Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kosa sthil fs 87 4-MIX - nie mozna odpalic silnika.

malex 08 Nov 2012 23:07 9387 14
    malex
    Level 9  
    Mam problem z kosą Stihl fs 87 4-MIX , w czasie pracy zgasła mi i zablokowało ja, że nie można było pociągnąć linką rozruchową. Kosa przepracowała dopiero dwa sezony ale nie ma już gwarancji. Po rozebraniu okazało się że, pękł zawór i uszkodził tłok. Kupiłem nowy tłok i zawory oraz łożyska i uszczelniacze wału. Po złożeniu kosa ani myśli odpalić nawet na samo starcie. Rozrząd został prawidłowo ustawiony, gaźnik wyczyszczony, iskra też ma, moduł zapłonowy nie jest uszkodzony bo sprawdzałem, świeca też nowa. Zawory zostały ustawione, kompresie trzyma, cylinder nie był porysowany. Paliwo dostaje, nawet nalewałem do cylinderka a ona nic. Straciłem pomysły co może jej być ? Może podpowiecie mi co mogę jeszcze zrobić?
    mroki28
    Level 11  
    Jesteś pewien,że kompresja jest dobra? Wymieniłeś też pierścienie? Dziwi mnie, że nie odpaliła nawet po wlaniu paliwa do cylindra. Sprawdź odległość modułu zapłonowego od koła magnesowego. Możliwe też,że ścięło klin na kole magnesowym. Będzie iskra ale zapłon następuje w innym położeniu tłoka.
    Anonymous
    Anonymous  
    malex
    Level 9  
    Pierścienie zostały nowe założone wraz z tłokiem i resztą. Rozrząd został ustawiony, strzałki pokrywają się ze znakami. Kompresję też ma. Po zdjęciu koła magnesowego faktycznie obcieło klin, on jest lany razem z kołem, można go dorobić i z jakiego materiału, czy trzeba całe nowe koło ? A jaka ma być odległość modułu zapłonowego od koła magnesowego ?
    Anonymous
    Anonymous  
    malex
    Level 9  
    Koło nie jest uszkodzone jest ślad gdzie klin się znajdował, mam klej dwuskładnikowy cx-80 do łożysk. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Dodano po 4 [godziny] 49 [minuty]:

Kosa zapaliła, elegancko chodzi, wypiłowałem wypust na kole i dorobiłem z aluminium klin. Dzięki za podpowiedzi a tłok to długo musi się docierać bo mam trochę trawy do ścięcia koło świerków ?
    Anonymous
    Anonymous  
    malex
    Level 9  
    Trochę pociąłem trawy żyłką a kosa na wysokich obrotach zaczęła się zamulać jakby nie miała sił, na wolnych obrotach normalnie chodzi i za każdym razem odpala wyregulowałem gaźnik H i L 3/4 obrotu jak w instrukcji a ona nie chce wejść na wysokie obroty ?
    mroki28
    Level 11  
    Sprytnym ,,trikiem" jest włożenie paska tektury między magnesy koła a moduł.Ja najczęściej używam kawałka tektury z opakowania po świecy.Ustaw magnesy na wprost modułu.Wciśnij między nie tekturę,odkręć śruby mocujące moduł a on sam ustawi się na swoim miejscu.:)
    malex
    Level 9  
    Przerwę ustawiałem szczelinomierzem 0,2 mm

Dodano po 24 [minuty]:

czy może ustawić 0,3 mm da coś to ?
    Anonymous
    Anonymous  
    malex
    Level 9  
    to jaka może być tego przyczyna ?
    Anonymous
    Anonymous  
    malex
    Level 9  
    Kosa już ładnie wchodzi na obroty ustawiłem 0,3 mm przerwę między kołem a modułem iskrowniczym oraz jeszcze raz rozebrałem na części pierwsze gaźnik, wyczyściłem i wyregulowałem go. Wydech miała w porządku nagaru mało co było.Luz zaworowy 0,10 mm jak było w instrukcji, to chyba dobrze ?