Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Be Quiet! model: BQT E5-400W - pulsujace napiecia na wyjściu zasilacza?

jacu1234567890 11 Lis 2012 00:12 2970 10
  • #1 11 Lis 2012 00:12
    jacu1234567890
    Poziom 12  

    Be Quiet! model: BQT E5-400W - pulsujace napiecia na wyjściu zasilacza?
    Witam.
    Mam problem z zasilaczem be quiet! E5-400W otóż pulsuje mu napięcie +12V (skacze 11,5V 11,9V) oraz +5V (4,7V 4,9V). Jednak gdy zasilacz obciążę dyskiem HDD to napięcie +12V spada do ok. 8V, a +5V do ok. 4V (pod obciążeniem napięcia też pulsują).

    Zauważyłem jeszcze, że wyłączając zasilacz przełącznikiem z tyłu (zasilacz jest ciągle włączony zielony zwarty do masy) to napięcie +12V spada i przy 2,5V znowu wskakuje na 3,2V i widać ze wentylator zaczyna drgać. Dodam jeszcze, że kondensatory elektrolityczne nie są spuchnięte czy wylane.

    0 10
  • #2 11 Lis 2012 00:25
    BILGO
    Poziom 38  

    jacu1234567890 napisał:
    Zauważyłem jeszcze że wyłączając zasilacz przełącznikiem z tyłu (zasilacz jest ciągle włączony zielony zwarty do masy) to napięcie 12V spada i przy 2,5V znowu wskakuje na 3,2V i widać ze wentylator zaczyna drgać.

    To jest normalne, że odłączając włącznikiem napięcie sieci to napięcie na wyjściu będzie spadać aż do zera... Przecież to nie jest perpetum mobile, że po odłączeniu od sieci zasilacz będzie działał.

    0
  • #4 11 Lis 2012 00:37
    jacu1234567890
    Poziom 12  

    Wiem, że to nie za duże obciążenie, ale już przy takim małym napięcie spada do +8V...

    0
  • #6 11 Lis 2012 00:43
    BILGO
    Poziom 38  

    Obciąż gałąź +5V np żarówką 6V/30W i wtedy posprawdzaj napięcia.

    0
  • #7 11 Lis 2012 14:55
    jacu1234567890
    Poziom 12  

    Obciążyłem gałąź +5V żarówką 6/25W i napięcie na linii +12V spadło do 6,8-7V (pulsowało w tych granicach), a na +5V spadło do 0,22V. Podłączyłem również tą żarówkę na 12V. Napięcie spadło do 0,22V i wentylator chłodzący przestał pracować (jak odłączyłem żarówkę zaczął się kręcić), i na +5V spadło napięcie do 1,5V i lekko pulsowało.
    Poprawiłem TONI_2003.

    0
  • #8 18 Lis 2012 19:07
    darpajdp
    Poziom 22  

    Obciąż najpierw +5V stand-by żarówką 21(20)W/12V i dopiero obciążaj i sprawdzaj pozostałe napięcie.

    0
  • #9 30 Sty 2013 15:06
    jacu1234567890
    Poziom 12  

    Zasilacz naprawiony, a przyczyną awarii były kondensatory elektrolityczne obok przetwornicy stand-by (100µF/25V 22µF/50V). Jednak po podłączeniu zasilacza do sieci 230V (nie włączając go, ani komputera) i przybliżeniu się do niego słychać ciche syczenie. Jest to normalna rzecz i czy zasilacz może za niedługo paść?

    0
  • #10 30 Sty 2013 16:46
    darpajdp
    Poziom 22  

    Wymień jeszcze kondensator elektrolityczny 1500/(2200)µF/10V zaraz koło przetwornicy stand-by, pracuje on po stronie wtórnej tej przetwornicy. Zwykle przy takiej usterce traci pojemność.

    0