Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Laguna II - Opinie osób posiadających to auto.

Sołtys_Elbląga 11 Nov 2012 10:38 45234 13
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Witam, szukam opinii na temat tego auta od samych posiadaczy. Obecnie mam Megane z 96 roku, chciałbym zakupić lagunę II, miałem okazję zrobić jazdę próbną. W wyposażeniu jest gps, komp pokładowy, skóra, klimatronik, chyba 8 poduszek i inne bajery. Co prawda GPS nie jest mi tak potrzebny. Ale jak z awaryjnością? Wiem, że na rezerwie jak zbraknie paliwa czy coś to wyskakuje błąd ale mam kabelek więc z tym nie będzie problemu jeżeli chodzi o diagnozę. Cena jak za te auto to 10.000 zł więc jak na te wyposażenie to moim zdaniem nie jest dużo. Auto benzynowe w kombi bez gazu. Chyba, że pomożecie znaleźć coś innego dobrego w tej cenie. Potrzebuję kombi, gdyż mam psa i nie widzi mi się już go wozić na fotelu, potrzebuję też dużego bagażnika. Diesla nie chcę ze względu na wyższe koszta napraw, np pompy... Tankuję się za 2.80 za litr benzyny więc gazu też mi nie potrzeba.
  • Helpful post
    Przemo9826
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jak benzyna to dobry zakup.

1.6 trochę mało dla tego auta, 1.8 jakoś jedzie, 2.0 troszkę pali, a 2.0T przyjemnie się jeździ.

W pierwszych 2 silnikach skrzynie piątki są i nie ma z nimi żadnego problemu, szóstki trochę awaryjne.

1.8 problemowe koła zmiennych faz rozrządu oraz przepustnice.

Zawieszenie: zbieraj na tuleje tylnej belki, sworznie wahaczy, drążki i końcówki, mocowanie stabilizatora i łączniki, tarcze tył wraz z piastami.

Karty łatwo uszkodzić jak się na tyłku ją nosi i siada do samochodu, zawczasu zaopatrz się w zapasową kartę.

Każdy klnie Laguny II, ale diesle ;) Sam pewnie zauważyłeś że 1.9 DCI o wiele tańsze są ;)

To co napisałem to oczywiście z doświadczenia, ale musisz jeszcze dodać do tego ewentualne "kwiatki" poprzednich właścicieli, handlarzy, mechaników.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Właśnie przewaga tańszego diesla troszeczkę mnie zdziwiła, nie ukrywam. Jeżeli chodzi o pojemność to rozważam 2.0, często robię trasy to troszeczkę mocy się przyda, spalanie przy cenie mojego tankowania nie ma dla mnie roli (większej), fajnie byłoby gdyby była instalacja (za gaz 1.91 zł) lecz to nie jest konieczne. Zamiast laguny w gre wchodzi też inne dobre, w miarę duże auto koniecznie kombi no i preferuję benzynę. Mam 13.000 + jeszcze 2.000 na niespodzianki po zakupie. Pomożecie? :)
    tzok
    Moderator of Cars
    Nie jestem właścicielem Laguny, nie mam też uprzedzenia do tej marki. Niestety jeżdżąc po Śląsku, jeśli widzę jakieś auto jadące na lawecie i nie jest rozbite ani na zachodnich numerach to bardzo często jest to właśnie Laguna II. Te auta może nie są ją jakoś wybitnie awaryjne mechanicznie ale ich elektronika potrafi je skutecznie unieruchomić. Niewątpliwym plusem tych aut jest zła opinia ("królowa lawet") i idąca za tym niska cena za stosunkowo nowe, dobrze wyposażone i niewyeksploatowane auto.

Mi się bardzo podoba Lancia Lybra (o ile to auto w ogóle może się podobać) ale na temat silników benzynowych w tym aucie za wiele się nie wypowiem... poza 1.6 są to jednostki ze zmiennymi fazami rozrządu (VVT) i zmienną pojemnością kanałów dolotowych (VIS), co za tym idzie instalacje LPG II generacji odpadają, a i IV żeby założyć trzeba trafić na dobrego fachowca - czyli LPG bym sobie darował, ew. sam zakładał w sprawdzonym warsztacie.
    Przemo9826
    tzok wrote:
    auto jadące na lawecie

To patrz jeszcze co jest na listwie bocznej, czy nie ma tam znaczka DCI ;)

