Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna II LPG V16 - Powiadomienie na desce rozdzielczej LOW FUEL.

koloda 06 Nov 2012 17:49 5379 5
    koloda
    Level 9  
    Witam. Mam następujący problem.
    Posiadam lagune II 1.8 Benzyna + Gaz (2001 r.) z komputerem pokładowym. Samochód sprowadzany z holandi z holenderskim gazem. Wczoraj zaświeciła mi sie kontrolka o małej ilości benzyny w baku ( LOW FUEL ) mimo tego ze tego samego dnia lalę 10 litrów i wskaźnik jeszcze wtedy pokazywał około 15litrow. Mowie może zapomniałem przełączyć na gaz i wyjeździłem. Podjechałem na stacje zalałem 10 litrów benzyny. Wsiadam do samochodu odpalam a wskazówka nadal leży i wyskakuje alarm low fuel. Dodam ze mam jeszcze drugi alarm o tym ze nie działą czujniki w oponach pokazujące ciśnienie . Mozę to ma coś wspólnego. Jak dłużej jeżdżę to pokazuje mi się niebieski ekran a na nim OK. Zauważyłem również ze potrzebuje silnik jakieś 5 minut na rozgrzenie sie przy temperaturze 6 stopni zeby można było przełączyć na gas . Inaczej gaśnie , dławi się lub spada z mocy , jedzie ale na niskich obrotach na wysokich się dławi. Nie wiem czy to ma coś wspólnego z tym. Dodam ze mam cały zbiornik gazu lecz nie wiem ile benzyny. Na oko około 25litrow bo nie wiem ile wyjeździłem. Żeby nie było ze powiecie ze nie mam paliwa :) i mi tak pokazuje. Może są gdzieś jakieś nieszczelności w zbiorniku i benzyna ucieka :)... Nie wiem co może być pewnie elekrtyka , pływak. Prosze o pomoc
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    koloda wrote:
    Zauważyłem również ze potrzebuje silnik jakieś 5 minut na rozgrzenie sie przy temperaturze 6 stopni zeby można było przełączyć na gas

Normalne.

Wyjezdziłeś do 0 paliwo?
    koloda
    Level 9  
    Z tego co wiem jak się wyjeździ paliwo do konca w Lagunach II to nie chcą odpalać , ( ale nie tak jak w przypadku rozładowanego akumulatora )
    Paliwo jest właśnie i nie wyjeździłem do końca, na dodatek wczoraj dolewałem 10 litrów i przejechałem może 25km tyle co do pracy i z powrotem. Wiec nie możliwe żeby aż tyle palił tym bardziej ze benzyna była tylko na odpalenie a jeździłem na gazie.

Co najciekawsze jechałem dziś do pracy rano miałem ten komunikat LOW FUEL po pracy pojechałem od razu zalać paliwo, zalałem dziesięć litrów wsiadam znowu to samo LOW FUEL. Wskazówka od paliwa na samym dole leżała. Przełączyłem na gas , trochę pojeździłem ( jakieś 20km - 30 km ) i przez ten czas wskazówka cały czas była na samym dole (Empty) no i na ekranie wkurzający komunikat LOW FUEL. Pojechałem do domu poszukać w internecie co może byc przyczyna usterki , niestety nic nie znalazłem

Około godziny 18 jechałem do dziewczyny wsiadam do auta wkładam kluczyk odpalam , komunikatu już nie było patrze na wskazówkę podniosła się i jest teraz na połowie zbiornika.

Także samo się naprawiło , nie wiem dlaczego się tak dzieje.
    dariog1986
    Level 11  
    odpowiedź prosta. Paliwko nie ucieka bokami, po prostu samochod bierze spalanie z kompa w czasie jazdy, wiec nawet jadac na gazie wskaznik paliwa bedzie spadał. jak zamkniesz auto, poczekasz kilka chwil, otworzysz, włożysz kartę- samochod zacznie pokazywać autentyczną ilośc poziomu paliwa. Mozesz również zobaczyc ile masz litrów na ekranie na zegarach (jeśli go masz, zalezy od wersji) wciskasz przycisk na koncu włącznika wycieraczek i wkładasz kartę.