Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Interfejs użytkownika pod aplikację sterującą wyświetlaczelm led z RS232

wojtektorr 11 Lis 2012 11:43 1284 5
  • #1 11 Lis 2012 11:43
    wojtektorr
    Poziom 14  

    Witam serdecznie, jestem początkujący w programowaniu więc proszę o wyrozumiałość. Mam wyświetlacz LED z interfejsem RS232 i chciałbym zrobić małą aplikację z której użytkownik będzie mógł sobie wpisać co ma być wyświetlane na wyświetlaczu (pole textowe, przycisk itp.) O ile wiem jak obsłużyć samą komunikację rs232 to nie bardzo wiem jak się zabrać się do zrobienia programiku pod windowsa? Nie chciałbym się zagłębiać w programy typu Borland C++, szukam czegoś prostego do zrobienia takiego okienka gdzie mógłbym danym obiektom nadać konkretne procedury.

    0 5
  • #3 11 Lis 2012 15:46
    wojtektorr
    Poziom 14  

    Jak dla mnie nie potrzebny, ale dla klienta obsługującego wyświetlacz interfejs ma być prosty jak budowa cepa. Nie mówie tu o wyświetlaczu lcd 2x16 to jest wyświetlacz 3 kolorowy na którym będą wyświetlane reklamy napisy itp. Mi chodzi o podejście do tematu od strony programu w okienku i komunikacji do atmegi przez port rs232 która steruje tym wyświetlaczem.

    0
  • #5 11 Lis 2012 20:34
    Mad.
    Poziom 18  

    Jeśli ma być prosto i przyjemnie to polecam Visual Studio Express 2012 for Windows Desktop (darmowe środowisko, również do zastosowań komercyjnych). Wersja 2010 też może być. Tworzysz nowy projekt w języku, który preferujesz. Ja polecałbym C# lub Basica. Typ projektu to Windows Forms. Na formatkę przeciągasz to, co chciałbyś mieć, np. Button, TextBox (dostępne w zakładce ToolBox, po lewej stronie). Właściwości kontrolek ustawiasz wizualnie, wyklikując. Dodatkowo przeciągasz kontrolkę SerialPort do obsługi RS232. Również w edytorze wizualnym ustawiasz parametry (ilość bitów, nazwa portu, parzystość itp.). Do tego etapu nie trzeba znać żadnego języka. Teraz czas to oprogramować. Klikasz dwa razy na Button i zostaniesz przekierowany do edytora tekstowego, gdzie musisz wpisać kilka linii kodu. Otworzyć port, wysłać tekst, który został wpisany do TextBox'a itd.

    Prosty przykład:

    Kod: csharp
    Zaloguj się, aby zobaczyć kod


    W ustawieniach projektu wybierz trochę starszą wersję .NET'a - na przykład 3.5. Z Twojego punktu widzenia będzie to bez różnicy (jako początkujący). Dla klienta będzie trochę prościej, bo .NET 3.5 jest już standardowo wbudowany w Windows 7, dzięki czemu nie będzie musiał doinstalować 4.0 lub 4.5.

    0
  • #6 11 Lis 2012 21:46
    stanleysts
    Poziom 27  

    Narazie dużo lepsza i stabilniejsza jest jeszcze wersja 2010. Chyba, że ktoś chce na Win 8 działać.

    0