Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Bmw e36 318 m43 - Uszkodzony alternator Valeo 80A

mercedes500s 09 Nov 2012 19:19 6333 23
    mercedes500s
    Level 14  
    Witam . Od ponad dwóch lat walczę z obrotami silnika , wszystko zostało podmienione co było możliwe . Gdy silnika jest obciążany odbiornikami elektrycznym to po prze gazowaniu obroty spadają do 500 i podnoszą się na 850 , im jest więcej włączonych odbiorników tym jest gorzej , podczas jazdy na luzie falują 500-1000 stanę ustabilizują się na 850. Na komputerze zero błędów , trzech mechaników się poddało .
    Prąd ładowania 13,8v . Dzisiaj zdjąłem pasek z alternatora i odpaliłem na samym akumulatorze i tu moje zdziwienie samochód pracował idealnie !! Włączyłem wszystkie odbiorniki elektryczne w samochodzie , nawet klimatyzacja nie chciała się załączyć tak był akumulator obciążony i po prze gazowaniu obroty spadały do 1000 i po chwili stabilizowały się na 850 .
    Łożyska w alternatorze ok.
    Czy jest to możliwe , że alternator daje prąd ładowania 13,8v a za małą moc ?
    Może mi ktoś wytłumaczyć co jest grane ?
    Kagetora
    Level 16  
    Sprawdź dokładnie jaki katalogowo powinien siedzieć alternator, jest szansa że za duży siedzi albo koło nie to.
    mercedes500s
    Level 14  
    Sprawdzałem i jest taki jak powinien być katalogowo Valeo Typ Nr. 2 541 697
    Myślę jeszcze o jednym – nie było paska czyli silnik nie miał żadnego obciążenia i było ok. ale gdy silnika ma obciążenie za wyrównywanie obrotów odpowiedzialny jest zawór biegu jałowego (kupiony nowy) czyli odpada , sterownik też był podmieniany , gdy odepnę zawór biegu jałowego jest gorzej- już nie mam pomysłów .Jeden spec twierdzi , że może to być uszkodzona wiązka , chce 400zł za wymianę ale nie daje pewności , że będzie ok.
    Czy jest jakiś sposób sprawdzenia alternatora czy nie daje za dużych oporów ?
    Anonymous
    Anonymous  
    Kagetora
    Level 16  
    Na uruchomionym silniku zmierz napięcie między (-) akumulatora a silnikiem, oraz karoserią - ile?
    Posprawdzaj masy sterownika
    sprężarka pędzona z tego samego paska ? (sorry nie pamiętam), jeżeli tak to sprawdź ilość czynnika w układzie ( za dużo)
    Anonymous
    Anonymous  
    mercedes500s
    Level 14  
    Do alternatora idą dwa kable , klima chodzi na oddzielnym pasku , masy wszystkie sprawdzone (czyszczone itd.)
    Ładowanie bez obciążenia 14v-14,1v z obciążeniem bez klimy 13,8v w momencie włączenia klimy spada do 13,1v ale po dodaniu gazy rośnie do 13,9v mierzone bezpośrednio na alternatorze na akumulatorze to samo.
    Anonymous
    Anonymous  
    mercedes500s
    Level 14  
    Kurcze teraz nie pamiętam ale chyba jeden gruby + i cienki -, jeden na klucz 13 a drugi na 10 . Jak mi się uda to zaraz sprawdze .

Teraz sprawdziłem : czerwony gruby , niebieski cienki .
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    mercedes500s wrote:
    Od ponad dwóch lat walczę z obrotami silnika ,

Mi to wygląda na LPG, przepustnice, nieszczelność dolotu albo kłamiący przepływomierz.
    Falowanie na jałowych tak ma .
    Motronic wrote:
    Dwa cienkie i jeden gruby, czy ogólnie dwa, jeden cienki i jeden gruby?

