Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

NOKIA E50 - Nie działa "*" - oblokować klawiaturę

seeby 07 Lis 2012 08:49 1641 5
  • #1 07 Lis 2012 08:49
    seeby
    Poziom 14  

    Witam, nabyłem w/w telefon z usterką klawiatury. Myślałem, że wystarczy wyczyścić, ale jak się okazało, to ten nieszczęsny filtr. Jako, że w warunkach domowych się tego nie da naprawić, postanowiłem korzystać z uszkodzonego telefonu, bez naprawy, ale wpadłem na durny pomysł podczas testów, żeby zablokować klawiaturę... teraz telefon jest zablokowany i mogę jedynie odbierać połączenia. Nie działają klawisze *, 5 i kasowanie - czyli standard.
    Ma ktoś pomysł jak odblokować klawiaturę? Bo wyciągnięcie na noc baterii nie pomogło, telefon pamiętał ustawienia.
    Z góry dziękuję za pomoc.
    Pozdrawiam.

  • #2 07 Lis 2012 09:07
    kazakovic
    Poziom 11  

    Są dwa wyjścia wymienić filtr w serwisie GSm koszt koło 50-60 zł albo znaleźć płyte głowna na allegro za grosze .

    Dodano po 4 [minuty]:

    Albo zakupić cos takiego 3.1.18. Zabronione jest publikowanie informacji do źródeł, które po pewnym czasie wygasają (publikowanie odnośników do stron o charakterze krótkotrwałym). włącznik to już nie jest duży problem zwłaszcza że łatwiej go przylutowac bo posiada tylko 4 styki.

  • Pomocny post
    #3 07 Lis 2012 09:21
    lukmar
    Poziom 29  

    Seeby jedyne co możesz zrobić sam to ewentualnie wymienić oprogramowanie jakimś kraczonym phoenixem itd. wtedy przywrócisz ustawienia do standardowych bez blokady klawiatury, wcześniej może uda Ci się zgrać dane z telefonu jeżeli domyślnie masz po podłączeniu kabla USB tryb Pc Suite w telefonie. Innej opcji nie widzę jeżeli nie masz możliwości samemu wymienić filtr od klawiatury. Choć ja bym to zaniósł do serwisu co by naprawili i będzie święty spokój.

    Kolego kazakovic z takimi usterkami na Allegro to byłbym bardzo ostrożny bo nie wiadomo co będzie dalej po wlutowaniu włącznika, według mnie z dobre 70-80% takich telefonów ba więcej wad i usterek bądź włącznik nie jest tylko przyczyną nie włączania się. Przecież jeżeli to tylko styki od włącznika to ktoś sobie zaniesie choćby do serwisu za parę groszy mu to zrobią i wystawia dużo drożej jako sprawną. Dodatkowo informacje typu cyt: "telefon wystawiam jako uszkodzony wiec w grę wchodzi tylko pozytyw" mówią też samo za siebie :D Zapytaj chłopa czy zagwarantuje Ci na 100% że jak wlutujesz włącznik to telefon będzie chodził idealnie i nic mu nie będzie :D Choć nie mówię że takie sztuki tez się nie trafiają ale to raczej rzadkość na naszym pięknym portalu aukcyjnym :D

  • #4 07 Lis 2012 09:29
    kazakovic
    Poziom 11  

    Nigdy nie masz pewności na allegro fakt kiedyś chciałem w e50 wymienić filtr i koszt takiej zabawy był około 50 zl . Telefon starej generacji lepiej zgrac dane jak wcześniej napisałeś , i zakupic za te kwotę nowy szkoda zachodu skoro można go nabyć sprawnego za niecałe 70 zł .

    Dodano po 25 [sekundy]:

    Nowy w sensie używany z aukcji :D

  • #5 07 Lis 2012 19:49
    nemo333
    Poziom 28  

    Zawsze można zrobić format przy włączaniu (wyłączyć telefon i włączyć trzymając *, 3 i zieloną słuchawkę) i wtedy się odblokuje klawiatura ale usunie się cała zawartość pamięci fona ;P
    I najlepiej po tym przemapować aplikacją MagicKey albo VirtualKey jakiś nieużywany klawisz, np skrót do kontaktów z boku telefonu na klawisz gwiazdki :P

  • #6 08 Lis 2012 15:44
    seeby
    Poziom 14  

    @nemo333 przecież pisałem,że * nie działa, to jak chcesz ten format zrobić?
    Ale nieważne, już odblokowałem klawę, wpadłem na to przypadkiem. Podczas gdy ktoś (w tym wypadku ja sam :D) dzwoni trzeba wyłączyć telefon. Wtedy po włączeniu blokady już nie ma. Dziękuję wszystkim za pomoc i żeby nie śmiecić w następnym temacie mam jeszcze jednozapytanie odnośnie telefonu SPV 500. Czy to normalne, że podczas ładowania nie można dzwonić i odbierać połączenia? Bo jak podpinam pod ładowarkę, to wyświetla mi na ekranie - brak usługi czy jakoś tak. Proszę o pomoc.

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME