Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Założenie firmy- serwisu urządzeń spawalniczych

Nix 10 Nov 2012 18:50 1551 16
    Nix
    Level 21  
    Witam
    Przeczytałem kilkanaście pokrewnych tematów, ale takiej kwestii nikt nie podejmował.
    Prosze o poradę w następującym temacie : Mój Tata prowadzi obecnie firmę- sprzedaż i naprawę urządzeń spawalniczych-półautomatów MIG/TIG, MMA, prostowników itp, niestety ostatnio poważnie zaniemógł na zdrowiu.
    Firmę chciałbym "przejąć" ja -junior- ale w nie jestem pewien co do uprawnień.

Czy potrzebuję uprawnieć Czeladnika + uprawnień SEP czy jeszcze innych?

Mam kilku letnie doświadczenie i 3,5 lata stażu w fimie co nieco pokrewnej(elektromechanika), otrzymałbym stosowne zaswiadczenie, musiałbym zatem najpierw zdać egzamin państwowy np. organizowany przez Izbę Rzemieślniczą i potem egzamin w SEP-ie? Pomijam tutaj kwestie prawno-skarbowe- wiadomo, działalność gospodarcza.
    andrefff
    Level 36  
    Niczego nie potrzebujesz, bo niby i po co ? Żeby być właścicielem szpitala, czy musisz być lekarzem, a apteki aptekarzem ?
    INTOUCH
    Level 30  
    andrefff wrote:
    Niczego nie potrzebujesz, bo niby i po co ? Żeby być właścicielem szpitala, czy musisz być lekarzem, a apteki aptekarzem ?

Obecnie nie. Chociaż publicznej służbie zdrowia jest wymóg, aby dyrektor miał wykształcenie medyczne. Ale utaj piszemy o prywatnej działalności gospodarczej.
    Nix
    Level 21  
    Żeby być właścicielem i jednocześnie pracownikiem- firma 1-osobowa.

No dobrze, a kto weźmie odpowiedzialność za ( tfu tfu odpukać) powiedzmy porażenie prądem pracownika- spawacza, który korzystał ze spawarki serwisowanej niedawno u mnie ? Zakładam ekstremalny przypadek, ale możliwy. Gdyby tak się stało czy ktoś nie zakwestionuje tego że mogę spawarkę legalnie naprawić ?

pzdr! Nix
    andrefff
    Level 36  
    Ty albo on, zależy od okoliczności w jakich powstało zdarzenie. Ale dalej nie ma to nic wspólnego z uprawnieniami o których mówisz. Nikt niczego nie zakwestionuje, bo to nie Ty naprawiasz spawarkę, tylko Twoja firma, ale osoba która takie urządzenie naprawia, uprawnienia powinna mieć.
    Nix
    Level 21  
    No to dochodzimy do tego że mając 1 -osobową firmę muszę jednak mieć uprawnienia, jakie konkretnie w tym przypadku? Przepraszam, nie napisałem wyraźnie wcześniej że firma ma być 1-osobowa.

pzdr! Nix
    INTOUCH
    Level 30  
    Nix wrote:
    No dobrze, a kto weźmie odpowiedzialność za ( tfu tfu odpukać) powiedzmy porażenie prądem pracownika- spawacza, który korzystał ze spawarki serwisowanej niedawno u mnie ? Zakładam ekstremalny przypadek, ale możliwy. Gdyby tak się stało czy ktoś nie zakwestionuje tego że mogę spawarkę legalnie naprawić ?

pzdr! Nix

Odpowiedzialność za wadliwy produkt, usługę bierze zawsze osoba prawna lub cywilna.
    Jak zatrudniasz przeszkolonych ludzi i prowadzisz autoryzowany serwis producenta(ów) to nie musisz o nic się obawiać, a jak spieprzysz robotę, to żadne kursy, szkolenia, egzaminy i certyfikaty nie pomogą.
    Nix
    Level 21  
    Serwis autoryzowany nie był i być może nie będzie ( bo trzeba pewnie spełniać różne inne wymagania stawiane przez producenta, niekoniecznie jest to możliwe, bo firma 1 -osobowa dysponującą ograniczoną przestrzenią itp itd)

Ale to inna kwestia, mnie interesuje czy mogę legalnie działać w w/w zakresie bez uprawnień czy nie.
    Edit : Ok, więc SEP typu E będzie wymogiem, a co z uprawnieniami czeladniczymi?
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    andrefff wrote:
    "E"Link

Link podaje materiał lekko nieaktualny.
    Sprawy kwalifikacji reguluje Rozporządzenie Ministra Gospodarki, Pracy i Polityki Społecznej z dnia 28 kwietnia 2003 r. w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci, oraz Rozporządzenie Ministra Gospodarki i Pracy z dnia 20 lipca 2005 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie szczegółowych zasad stwierdzania posiadania kwalifikacji przez osoby zajmujące się eksploatacją urządzeń, instalacji i sieci
    Dz.U. 2005 nr 141 poz. 1189

https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1663449.html

Dodano po 1 [minuty]:

Nix wrote:

Ale to inna kwestia, mnie interesuje czy mogę legalnie działać w w/w zakresie bez uprawnień czy nie.

Przeczytaj podane rozporządzenie. Wynika z niego, że NIE!!! Musisz posiadać odpowiednie zaświadczenie kwalifikacyjne.
    Nix
    Level 21  
    A zaświadczenie kwalifikacyjne to np. Czeladnik, tak ?
    andrefff
    Level 36  
    Żadne czeladnicze Cię nie interesują, tylko świadectwo kwalifikacji.
    INTOUCH
    Level 30  
    Nix wrote:

Serwis autoryzowany nie był i być może nie będzie ( bo trzeba pewnie spełniać różne inne wymagania stawiane przez producenta, niekoniecznie jest to możliwe, bo firma 1 -osobowa dysponującą ograniczoną przestrzenią itp itd)

Kolego.
    Tobie wystarczy tylko świadectwo kwalifikacyjne E do 1kV ewentualnie jeszcze D do 1kV, bo twój zawód nie jest regulowany.
    Jeśli nie masz serwisu autoryzowanego to spokojnie możesz naprawiać urządzenia, które utraciły gwarancję producenta. Jeżeli naprawisz spawarkę z gwarancją to z automatu traci ona gwarancję producenta.
    retrofood
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nix wrote:
    A zaświadczenie kwalifikacyjne to np. Czeladnik, tak ?

Czy umiesz czytać? Podałem Ci gdzie to wszystko pisze!
    Nix
    Level 21  
    Ok, rozumiem zatem że Czeladnik a potem Mistrz to relikty minionej epoki i już się takich "uprawnień" nie wymaga i już ... to tym lepiej :)
    INTOUCH
    Level 30  
    Nix wrote:
    A zaświadczenie kwalifikacyjne to np
    może mieć sprzątaczka z wykształceniem podstawowym.
    Nix
    Level 21  
    I tym miłym akcentem temat kończymy, szybko i skutecznie :)
    Bardzo dziękuję Wszystkim Kolegom za fachową pomoc !

pzdr! Nix