Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

CREATIVE ASPIRE A500 - Creative Aspire A500 - nie gra lewy kanał

08 Lis 2012 13:38 1293 2
  • Poziom 9  
    Witam. Kupiłem powyższy zestaw na allegro. Używany. Człowiek napisał, że 2 głośniki grają tylko raz ciszej raz normalnie - w zależności od ułożenia kabla. Okazało się, że to cały lewy kanał jest głuchy. Zadzwoniłem i zapytałem, gdzie ruszał kablem , że następowała poprawa. Powiedział, że przy regulatorze głośności. Nie wiem, czy to prawda - a nie mam drugiego takiego kabla - więc gdzie szukać rozwiązań? Bo gdy rozkręciłem obudowę i wyjąłem płytkę z potencjometrem - okazało się, że tam wszystko wygląda dobrze. Nic nie ma tam takiego - co mogło się zepsuć. 3 rezystory pod potencjometrem i tyle. Także same kable wyglądają na całe. Może to w sumie wzmacniacz? Sprawdzę przejścia na kablach , ale myślę , że niewiele to da. Chyba będę musiał rozkręcać samą tubę. Ale nawet nie wiem czego ew. tam szukać? Co może być odpowiedzialne za "niegranie" lewego kanału?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 9  
    Tak. Była przerwa. Uciąłem kable i polutowałem na stałe do płytki przy potencjometrze. Ale... Mam teraz problem. Zamiast prawego tyłu na teście odzywa się Lewy przód. I jeszcze jedno co zauważyłem. To ten Lewy przód w trakcie gdy gra zamiast PT - gra dwa razy głośniej niż inne głośniki. I też 2x głośniej niż gdy gra jako PT -PT. Namieszałem trochę. Ale można chyba zrozumieć. Myślę, że gdzieś zwiera mi luty i to rozwiąże problem. I dziękuję za wszelką sugestię. Jak na razie pomogło. Dopiszę jak sprawdzę czy to tylko zwarcie. Pozdrawiam. A swoją drogą - czy jest gdzieś schemat do tego? Który lut jest odpowiedzialny za LT??


    Dopisane - było zwarcie na lucie wyjsciu. To rozwiązało problem. Zamykam temat.