Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Polonez Caro GSI 1.6 MPi - Check engine na benzynie, nie odpala, error 29 i 17

vBB 06 Nov 2012 16:14 4425 15
Relpol
    vBB
    Level 9  
    Witam, mam taki problem z Polonezem Caro Plus GSI MPI 1.6 rocznik 1999 r.:
    ostatnio w sobotę próbowałem go odpalić pod wieczór, z trudem, ale zapalił, było słychać pompę paliwa, przekręciłem kluczykiem, kręcił długo ale nie odpalił, przekręciłem jeszcze 2 razy żeby pompa podała trochę paliwa i odpalił. Pompę było normalnie słychać. Następnego dnia rano już nie chciał odpalić z benzyny, z wielkim trudem odpalił na gazie (nigdy nie odpalam na gazie bo nigdy nie chciał odpalać...) po dłuższym kręceniu, przełączyłem na benzynę, samochód od razu gaśnie i świeci się check engine. Sprawdziłem błędy, pokazało: 12 (standard), 17, 29, 44, 45 (dwa ostatnie podobno spowodowane gazem, zawsze były). Zajrzałem do bezpieczników, okazało się, że po dociśnięciu dolnej blaszki w przekaźniku pompy paliwa pompa zaczyna pracować i wydaje taki dźwięk jak przy przekręcaniu kluczykiem, z tym, że ten dźwięk utrzymuje się cały czas i utrzymuje się dopóty, dopóki trzymam tę blaszkę. Samochód wtedy odpala i normalnie pracuje na benzynie, po puszczeniu blaszki sytuacja taka sama, tj. samochód gaśnie natychmiastowo. Wymieniłem dzisiaj przekaźnik PS-543 na nowy i to samo, tj. nie odpala na benzynie i nie słychać pompki. Co to może być za przyczyna?
    Pozdrawiam i z góry dziękuję za pomoc.
  • Relpol
    User removed account
    User removed account  
  • Relpol
    vBB
    Level 9  
    Motronic wrote:
    Miga na desce kontrolka z kłódką?

Jeśli chodzi Ci o immobilizer to tak, miga, ale ona miga już od ponad roku, byłem u mechanika w tej sprawie, to polecił, że jeżeli nie wpływa to na pracę silnika (bo faktycznie nie wpływa, zapala się np. podczas jazdy itp. i silnik ani nie traci obrotów, ani mocy, generalnie jak się zaczęła zapalać to nic się nie dzieje) to lepiej tego nie ruszać, bo mogą się zacząć problemy z elektroniką.

Nie wiem tylko, czy to może mieć wpływ na ten mój problem, skoro od roku się nic nie działo, a teraz nagle świruje...
    jurekk55
    Level 36  
    vBB wrote:
    Nie wiem tylko, czy to może mieć wpływ na ten mój problem, skoro od roku się nic nie działo, a teraz nagle świruje...

Skutki postępującej korozji wiązki
    vBB
    Level 9  
    jurekk55 wrote:

Takim "pustym" hasłem to i ja mogłem rzucić, ale ono mi nic nie pomaga, a i tak nie ma pewności, że ma to jakikolwiek związek z immobilizerem.
    jurekk55
    Level 36  
    Biadolenie na forum też nic nie da , jak nie czujesz się na siłach poszukaj warsztatu w którym rozpoznają kolory np. utlenionej miedzi

Potrzebna jest praca w tym aucie , a nie toeretyzowanie
    autoas
    Level 42  
    jurekk55 wrote:

Nie tylko wiązki, ale w takim modelu to korozja i przegrzanie wszystkiego....
    vBB wrote:
    Takim "pustym" hasłem to i ja mogłem rzucić, ale ono mi nic nie pomaga

A kolega widzę zna na wylot swoje autko więc sam sobie poradzi bez podpowiedzi, bo jak widać to, więcej wie niż my....
    vBB
    Level 9  
    jurekk55 wrote:
    Biadolenie na forum też nic nie da , jak nie czujesz się na siłach poszukaj warsztatu w którym rozpoznają kolory np. utlenionej miedzi

To nie jest biadolenie, tylko szukanie (jeśli oczywiście jest to możliwe i na ile jest to możliwe) rozwiązania problemu, być może całkiem błahego. Może jeszcze jakiś przekaźnik może być do wymiany, albo coś innego? Szukam jakiejś podpowiedzi, wskazówki, jeśli faktycznie się okaże, że nie dam rady, to nie zamierzam się z tym babrać, ale jeśli można zapytać - to czemu nie.

Dodano po 2 [minuty]:

autoas wrote:
    A kolega widzę zna na wylot swoje autko więc sam sobie poradzi bez podpowiedzi, bo jak widać to, więcej wie niż my....

Jakby znał, to bym przecież nie pytał. Wiązka to pojęcie bardzo ogólne, o który fragment może chodzić? No i jak napisałem wyżej, czy to jedyny trop?
    autoas
    Level 42  
    A masz jakieś wsparcie , książkę, schematy cokolwiek, czy tylko forum?
    vBB
    Level 9  
    autoas wrote:
    A masz jakieś wsparcie , książkę, schematy cokolwiek, czy tylko forum?

Niestety oprócz własnej wiedzy i doświadczenia z tym samochodem nie mam za wiele... Żeby nie powiedzieć, że nic. Obawiam się, że to nie wystarczy i bez fachowej pomocy się nie obędzie tym razem...

Rozumiem, że ta wiązka i korozja to jedyny trop?
  • Helpful post
    jurekk55
    Level 36  
    vBB wrote:

Rozumiem, że ta wiązka i korozja to jedyny trop?

Nie nie jedyny ale podstawowy , od wyłącznika bezwładnościowego , przez stan pinów ECU i immo , ciągłość przewodów i stan punktów masy , przekaźnik pompy i wtrysku możesz zmienić obligatoryjnie , niczego się nie doszukasz na Twoim poziomie a bruździły potężnie , chociaż nigdy nie powodowały "migania kontrolki immo"
  • Helpful post
    User removed account
    User removed account  
    vBB
    Level 9  
    Motronic wrote:
    Jak kódka miga to nie odpaisz na benzynie, bo stoją wtryskiwacze i stoi pompa paliwa.

To jak w takim razie odpalał i pracował normalnie wcześniej? Też migała kłódka a samochód odpalał i zachowywał się normalnie.
    User removed account
    User removed account  
    vBB
    Level 9  
    Motronic wrote:
    Bo odpalałeś na gazie.

Odpalałem cały czas na benzynie, tak samo było z jazdą, normalnie na benzynie samochód jechał, po przełączeniu na gaz było słychać od razu przełączenie, więc samochód pracował zarówno na benzynie jak i gazie. Ten samochód na gazie w życiu nie zapali jak jest zimny... Musi być dobrze rozgrzany. Ma tak niestety odkąd założono mu gaz jakieś 12 lat temu.
    vBB
    Level 9  
    Witam, okazało się, że był wybity bezpiecznik wstrząsowy (inaczej "wyłącznik bezwładnościowy"). Poszukałem trochę informacji i jestem dzięki temu "bogatszy" o ładnych parę złotych, które bym zapłacił komuś za wciśnięcie przycisku :P
    Generalnie dziękuję za pomoc, pozdrawiam.