Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

[Rozwiązano] Bascom - Zatrzymywanie programu w dowolnym momencie.

rafalpr16 06 Lis 2012 20:41 1080 8
  • #1 06 Lis 2012 20:41
    rafalpr16
    Poziom 9  

    Witam mam pytanie do bardziej zaawansowanych programistów :)
    Chciałbym się dowiedzieć w jaki sposób zatrzymać program w dowolnym momencie danym przyciskiem.
    Na przykładzie: odsuwanych drzwi załóżmy do garażu... w jaki sposób po uruchomieniu wyjścia zatrzymać przyciskiem drzwi w dowolnym momencie i aby po zatrzymaniu można było je rozsunąć bardziej bądź zasunąć... Proszę o przykładowy kod gdyż spędziłem już kilka godzin na szukaniu i nic...
    Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    0 8
  • #2 06 Lis 2012 21:09
    1537339
    Użytkownik usunął konto  
  • Pomocny post
    #3 06 Lis 2012 21:09
    xury
    Poziom 38  

    Ty nie chcesz zatrzymywać program tylko drzwi, a to jest wielka różnica. Np. można posłać program do pętli warunkowej.

    0
  • #4 06 Lis 2012 21:17
    rafalpr16
    Poziom 9  

    nowynom napisał:
    rafalpr16 napisał:
    po uruchomieniu wyjścia ...


    Co można przez to rozumieć ?
    Np. czujkę ?


    Przepraszam za złe sformułowanie. Chodziło mi o załączenie np silnika który przesuwa drzwi...

    Dodano po 4 [minuty]:

    xury napisał:
    Ty nie chcesz zatrzymywać program tylko drzwi, a to jest wielka różnica. Np. można posłać program do pętli warunkowej.


    Zgadza się. Nie przemyślana wypowiedz z mojej strony przyznaje. Tylko nie wiem jak odesłać program do innej petli.
    Bo załóżmy mam pętle główną
    do
    ..
    ...
    ..
    ..
    ..
    loop
    i gdzie wpisać if pinc.1 = 0 then
    gosub podprogram ?
    Bo jeśli będzie długa lista komend w głównej pętli to zanim odczyta że wcisniety jest przycisk to wykona się jeszcze z 5 poleceń. A ja chce np rozsuwać drzwi garażowe aby wejsc wiec nie rozsuwam ich całych tylko kawałek na "przeciśniecie sie "

    0
  • #5 06 Lis 2012 21:32
    rafalpr16
    Poziom 9  

    Mam jeszcze jedno pytanie. Pewnie głupie ale zadam je bo jestem niedoinformowany. Otóż muszę włączyć przerwania..? Jak to z tym jest że czasem trzeba a czasem nie? Ta komenda Stop działa tak poprostu bez opisywania parametrow jak np Stop Timer0 ?

    Dodano po 1 [minuty]:

    Co do "stop" teraz przeczytałem ponownie i załóżmy ze nie było pytania xD

    0
  • #6 06 Lis 2012 22:09
    rafalpr16
    Poziom 9  

    Kod: basic4gl
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    czy to ma wyglądać tak?

    0
  • Pomocny post
    #7 06 Lis 2012 22:13
    1537339
    Użytkownik usunął konto  
  • #8 06 Lis 2012 22:25
    rafalpr16
    Poziom 9  

    Dziękuje za jasne wyjaśnienie wątpliwości w razie problemów wiem kto może mi pomoc:) Dziękuję!

    0
  • #9 10 Maj 2018 15:03
    rafalpr16
    Poziom 9  

    Dziękuję wszystkim za pomoc. Wystarczyło przeczytać książkę "BASCOM".
    Pozdrawiam.

    0