Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

De Dietrich MC 25 LP - Nie zapala płomienia

kemot28 09 Nov 2012 14:07 10554 19
  • #1
    kemot28
    Level 10  
    Kocioł po włączeniu pracuje kilka minut normalnie, np. podgrzewając C.W., a następnie dzieje się coś dziwnego. Pracuje wentylator ale nie ma płomienia, który powinien być bo temp. kotła spada. W tym czasie w parametrach odczytałem, że kocioł ma moc chwilową np. 12kW ale prąd jonizacji wynosi 0,0 V, czyli nie ma płomienia i nie ma żadnej mocy a jednak wentylator się kręci. I nie jest to przewietrzanie kotła bo np. się przegrzał, bo temperatura spada do nawet 20°C. Nie żadnej sygnalizacji błędu czy awarii. Na automacie palnikowym kontrolka awarii czasami błyśnie ale nie pali się ciągle jak to powinno być przy awarii.
    Proszę o pomoc, bo inaczej czeka mnie wymiana części po kolei i może znajdzie się przyczyna, a to droga zabawa.
  • #2
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Zatkany komin spalinowy lub powietrzny.
    Ewentualnie uszkodzony presostat powietrza.

    Sprawdź czy kocioł pracuje z otwarta obudową.
  • #3
    kemot28
    Level 10  
    Komin spalinowy drożny, powietrze dochodzi, bez obudowy pracuje tak samo, tzn. nie pracuje.
    Prezostatu powietrza nie ma w tym kotle.
  • #4
    dareksin
    Level 16  
    piracik wrote:
    Sprawdź czy kocioł pracuje z otwarta obudową.


    Zdjęcie odbudowy to nie to samo co otwarcie komory spalania, a chyba to kolega miał na myśli przez otwarcie obudowy.

    kemot28 wrote:
    Prezostatu powietrza nie ma w tym kotle.


    Jeśli to kocioł kondensacyjny to na pewno ma presostat powietrza.
  • #5
    mauri_b
    Heating systems specialist
    dareksin wrote:


    Jeśli to kocioł kondensacyjny to na pewno ma presostat powietrza.


    A to ciekawe...
  • #6
    kemot28
    Level 10  
    Tak to kocioł kondesacyjny ale nie mam możliwości otwarcia komory spalania, musiałbym wyjąć palnik i uruchamiać go na "wolnym powietrzu" ale to nie wchodzi w grę.
    Co do presostatu to nadal twierdzę, że go nie ma.
  • #7
    mauri_b
    Heating systems specialist
    Pytanie zasadnicze: czy kocioł odpala i gaśnie po kilku sekundach, czy w ogóle nie odpala?
  • #8
    kemot28
    Level 10  
    Odpala i pracuje nawet kilka minut, potem już nie odpala tylko kręci wentylatorem.
  • #9
    piracik
    Moderator of Heating systems
    dareksin wrote:
    Zdjęcie odbudowy to nie to samo co otwarcie komory spalania, a chyba to kolega miał na myśli przez otwarcie obudowy.

    Otwarcie obudowy to puszczenie powietrza do spalania z pomieszczenia, a nie z zewnątrz.
    Nie miałem do czynienia akurat z MC 25 ale np. w MCR tak jest i tutaj po katalogu części wygląda podobnie.

    dareksin wrote:
    Jeśli to kocioł kondensacyjny to na pewno ma presostat powietrza.

    kolega kemot28 ma rację, nie ma w tym kotle presostatu.

    Sprawdź odprowadzanie kondensatu. Wiem, że w takiej sytuacji powinien być błąd "brak zapłonu" ale taka sytuacja jaką opisujesz też teoretycznie w ogóle nie powinna mieć miejsca.
  • #10
    dareksin
    Level 16  
    mauri_b wrote:
    dareksin napisał:


    Jeśli to kocioł kondensacyjny to na pewno ma presostat powietrza.


    A to ciekawe...


    Człowiek , uczy się całe życie i głupi umiera.
    Przepraszam za wprowadzenie w błąd
  • #11
    kemot28
    Level 10  
    Wpuszczenie powietrza z pomieszczenia nie zmienia sutyacji, to było pierwsze co zrobiłem.
    Odprowadzenie kondensatu jest OK.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Sytuacja jaką mam rzeczywiścienie powinna mieć miejsca, dlatego szukam pomocy u Was, bo mi juz pomysły się skończyły.
    Obawiam się, że nawaliła elektronika, tylko żeby było wiadomo co.
  • #12
    piracik
    Moderator of Heating systems
    Sorki, że męczę nadal ten temat, ale czy sprawdziłeś drożność instalacji kondensatu od samej misy kondensatu?
    Zdarza się niestety, że w misie leży sobie jakiś ptak i skutecznie blokuje odpływ.
  • #13
    kemot28
    Level 10  
    Wszystko miałem rozebrane i wyczyszczone, nie ma żdnej przeszkody. Kondensat odpływa bez przeszkód.
  • #14
    zybie
    Level 30  
    Wyczyść elektrodę jonizacyjną bardzo dokładnie szczególnie porcelanę z osadu.
  • #15
    kemot28
    Level 10  
    Wskazania prądu jonizacji są prawidłowe, kiedy jest płomień jak i wtedy gdy go nie ma. Elektroda jest wyczyszczona. Najpierw zamyka się zawór gazowy, następnie gaśnie płomień i po chwili jonizacja jest 0,0
  • #16
    wawrzeczko_t
    Heating systems specialist
    kemot28 wrote:
    jak i wtedy gdy go nie ma.

    To nie dobrze. Płyta elektroniczna do wymiany. Chyba że nieprawidłowo mierzysz prąd jonizacji.
  • #17
    kemot28
    Level 10  
    Odczytuję prąd jonizacji na wyświetlaczu.
  • #18
    serwisant73
    VIP Meritorious for electroda.pl
    wawrzeczko_t wrote:
    Płyta elektroniczna do wymiany.


    To raczej pewne... Na 90%.Pozostałe 10% trzeba by zweryfikować na miejscu.
  • #19
    kemot28
    Level 10  
    OK, rozumiem, czekam na serwisanta z automatem palnikowym, zobaczymy czy pomoże.
    Dzieki wszystkim za chęć pomocy.
  • #20
    kemot28
    Level 10  
    Automat palnikowy wymieniony, kocioł pracuje prawidłowo.
    Jeszcze raz dzięki za wszystkie rady.
    Zamykam temat.
    Pozdrawiam