Ale poczekajmy na odpowiedz.
    mercedes500s
    Level 14  
    Podmieniałem trzy różne przepływomierze , dolot na pewno szczelny , przepustnica ustawiona , tps podmieniony , odma ok., lpg było odłączone , trzy lambdy , czujnik temperatury ok. Na jałowym na postoju nie faluje tylko podczas jazdy na luzie i podczas postoju po prze gazowaniu spadają do 500 , w miarę obciążania silnika odbiornikami elektrycznymi jest gorzej . Bez obiciążenia jest ok
    mercedes500s
    Level 14  
    Chodzi o czujnik impulsów w tylnym moście ? Odpinałem obroty nie falują ale są za niskie .
    Uszczelka pod głowicą wykluczona , zawory też , wtryski nie leją , emisja spalin w normie , po podłączeniu do komputera wzorowy silnik . Czujnik wału i wałka też ok. Spalanie w normie .
    Obroty podczas jazdy na luzie powinny być w granicach 1000 po zatrzymaniu się powinny spaść do około 850 czy z obciążeniem czy bez .
    Level 43  
    mercedes500s wrote:
    Podmieniałem trzy różne przepływomierze , dolot na pewno szczelny , przepustnica ustawiona , tps podmieniony , odma ok., lpg było odłączone , trzy lambdy , czujnik temperatury ok

A co było pomierzone?
    Być może pompka paliwa przysiada, albo przepustnica zgrzebana, albo zawór przepuszcza. Ja już pass. Temat nie rokuje na rozwiązanie.
    mercedes500s
    Level 14  
    Przepustnica idealna wyczyszczona na lustro ustawiona do momentu żeby się nie zakleszczała , pompa nowa (oryginalna) zresztą na lpg to samo.
    Trzech różnych fachowców od Bmw się poddało .Czasami wszystko jest ok. ale zdarza się to może raz w miesiącu .
    Zresztą jakby było coś nie tak mechanicznie , albo któryś z czujników by szwankował to po ściągnięciu paska z alternatora powinno być to samo a jest ok.
    Silnik ogólnie pracuje dobrze nie zamula ma odejście pracuje można powiedzieć wzorowo poza tym mankamentem .
    Tak to wygląda http://www.youtube.com/watch?v=ptBMf68Qpac
    mercedes500s
    Level 14  
    W alternatorze zostały wymienione łożyska , mostek z diodami , ślizg , regulator napięcia razem ze szczotkami . Ładowanie bez obciążenia na poziomie 14,4v-14,5v , przy włączonych światłach ,dmuchawa ,szyba tyle samo . Gdy włączę wszystkie odbiorniki elektryczne spada do 12v po dodaniu gazu nie rośnie ale gdy tylko jeden odbiornik wyłączę 13,2v po dodaniu gazu 14,4v . Czy jest to normalne , że przy pełny obciążeniu tak spada ? Akumulator sprawny , masy ok. , żadnego zwarcia .
    romoo
    User under supervision
    mercedes500s wrote:
    Trzech różnych fachowców od Bmw się poddało

Kolego mercedes nie ośmieszaj się.
    mercedes500s wrote:
    W alternatorze zostały wymienione łożyska , mostek z diodami , ślizg , regulator napięcia razem ze szczotkami

To tylko stojan , obudowa i część wirnika nie została wymieniona?

Nie wierzę . Szybciej, taniej , łatwiej wymienić cały alternator.
    mercedes500s
    Level 14  
    Kolego romoo ośmieszasz sam siebie a jak nie wierzysz to po co piszesz ?
    Czy ja pytam co wyjdzie tanie j i szybciej widzę , że o cenach nie masz pojęcia !
    Na części wydałem 210zł jeżeli dojdzie do tego stojan to plus 100zł kup mi nowy za 310zł
    Level 43  
    mercedes500s wrote:
    Na części wydałem 210zł jeżeli dojdzie do tego stojan to plus 100zł kup mi nowy za 310zł

Więc to Ty jesteś tymi trzema fachowcami od BMW? Bo nic nie wspomniałes o robociznie, a to troszkę kosztuje u Fachowca.
    mercedes500s
    Level 14  
    Inteligencja niektórych nie zna granic tylko tyle mogę napisać. Alternator nie ja robiłem tylko kolega !! Tak to ja jestem tymi trzema fachowcami ! Temat do zamknięcia . Pozdrawiam Moderatora i romoo jesteście super - kolejni fachowcy !
    mercedes500s
    Level 14  
    Podmieniałem , napięcie ładowania przy maksymalnym obciążeniu tak samo spadało . Byłem wczoraj u dwóch elektryków sprawdzali aku i alternator , jeden powiedział , że wszystko jest ok. a drugi coś nie tak z alternatorem .
  • Helpful post
    viper555
    Level 39  
    Co to znaczy pełne obciążenie ,to alternator tylko 80A więc czego oczekujesz. Widocznie przekraczasz maksymalną wydajność. Sprawdzić pobór miernikiem cęgowym i wtedy można coś powiedzieć.P
    mercedes500s
    Level 14  
    Bardzo Dziękuje