Sołtys, to czego w końcu szukasz?
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Szukam wygodnego auta, napaliłem się na lagunę II ze względu na cenę i wyposażenie. Rozważam zakup też innego auta do kwoty, którą podałem powyżej, lecz jestem wybredny i nie wszystko mi się podoba. Nie muszę mieć klimatroniku, ale klima już tak, nie potrzebuję komputerów pokładowych, gps ani innych zbędnych rzeczy. Chodzi o małą awaryjność. ABS mam w nodze, ESP jeszcze nie potrzebne mi było, staram się jeździć ostrożnie, no a w mojej Megane ph I jak coś się zepsuje to tanio naprawiam. Chciałbym tak i w kolejnym aucie. Teraz co przeczytałem o Lagunie, nie wiem czy nadal chce ją zakupić. Głównie chodzi o kombi, dla psa.
    tzok
    Moderator of Cars
    Sołtys_Elbląga wrote:
    ABS mam w nodze
    Wiem, że off-topic ale gdzie mogę to walczę z takimi poglądami - tylko tak Ci się wydaje, niestety nie "odpuścisz" hamulca tylko na jednym czy dwóch kołach i jak przy awaryjnym hamowaniu "przybierzesz" pobocza to cię obróci nim zdążysz cokolwiek zrobić...

Im nowszy samochód tym bardziej skomplikowany i droższy w naprawie/mniej można przy nim "zrobić" samemu. W miarę prostymi nowymi samochodami są jeszcze Dacie.
    Przemo9826
    tzok, ale Daci do wygody i komfortu to daaaaaleko.... :D

I wiele podzespołów z renault zapożyczonych, to tak dla antyfanów ;)
  • Helpful post
    andrzej lukaszewicz
    Level 40  
    Za 13 tys kupiłbym zadbanego peugeota 406z silnikiem 2,0 16V- 136 lub 2,2 16V 158KM!
    Solidne auto i relatywnie bezawaryjne.
    Za ta kasę kupisz też ładnego galanta w wersji avance- uwaga przy zakupie- stan blacharki.
    Wymieniana lybra , ale z silnikiem 2,0 20V (5 garów), rover 75, albo dużo ładniejszy MG ZT, alfa 166, ale bez twin spark'a- V6 2,5 i 3,0 palą mniej niz te TS 2,016V. Honda acord, toyota avalon (żadnych nowszych avensisów), nissan altima.
  • Helpful post
    steffus
    Level 9  
    ja osobiście posiadam i peugeota 406 2.0 HDi 110 2001r i Lagune II 1.9 dCi 120 2001r . Auta bardzo wygodne, odrazu mówię że wygodniejsze od passata. Z awaryjnościa to niestety mam problem w lagunie np. przepalający się notorycznie panel klimatronica, przestajacy dzialac licznik, rozwarstwiona przednia szyba oraz grajaca tylna belka. Peugeot odpukac bez awaryjny, auta mam juz od 4 lat. Auta są dobrze wyposazone, bardzo wygodne, ekonomiczne i smialo moge je polecic, co prawda ty szukasz benzyny ale wybor tych modeli bedzie suszny pod wzgledem cenowym i wygody:) w razie pyt. pisz z checia pomoge;)
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Witajcie.

Ten 406 całkiem mnie zaskoczył. Z silnikiem 2.0 wystarczyłby. Passatów nie chcę, B5 mimo wyglądu już w środku nie jest tak wygodne, po mieście ok ale w trasie niewygodnie mi się siedziało. Nie ważne.

Co do ABS w nodze to powinienem napisać to w " ", wiadomo, że moja noga nie będzie szybsza niż pompa, ale miałem na myśli to, że staram się jeździć ostrożnie, zwłaszcza, że często podróżuje z 2 letnim dzieckiem. Wyszaleć się to jadę na plac w zimę i tam odreaguje całe lato. Honda, Toyota i inne wymienione, nieźle, w ogóle nie zwracałem na nich uwagi, być może dlatego, że żadnym nie miałem okazji się przejechać. Co do silników to wystarczy 2.0, teraz mam 1.6 8V 90KM i w zupełności wystarczy, nie wiem ile pali ale 100km/h osiąga i zbiera się całkiem nieźle. Alfy też źle nie wyglądają, zajmę się czytaniem o awaryjnościach :)
    Melepeta36
    Level 14  
    Jako mechanik pracujący w serwisie Renault od kilku ładnych lat, stwierdzam, że Laguna II, to bardzo dobry samochód, ale dla mnie. Daje mi utrzymanie :-) Sam nigdy czegoś tak awaryjnego ni kupię.
    piotr8111
    Level 12  
    ja użytkuje lagune II i sam potrafie naprawiać samochody, według mnie laguna to bardzo dobry kompromis pomiędzy ceną a jakością , ale kupując te auto musisz mieć ze sobą dobrego szpeca od tej marki bo są to tanie samochody w które nikt nie chce inwestować,a wiec często mają duże braki.
    a silnik najlepszy to 2,0 turbo ,dynamiczny i oszczędny.
    Sołtys_Elbląga
    Level 31  
    Wybór padł na Peugeot 406 po lifcie w kombi, benzyna 2 litrowa.