Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

FSO Polonez Caro 1.6GLi - Polonez Caro 1.6 GLi Przepływomierz powietrza

Lizardy 10 Nov 2012 22:41 5652 9
    Lizardy
    Level 11  
    Witam.
    Chciałbym sie dowiedzieć czy polonez taki jak w temacie posiada moze przypływomierz powietrza.
    Szukałem odpowiedzi na elektrodzie czy w google i znalazłem jedynie oferty sprzedaży przepływomierzy.
    Sam zauważyłem po odkręceniu obudowy filtra powietrza jakąś kostke do której podłączone są kabelki i nie wiem czy moze być to własnie przepływomierz?
    Znajduje sie ona bezpośrednio przy wlocie powietrza do wstrysku.
    I kolejne pytanie czy może być on uszkodzony i przy tym polonez posiada takie objawy jak szarpanie czy gaśnięcie przy pierwszym odpaleniu (szarpanie występuje tylko w czasie deszczu lub dużej wilgoci powietrza).
    Sprawdzałem już wszystko i kable WN i sonde lambda wymieniłem ponieważ komputer zgłaszał takową usterkę, nowe świece (nie wiem czemu po tygodniu dwie z nich nagle pękły w pół ale teraz założyłem stare i działają ok).
    Dodam że teraz gdy jest dość zimno to polonez zyskał na przyspieszeniu i bardzo rzadko szarpie, jednakże w lato przy deszczu zdarza mu się to bardzo często.
    Nie mam pojęcia co mógłbym zrobić więc pytam o ten przepływomierz aby go sprawdzić i wymienić jeśli to moze być jego wina.
    Anonymous
    Level 1  
    Jackall
    Level 27  
    Jak przed 97 to Abimex, jak po 97 to Bosch. Ale oba nie miały przepływomierza. Sprawdź, czy nie ma skoków napięcia. Może alternator robi sabotaż. He, he
    Lizardy
    Level 11  
    Ok sprawdze ten alternator. Wtrysk jest abimex.
    I pytanie kolejne. Map? Znaczy co?
    jacy3
    Level 11  
    Witam - łada 95 układ wtryskowy bosch - wymiana cewki , kabli ws , świec , sondy a w końcu wtrysku , filtra paliwa - ładna pogoda było dobrze - mgła deszcz - szarpał dusił się - problem zniknął po wymianie korka wlewu paliwa - układ odsysania oparów musi być szczelny - samochód chodzi na gazie , odpalany na benzynie , przejście na gaz przy temp. 40 st.C. Od tego czasu minęło kilka lat - problem nie powrócił - wtrysk , cewka i sonda założone z powrotem stare - jest to ten sam układ co w polonezie gli więc może ma te same objawy.

Dodano po 20 [minuty]:

MAP - miał na myśli Mapę Wtrysku - program silnika - mapa pracy obliczona na różne warunki - zależnie od podciśnienia w kolektorze ssącym , czujnika położenia przepustnicy , czujnika prędkości pojazdu ( w polonezie jest za licznikiem) i obrotów silnika - oblicza kąt wyprzedzenia zapłonu i czas wtrysku - abimex oferował kiedyś na swojej stronie sprzedaży tester wraz z kablem do kompa i płytą z oprogramowaniem
    Lizardy
    Level 11  
    Dzięki wymienie korek. Wygląda już bardzo kiepsko i uszczelki to nie ma wcale juz chyba.
    Aleksander_01
    Level 42  
    jacy3 wrote:

Dodano po 20 [minuty]:

MAP - miał na myśli Mapę Wtrysku - program silnika - mapa pracy obliczona na różne warunki - zależnie od podciśnienia w kolektorze ssącym , czujnika położenia przepustnicy , czujnika prędkości pojazdu ( w polonezie jest za licznikiem) i obrotów silnika - oblicza kąt wyprzedzenia zapłonu i czas wtrysku - abimex oferował kiedyś na swojej stronie sprzedaży tester wraz z kablem do kompa i płytą z oprogramowaniem

Ale mnie rozbawiłeś z tą mapą wtrysków, a słyszałeś kiedykolwiek o czymś takim jak MAP sensor, czyli czujnik ciśnienia bezwzględnego w kolektorze dolotowym.
    Jackall
    Level 27  
    Manifold Absolute Pressure - MAP, a po polskiemu to tak jak Aleksander 01 napisał
    Strumien swiadomosci swia
    Level 43  
    Abimex, to świece, przewody i moduł.

Dodano po 1 [minuty]:

jacy3 wrote:
    Witam - łada 95 układ wtryskowy bosch - wymiana cewki , kabli ws , świec , sondy a w końcu wtrysku , filtra paliwa - ładna pogoda było dobrze - mgła deszcz - szarpał dusił się - problem zniknął po wymianie korka wlewu paliwa - układ odsysania oparów musi być szczelny - samochód chodzi na gazie , odpalany na benzynie , przejście na gaz przy temp. 40 st.C. Od tego czasu minęło kilka lat - problem nie powrócił - wtrysk , cewka i sonda założone z powrotem stare - jest to ten sam układ co w polonezie gli więc może ma te same objawy.

Kpisz prawda , autor pisze że ma abimexa a Ty o boschu bajki.

Dodano po 20 [minuty]: