Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy

urial 09 Lis 2012 13:25 3780 13
  • #1 09 Lis 2012 13:25
    urial
    Poziom 7  

    Witam,
    mam windowsa 7, zainstalowanego na dysku SSD. Po uruchomieniu kompa zauważyłem, że pozmieniały mi się ikonki od niektórych programów na domyślne z win 7. Programy z pozmienianymi ikonkami przestały działać. Do tego zniknął folder "Program Files". Zauważyłem, że wchodząc w foldery każdy otwiera się w osobnym oknie, mimo że mam zaznaczone otwieranie w tym samym.
    Zrobiło mi się tak drugi raz. Za pierwszym nie mogłem sobie z tym poradzić i przeinstalowałem system. To jest trochę dziwne, bo to już drugi raz w przeciągu 2/3 miesięcy.
    Proszę o pomoc

    0 13
  • #2 09 Lis 2012 13:43
    miecho18
    Spec od komputerów

    Przeskanuj komputer programem Malwarebytes Anti-Malware.

    0
  • #3 09 Lis 2012 14:20
    urial
    Poziom 7  

    Przeskanowałem i nic nie wykryło, wszędzie "0" :/

    0
  • #5 09 Lis 2012 15:44
    urial
    Poziom 7  

    W awaryjnym nic sie nie zmienia. Każdy folder otwiera się w osobnym oknie. Programy też nie działają. Teraz w trybie normalnym uruchomiłem jeden z programów i nagle stworzył się folder "Program Files", ale nie ma w nim nic poza danymi programy, który uruchomiłem.
    Pobieram tego Kasperskiego. Najdziwniejsze jest to, że po formacie mam drugi raz taka sytuacje. Ten sam wirus?

    0
  • #6 09 Lis 2012 16:16
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    urial napisał:
    Pobieram tego Kasperskiego. Najdziwniejsze jest to, że po formacie mam drugi raz taka sytuacje.

    Czy wszystkie pendrive, dyski zewnętrzne, karty pamięci które posiadasz też formatowałeś? a wogóle cały dysk sformatowłeś czy tylko partycje systemową?
    Bardzo często dochodzi do infekcji przez pendrive.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Tego kasperskiego to zgraj na pena czy płytę na jakimś nie zainfekowanym komputerze, tak byłoby bezpieczniej, ale jeżeli nie masz innej możliwości to trudno.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Poza tym radziła bym założyć temat w dziale pogotowie antywirusowe tam są od tego specjaliści i ci zapewne lepiej pomogą.

    0
  • #7 09 Lis 2012 16:17
    urial
    Poziom 7  

    Nagrywam go na płytę. Rozumiem, że mam zmienić w BIOS'ie żeby ruszał z płyty i w ten sposób go odpalić, tak? Niestety tak robię i nie wyskakuje mi komunikat dotyczący rozruchu z płyty :/
    Mam w kompie dwa dyski. Na tym drugim są sesje nagraniowe ze studia, więc nie bardzo mogę go sformatować...

    0
  • #9 09 Lis 2012 17:05
    urial
    Poziom 7  

    Nagrałem płyte, pena też dostosowałem tak jak w instrukcji i nie rusza ani z tego ani z tego :/

    0
  • #10 09 Lis 2012 18:45
    kiwi
    Poziom 12  

    1- msconfig pogaś wszystko co nie jest od microsoft (zakłądka usługi)
    2- na stronach sysinternals odszukaj produkt autoruns i także powywalaj usługi które nie są od wuja sama i zrób restatrta sprzetu jeśli po restarcie dalej jest kłopot czarno to widzę szybciej postawisz system na nowo niż bedziesz siebawił w ratowanie dobitego

    0
  • #11 10 Lis 2012 08:51
    kasiunia7777
    Poziom 39  

    To może spróbuj w inny sposób wystartowac tego antywirusa. Nie wchodź w bios tylko odpal boot menu odpowiednim klawiszem wtedy wyświetli ci się lista z czego wystartować i wybierz nośnik na jakim masz antywirusa cd czy pendrive.

    Zresztą proponowałabym pobranie i nagranie antywirusa na niezainfekowanym komputerze.

    0
  • #12 14 Lis 2012 20:21
    urial
    Poziom 7  

    Zbootowałem go z płyty i niestety nic to nie dało, nic nie wykrył. Moge przeinstalować system, ale to już jest drugi raz taki objaw! Po 2/3 miesiącach znowu się tak stanie?!

    0
  • #13 14 Lis 2012 20:46
    Robert B
    Poziom 43  

    Przede wszystkim nie zaczyna się naprawy oprogramowania bez wcześniejszego sprawdzenia sprzętu.

    Zacznij od:
    1. Podania konfiguracji sprzętu w ten sposób:
    www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=1199335
    2. Obejrzenia stanu kondensatorów na płycie głównej albo jeżeli nie wiesz jak to zrobić to wklej duże i wyraźne zdjęcie swojej płyty.
    3. Podania marki i modelu zasilacza (przepisanie lub wyraźne zdjęcie nalepki):
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199271.html
    oraz pomiaru napięć miernikiem na wtyku ATX i Molexach:
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Molex
    4. Testu pamięci Memtestem:
    www.memtest.org
    www.memtest86.com
    5. Podania SMART dysku np. z programu CrystalDiskInfo:
    http://crystalmark.info/software/CrystalDiskInfo/index-e.html
    6. Testu Power Supply z programu OCCT. Długość testu ustawiasz na 10-15 minut i nie przerywasz. Po zakończeniu testu wklejasz wszystkie wykresy.
    http://www.ocbase.com

    Sposób wstawiania obrazków:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html

    Dopiero później zabierz się za oprogramowanie.

    P.S.
    Dlaczego większość ludzi zaczyna serwisowanie od końca?
    Nie rozumiem takich działań, bo w ten sposób można sobie instalować i formatować nawet 7 razy w tygodniu a i tak nie da to efektu.

    0
  • #14 15 Lis 2012 14:39
    urial
    Poziom 7  

    Zrobiłem wszystko CHYBA tak jak mi podpowiedziałeś.
    1. Report wrzuciłem do załącznika
    2. Na moje oko żaden z kondensatorów znacząco się nie wyróżnia. Wrzucam kilka fotek płyty głównej.
    Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy
    3. Zdjęcie zasilacza:
    Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy
    POMIARY:
    - Molex:
    czarny+żółty "-12.09"
    czarny + czerw "4.94"
    -ATX
    1(pomarańczowy)+5(czarny) = "-3.34"
    6(czerw.)+5 = "4.93"
    4(czerw.)+5 = "-4,93"
    10 i 11 (zółte) +5 = "-12,05"
    23 (czerw.) + 5 = "-4,92"
    14 (nieb.) + 5 = "-11,73"
    Jak jeszcze jakieś podać to proszę o jak najszybszą podpowiedź, ponieważ za kilka godzin muszę zwrócić miernik.





    4. Wykonałem memtest, oto wynik:
    Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy
    5. Screeny:
    Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy

    6. Nie wiem czy w odpowiednim momencie scr zrobiłem i czy ustawiłem dobre wartości. Rozdzielczość wziąłem tą, z której korzystam na co dzień.

    Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy Windows 7 - zniknął folder "Program Files"/nie otwierają się programy


    Mam nadzieje, że nic nie pomieszałem.
    PS. Przywrócić systemu też nie mogłem, pojawiał się "blue scr".
    Pozdr

    0