Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tablica rozdzielcza - prośba o sprawdzenie

kSmuk 06 Nov 2012 23:11 20181 10
Computer Controls
    kSmuk
    Level 21  
    Witam serdecznie,

zwracam się do kolegów elektryków z uprzejmą prośbą. Rodzice budują dom w polsce, ja zajmuję się wykonaniem instalacji elektrycznej w tym domu. Ponieważ nie mieszkam w polsce, wykonuję ją stopniowo, w czasie mojego pobytu w tym kraju. Przewody ułożyłem, doprowadziłem wszystkie przewody do tablicy rozdzielczej, wykonałem uziemienie (z pomiarem oczywiście). Tablicę rozdzielczą okablowałem, z powodu braku czasu, jeszcze jej nie dokończyłem podpinać. Nim jednak poproszę elektryka, który wykona pomiary i odbierze instalację, chciałbym się upewnić czy dobrze okablowałem tablicę rozdzielczą (dołączony rysunek).

Z wykształcenia nie jestem elektrykiem, jestem hobby-elektrykiem, jednak na tym fachu się dość dobrze znam, ale jestem człowiekiem, mogłem przecież też popełnić błąd przy logistyce podpinania tablicy, stąd też prośba o skontrolowanie mojego dzieła. Oczywiście tak jak pisałem, będzie elektryk wykonywał wszelkie wymagane pomiary.

Typ sieci TN-C-S, punkt rozdziału PEN na PE i N wykonałem używając do tego celu szyny uziemiającej tablicy rozdzielczej, szynę połączyłem z okienkiem rewizyjnym uziemienia przewodem o przekroju 10mm². Uziemienie wykonałem z trzech pik ocynkownych o długości trzech metrów. Wszystkie piki zostały połączone przy pomocy bednarki 48x4. Wynik pomiaru rezystancji uziemienia o 4 Ω.

Głównej szyny wyrównawczej (GSW) nie montowałem, gdyż wykorzystałem do tego celu szyne uziemiającą tablicy.

Wszelkie połączenia między wyłącznikami nadprądowymi a wyłącznikami różnicowo-prądowymi zostały wykonane przy pomocy mostków połączeniowych jedno lub trójfazowych, oraz przy pomocy linek o przekroju przewodu 10 mm².

Zastosowałem cztery wyłączniki RCD. Jeden jednofazowy zabezpieczać będzie tylko oświetlenie, drugi jednofazowy dwie łazienki (gniazda 230 V / 16 A) oraz taras, balkony i strych (też gniazda 230V / 16 A).

Jeden z wyłączników RCD trójfazowych zabezpieczać będzie kuchnię (gniazda 230 V / 16 A oraz jedno gniazdo 400 V / 16 A dla płyty indukcyjnej), drugi zaś garaż, kotłownię oraz pokoje (gniazda 230 V / 16 A oraz jedno gniazdo trójfazowe 400 V / 16 A).

Oprócz tego, do tablicy podłączona będzie skrzynka z gniazdami trójfazowymi 16 / 32 A oraz dwoma gniazdami 230 V / 16 A, te będą posiadały jednak własne zabezpieczenia nadprądowe odpowiednie dla gniazda oraz własne zabezpieczenie różnicowo-prądowe RCD.

Zabezpieczenie przedlicznikowe wynosi 20 A, charakterystyka C.

Przepraszam, jeżeli tekst zawiera błędy języka polskiego (ortograficzne bądź gramatyczne), jednak od dziecka mieszkam na terenie niemiec, i mój język polski jest taki jaki widać powyżej. Proszę o wyrozumiałość.

Dołączam rysunek tablicy rozdzielczej (przepraszam za jakość, ale na szybko rysowałem w paincie). Jeżeli źle dodałem rysunek, proszę o poprawienie.

Z góry za sprawdzenie serdecznie dziękuję.

Serdecznie pozdrawiam

Tablica rozdzielcza - prośba o sprawdzenie

Tym niemniej wyraz Polska to się pisze z wielkiej litery. Nie uczyli? [retrofood]
  • Computer Controls
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    kSmuk wrote:
    Oczywiście tak jak pisałem, będzie elektryk wykonywał wszelkie wymagane pomiary.

Proszę się zwrócić do niego. Protokół sprawdzenia instalacji, to nie tylko pomiary. Będzie mu łatwiej.
    INTOUCH
    Level 30  
    Dwa błędy, kilka uwag.
    Pierwszy Błąd - szyny PE nie są ze sobą galwanicznie połączone. To że jedna dotyka drugą na rysunku wcale nie oznacza galwanicznego połączenia.

