to wtedy sygnał nie będzie przesterowywał wzmacniacza niezależnie od pozycji RV2

    0