Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Pralka Whirlpool AWE 6519/P - Normalnie kończy program bez wypompowania wody

ostol 10 Nov 2012 08:16 6597 2
  • #1
    ostol
    Level 14  
    Mam problem z taką pralką. Pralkę sprawdzałem na programach płukanie, wirowanie i wypompowanie. Pralka normalnie napuszcza wody, potem zaczyna działać zgodnie z programem kończąc program w zadanym czasie ale nie następuje wypompowanie wody. Jakby nigdy nic sygnalizuje zakończenie programu i tyle. Kontrolka serwis nie zapala się.

    Sprawdziłem pompę - sprawna. Po podłączeniu do 220V wypompowała wodę.

    Na płycie sterownika sprawdziłem element (ACS 108-6S - coś tyrystoro-podobnego) odpowiedzialny za włączanie pompy i porównałem jego działanie z dwoma takimi samymi z płytki w prostym układzie transformatorek 9V + żaróweczka i sterowanie na bramkę przez rezystor 1kom. Przy każðym egzemplarzu żarówka zapalała się połową mocy co sugerowało by że to nie triak a tyrystor.

    Na płytce sterownika sprawdziłem sterowanie bramką. Prześledziłem całą drogę od bramki do wyprowadzenia procesora. Wychodzi na to że procesor nie steruje tyrystorem od pompki ewentualnie jeszcze jest coś o czym nie wiem.

    Co Jeszcze sprawdzić? Czy z jakiegoś powodu mógł uszkodzić się w procesorze port sterowania pompką? Co o tym sądzicie?
  • #2
    zhudomel
    Home appliances specialist
    ostol wrote:
    ACS 108-6S
    To jest triak. Sprawdź czy pompa dostaje napięcie wtedy, kiedy ma wylewać i jakie.
  • #3
    ostol
    Level 14  
    Temat się wyjaśnił. Teraz wróciłem od klienta. Po podpięciu modułu do pralki i włączeniu płukania pralka włączyła pompkę ale dźwięk jej pracy był inny niż wczoraj gdy zasilałem ją bezpośrednio z 220V. Pomyślałem że triak uwalony i puszcza tylko jedną połówkę. Więc jeszcze raz podpinam pompkę bezpośredni do 220 i to samo - pompka buczy ale woda się nie leje. No i się wyjaśniło - pani prała dywanik - gąbka spod dywanika zatkała rurę. Nie wiem jak to wczoraj się stało że ta pompka podpięta na krótko wodę wypompowała. Musiały z bębna wylecieć nowe brudy.