Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba Satellite A300 - Touchpad nie działa

gora333 09 Lis 2012 21:41 7536 5
  • #1 09 Lis 2012 21:41
    gora333
    Poziom 10  

    Witam,
    Przestał nagle działać touchpad w Windows Vista. Klawiatura i cała reszta jest ok.
    Sprawdzałem na:
    - Windows Vista tryb awaryjny - nie działa,
    - PC Linuxie - nie działa,
    - mini Windows XP (z płyty botującej Hiren's Boot CD) - nie działa,
    - OPHcrack - nie działa,
    - instalator Windows XP - nie działa,
    - menu Diamond Boot CD - DZIAŁA!

    W Windowsie vista w menedżerze sprzętu touchpad normalnie wykrywany. Przy próbie odinstalowania od razu sam się instaluje, więc nie mogę sprawdzić go bez sterowników. Teraz zainstalowałem najnowsze ster. synaptic i nie pomogło.

    Po odłączeniu od płyty głównej znika z menedżera, po podłączeniu normalnie się pojawia, jednak dalej nie działa.

    Mysz na usb jest ok.

    Oczywiście nic nie daje blokada klawiaturą za pomocą fn i F9 (wył touchpada).

    Wygląda jakby coś go blokowało, ale pod DBCD działa normalnie, więc sam już nie wiem gdzie szukać przyczyny.

    Laptop działa na samym zasilaczu nie mam baterii.

    Pozdrawiam wszystkich.

    0 5
  • #2 10 Lis 2012 00:10
    boro1234567
    Spec od komputerów

    Zrób reset CMOS.
    Przeprogramuj bios.
    Podaj oznaczenie płyty.

    0
  • #3 10 Lis 2012 00:17
    krzychosk
    Poziom 22  

    Zasilacz masz orginalny? Pisał ktoś że miał problemy takie same na jakmś chińskim zamienniku.

    0
  • #4 12 Lis 2012 12:01
    gora333
    Poziom 10  

    Nie mam możliwości zrobienia resetu cmosa i zaprogramowania od nowa. Jaki to w ogóle jest koszt ?

    Zasilacz oryginalny.

    Pozdrawiam

    0
  • Pomocny post
    #5 12 Lis 2012 13:36
    boro1234567
    Spec od komputerów

    gora333 napisał:
    Nie mam możliwości zrobienia resetu cmosa

    Dlaczego?
    Wyjmujesz lub wylutowujesz baterię podtrzymującą.

    0
  • #6 12 Lis 2012 22:14
    gora333
    Poziom 10  

    To jest to!
    Wylutowałem, przylutowałem i działa!

    Dzięki serdeczne Kolego :)

    -1