Drugi błąd. Uziemia się tą szynę na której następuje rozdział PEN a nie szynę obok.

Pierwsza uwaga. Czytasz i piszesz od lewej do prawej, i w ten sposób powinny być wykonane aparaty w rozdzielnicy (1.Rozłącznik główny, 2.ogranicznik przepięć, 3.RCD1, 4.eS-y za RCD1, 5.RCD2, 6.eS-y za RCD2, itd). Chyba, że nie ma takiej technicznej możliwości.

Druga uwaga. Jak elektryk dostanie ten schemat to go krew zaleje. Takie narysowanie aparatów jest dobre, ale tylko, żeby przedstawić zabudowę rozdzielnicy. Skorzystaj z symboli powszechnie stosowanych na schematach elektrycznych np. http://bezel.com.pl/index.php/instalacje-elektryczne/elementy-instalacji.html

Trzecia uwaga. W rozdzielnicy powinno być co najmniej 30% wolnego miejsca.

Ostatnia moja uwaga. Trzymaj jeden standard odnośnie zasilania. Albo podajesz wszystkie zasilania na zaciski parzyste, albo na nieparzyste. Czyli albo zasilanie podajesz od góry, albo od dołu. Chyba, że nie ma takiej technicznej możliwości.

Resztę uwag dostaniesz od pozostałych kolegów.
  • Computer Controls
    kSmuk
    Level 21  
    retrofood wrote:
    Proszę się zwrócić do niego. Protokół sprawdzenia instalacji, to nie tylko pomiary. Będzie mu łatwiej.

Będę go widział dopiero przy odbiorze instalacji, gdy będzie wykonywał pomiary, sprawdzał poprawność połączeń, jednak pytam o poprawność połączenia na forum, gdyż tablice rozdzielczą będę kończył w czasie najbliższego pobytu w polsce, a chciałbym, by odrazu była podłączona jak należy, bym nie musiał jej przepinać po oględzinach elektryka.

INTOUCH wrote:
    Pierwszy Błąd - szyny PE nie są ze sobą galwanicznie połączone. To że jedna dotyka drugą na rysunku wcale nie oznacza galwanicznego połączenia.

Jest to jedna szyna (nie dwie). Po prostu, szyna jest szeroka, a żeby nie rysować nowej, skopiowałem ją w paincie i wkleiłem podwójnie. Przepraszam za wprowadzenie w błąd, nie było to umyślne.

INTOUCH wrote:

Drugi błąd. Uziemia się tą szynę na której następuje rozdział PEN a nie szynę obok.

Tak jak pisałem wyżej, to cały czas ta sama szyna.

INTOUCH wrote:

Pierwsza uwaga. Czytasz i piszesz od lewej do prawej, i w ten sposób powinny być wykonane aparaty w rozdzielnicy (1.Rozłącznik główny, 2.ogranicznik przepięć, 3.RCD1, 4.eS-y za RCD1, 5.RCD2, 6.eS-y za RCD2, itd). Chyba, że nie ma takiej technicznej możliwości.

Chodziło o możliwośc użycia w możliwie dużej ilości przypadków mostków łączących jednofazowych lub trójfazowych, po to by nie bawić się linkami, jeżeli nie będzie takiej konieczności. Mostek to zawsze mostek.

INTOUCH wrote:
    Druga uwaga. Jak elektryk dostanie ten schemat to go krew zaleje. Takie narysowanie aparatów jest dobre, ale tylko, żeby przedstawić zabudowę rozdzielnicy. Skorzystaj z symboli powszechnie stosowanych na schematach elektrycznych np. http://bezel.com.pl/index.php/instalacje-elektryczne/elementy-instalacji.html

Właśnie przygotowywuje od kilku dni taki schemat dla całej instalacj, jeszcze nie jest on gotowy, dlatego wczoraj go nie załączyłem, ale gdy tylko go ukończę, załączę na forum do przeglądnięcia.

INTOUCH wrote:
    Trzecia uwaga. W rozdzielnicy powinno być co najmniej 30% wolnego miejsca.

Tego niestety nie wiedziałem. Tablica rozdzielcza jest podwójna. Myślałem że lewą część rodzielnicy wykorzystam tylko na zabezpiecznia (rysunek), a prawą na sterowniki PLC inteligentnego domu, ogrzewania, klimatyzacji i alarmu, ale jeżeli powinno być 30 % wolnego miejsca, to poprzerzucam trochę modułów do drugiej rozdzielnicy, a najwyżej resztę zamontuje w szafie dla fotowoltaiki na dole (instalację wykonałem również dla napięcia 12 V, jednak zabezpiecznia dla instalacji 12 V jak i moduły fotowoltaiczne i inwertery 12-230 V oraz akumulatory i reszta niezbędnych elementów będzie zamontowana w szafie elektrycznej poniżej tablic rozdzielczych).

INTOUCH wrote:
    Ostatnia moja uwaga. Trzymaj jeden standard odnośnie zasilania. Albo podajesz wszystkie zasilania na zaciski parzyste, albo na nieparzyste. Czyli albo zasilanie podajesz od góry, albo od dołu. Chyba, że nie ma takiej technicznej możliwości.

Wiem że nie jest to do końca poprawne, jeżeli raz od góry a raz od dołu podpinam moduły, jednak chciałem w ten sposób zapewnić jak najkrósze połączenia linek między modułami RCD.

Dziękuję serdecznie za uwagi i czekam na dalsze wskazówki.

Dodano po 10 [minuty]:

kSmuk wrote:
    Tym niemniej wyraz Polska to się pisze z wielkiej litery. Nie uczyli? [retrofood]

Ale zawsze? Bo szczerze powiedziawszy nie wiem. Myślałem że w języku polski, w odróżnieniu od niemieckiego wszystko (prawie) piszemy z małej litery. Błędów nie poprawiałem, gdyż są tam dwa słowa "polski" i "polskiego", nie wiem czy oba wyrazy są błędnie napisane. Naprawdę proszę o wyrozumiałość, ile zasad poprawnej polszczyzny znam, tyle piszę. W niemieckim napisał bym w tym znaczeniu "nach Polen" z dużej litery w przypadku pierwszego wyrazu, oraz "polnischen Sprache" z małej w przypadku drugiego wyrazu.
    retrofood
    kSmuk wrote:

Ale zawsze? Bo szczerze powiedziawszy nie wiem.

Nazwy własne piszemy z wielkiej litery. Zawsze.
    INTOUCH
    Level 30  
    "polski" i "polskiego" to są przymiotniki i tak jak w języku niemieckim piszemy z małej litery.
    Polska, Niemcy - to są nazwy własne państw i piszemy z wielkiej litery.

Więcej w http://www.hamlet.edu.pl/uczen/?id=ortoldm
    i
    http://www.wiking.edu.pl/article.php?subject=J%EAzyk%20Polski&id=607

Dodano po 6 [minuty]:

kSmuk wrote:
    Chodziło o możliwośc użycia w możliwie dużej ilości przypadków mostków łączących jednofazowych lub trójfazowych, po to by nie bawić się linkami, jeżeli nie będzie takiej konieczności. Mostek to zawsze mostek.

W ten sposób co ci podałem użyjesz maksymalnie dużą ilość mostków.

kSmuk wrote:
    Tablica rozdzielcza jest podwójna. Myślałem że lewą część rodzielnicy wykorzystam tylko na zabezpiecznia (rysunek), a prawą na sterowniki PLC inteligentnego domu, ogrzewania, klimatyzacji i alarmu, ale jeżeli powinno być 30 % wolnego miejsca, to poprzerzucam trochę modułów do drugiej rozdzielnicy, a najwyżej resztę zamontuje w szafie dla fotowoltaiki na dole (instalację wykonałem również dla napięcia 12 V, jednak zabezpiecznia dla instalacji 12 V jak i moduły fotowoltaiczne i inwertery 12-230 V oraz akumulatory i reszta niezbędnych elementów będzie zamontowana w szafie elektrycznej poniżej tablic rozdzielczych).

Z twojego późniejszego opisu widzę, że zanosi się na większy projekt.
    Zostaw lepiej projekt projektantowi, bo doradzając na odległość nie znając szczegółów można tylko szkody narobić.

kSmuk wrote:
    Wiem że nie jest to do końca poprawne, jeżeli raz od góry a raz od dołu podpinam moduły, jednak chciałem w ten sposób zapewnić jak najkrósze połączenia linek między modułami RCD.

Postępując w ten sposób utrudniasz sobie i innym życie, i narażasz siebie i innych na nie potrzebne niebezpieczeństwo.

Załóżmy taką sytuację.
    Będzie mała awaria, lub niewielka rozbudowa rozdzielnicy.
    Rodzice zawołają miejscowego elektryka.
    Elektryk wyłączając część obwodów w rozdzielni nigdy nie będzie wiedział, z której strony są zasilone. Podczas prac może dojść do porażenia, zwarcia.
    Zresztą nawet jeżeli po kilku latach przyjedziesz coś zmodernizować to i tak w gąszczu kabli nie będziesz wiedział, czy prąd cię kopnie z góry czy z dołu.

Jak jesteś nie Niemiec to rób po niemiecku, czyli tak jak należy, a nie odstawiaj polską partyzantkę.
    kSmuk
    Level 21  
    Dziękuję za szybką odpowiedź. Poprzekładam te mostki łączeniowe, tak by zasilały moduły tylko od góry.

Mam jeszcze jedno pytanie / dylemat, dotyczący instalacji fotowoltaicznej. W niemczech inwerter wpinany jest bezpośrednio do sieci energetycznej (230 V). Inwerter wyposażony jest w falownik, dopasowywujący sinusonoidę do tej pochodzącej z sieci energetycznej. Niestety taki falownik kosztuje nie mało (ok. 2000 €).

W internecie / sklepach z fotowoltaiką do kupienia są przetwornice inwerterowe 12 V prądu stałego na 230 V prądu przemiennego, posiadające własy falownik. Niestety często zdarza się że sinusonoida falownika nie zgadza się z sinusonoidą prądu z sieci energetycznej.

Mam więc pytanie, co by się stało, gdybym wpiął taki inwerter z falownikiem dla fotowoltaiki bezpośrednio pod przewód fazowy (jednej z faz) i neutralny dla prądu pochodzącego z sieci energetycznej, jednak sinusonoida inwertera różniła by się z sinusonoidą energetyki?

Zadawałem to pytanie kilku elektrykom i żaden z nich nie był mi w stanie odpowiedzieć na to pytanie.

Pomińmy w tym przypadku kwestję normy i legalności procederu, pytanie zadaje narazie z czystej ciekawości.
    INTOUCH
    Level 30  
    kSmuk wrote:
    Mam jeszcze jedno pytanie / dylemat, dotyczący instalacji fotowoltaicznej. W niemczech inwerter wpinany jest bezpośrednio do sieci energetycznej (230 V). Inwerter wyposażony jest w falownik, dopasowywujący sinusonoidę do tej pochodzącej z sieci energetycznej. Niestety taki falownik kosztuje nie mało (ok. 2000 €).

U nas kolego tak prosto inwertera nie wepniesz do sieci.
    Pogadaj o warunkach przyłączenia źródła energii odnawialnej do sieci z zakładem energetycznym od którego twoi rodzice kupują prąd. Jeszcze będziesz musiał wystąpić wnioskiem do URE, że budujesz elektrownię, bo ustawa OZE jeszcze nie weszła w życie.
    I tu zaczyna się cała machina urzędnicza.

kSmuk wrote:
    Mam więc pytanie, co by się stało, gdybym wpiął taki inwerter z falownikiem dla fotowoltaiki bezpośrednio pod przewód fazowy (jednej z faz) i neutralny dla prądu pochodzącego z sieci energetycznej, jednak sinusonoida inwertera różniła by się z sinusonoidą energetyki?

Jak sinusoida z inwertera różni się bardzo od sinusoidy z energetyki to oni od ciebie tej energii nie kupią. I mają prawo nie kupić.
    Energia, która w Polsce jest sprzedawana musi spełniać określone parametry. Tak że byle inwertera nie wepniesz do sieci.
    Jak byś tak wpiął inwerter nie przeznaczony do współpracy z siecią elektroenergetyczną to byś miał zwarcie i prokuratora na karku.

kSmuk wrote:
    Pomińmy w tym przypadku kwestję normy i legalności procederu, pytanie zadaje narazie z czystej ciekawości.
    Kwestii norm i wszystkich procedury i legalności nie można pominąć, bo wpięcie źródła energii do sieci to są przede wszystkim wszelkie, normy, procedury i kwestia prawna.

Lepiej zatrudnij do tej roboty projektanta, bo z tego co piszesz wnioskuję, że porywasz się z motyką na słońce.
    Anonymous
    Level 1  
    retrofood
    Ja już pominę kwestię zabezpieczenia przedlicznikowego S303 20A ch-ka C. A potem instalacji gniazd 3-fazowych 32A.
    Pomieszanie z poplątaniem.

Kolego, projektowanie instalacji zaczyna się od warunków zasilania, a nie od rozdzielnicy. Zejdź na ziemię.
    trance123
    Level 21  
    Kolego trochę więcej błędów wałkowanych tutaj tyle razy, że ręce opadają. 1 RCD na całe oświetlenie w nocy wybija RCD i po ciemnych schodach przez ciemne pokoje... Nie daje się 1 RCD na całe oświetlenie bo od razu w całym domu nie ma światła. Tak samo nie stosuje się 3 fazowych RCD na odbiorniki 1 fazowe. Co do łazienki pokoju z komputerem zwykła RCD nie zadziała (opisywany przypadek suszarki sterowanej diodą) są różne typy RCD więc też można poczytać trochę o nich.