Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Analizator logiczny na CY7C68013A

dgajew 11 Lis 2012 17:41 50925 101
  • Analizator logiczny na CY7C68013A

    Przyciśnięty potrzebą podejrzenia co się dzieje w pewnej magistrali I2C zbudowałem mały układzik analizatora zgodnego z oprogramowaniem SALEAE lub USBee. Układ umożliwia zarejestrowanie na komputerze przebiegów z 8 kanałów z częstotliwością próbkowania do 24 Mhz. Zadaniem układu jest przerzucenie próbek do komputera poprzez port USB, dalsza obróbka odbywa się w oprogramowaniu, które pozwala podejrzeć gotowe ramki kilku typowych protokołów, bez żmudnej analizy zboczy i poziomów.

    Układ nie jest klonem fabrycznych urządzeń, poskładałem w całość najlepsze pomysły które znalazłem w sieci. Na płytce przewidziałem miejsce dla 2 układów EEPROM, tak aby można było zworką wybrać identyfikator po którym układ jest rozpoznawany przez oryginalne oprogramowanie. Zworka na linii data pozwala też na wgranie lub zmianę identyfikatora bez wylutowania układu EEPROM z płytki - poprzez CyConsole z pakietu Cypress Suite. Całość składa się z typowych i prostych do zdobycia elementów poza układem CY7C68013A w obudowie QFN który zakupiłem okazyjnie w serwisie ebay. Schemat przewiduje też umieszczenie translatora poziomów 74LVC8T245 ale przy montażu pominąłem ten układ, nie przewidując potrzeby pracy z poziomami innymi niż 3,3 V lub 5 V. Wejścia zabezpieczyłem rezystorami oraz diodami BAT41, nie wiem na ile będzie to skuteczne, wzorowałem się na podobnych układach publikowanych na rosyjskich forach, poszczególne wejścia powinny wytrzymać przypadkowe podanie napięcia 12 V. Wejścia mogą być podciągnięte przez rezystory 100 k do masy lub napięcia odniesienia które może wynosić 3,3 V, 5 V lub być podane z zewnątrz. Na głównym złączu umieściłem dodatkowo sygnały wyboru kierunku dla bufora 74LVC8T245 (DIR), zewnętrznego napięcia odniesienia które może też być użyte jako pomocnicze wyjście zasilające (3,3 V lub 5 V) oraz sygnały CLKOUT oraz TRIG, które będą przydatne dla zewnętrznego układu ADC, np. na układzie AD9280 (32 MSPS). Na razie nie korzystam z tej możliwości ponieważ nie jestem w stanie przygotować odpowiedniego oprogramowania na PC, być może uda się dostosować jedną z wersji USBee.

    Układ jest dostosowany do wymiarów obudowy Z-68, płytka zaprojektowana jako jednostronna. Oczywiście najwięcej "przebojów" było z lutowaniem układu w obudowie QFN (raster 0,5 mm), udało się dzięki dobremu topnikowi, który kupiłem na dealextreme za 2 dolary (napis "goot" + sporo chińskich znaczków), pady chwyciły przy użyciu zwykłej lutownicy transformatorowej z zaostrzonym grotem. Głównego pada znajdującego się pod obrysem obudowy nawet nie cynowałem, zostawiłem bez połączenia. Z 15 minut zajęło samo ustawianie układu.. Topnik o dziwo okazał się przewodzący i to całkiem nieźle, po zlutowaniu konieczne było dokładne wymycie całej płytki. Płytka jest połączona z chwytakami poprzez goldpiny, zwykłą taśmą komputerową. Chwytaki kupione jako komplet w serwisie ebay, niestety oferowano tylko 6 kolorów. Chwytaki mają na tyle małe końcówki, że można podłączyć się do poszczególnych nóżek układu w obudowie SOIC.





    Płytka jest trochę zmaltretowana przez wielokrotną wymianę pamięci EEPROM, z braku wiedzy chciałem wstawić cokolwiek było pod ręką, dzięki podpowiedzi kolegi manekinen okazało się, że musi to być kość adresowana bajtem (24C08 lub mniejsza pojemność) i odpowiednio szybka (400 kHz przy 3,3 V). Wstawiłem 24LC02W (wylut ze starych płytek SDRAM). Z innymi układami SALEAE ma problem. EEPROM jest tu potrzebny tylko do zapisu sygnatury (8 bajtów) po której układ jest rozpoznawany przez oprogramowanie na PC, co i jak trzeba zrobić jest już szeroko opisane w sieci i nie będę tego powielał.

    Koszt wykonania trudno jest podsumować ale był niewielki, specjalnie sprowadzać musiałem tylko główny mikrokontroler i chwytaki:
    - układ CY7C68013A / QFN za 1 Euro (na ebay w standardzie za 5 $),
    - chwytaki około 10 zł (komplet 12 sztuk, przesyłka z Chin wliczona w cenę).
    Kilka miesięcy temu pewien niemiecki sprzedawca cyklicznie wystawiał te układy w takiej cenie ale najwyraźniej źródło się wyczerpało, kupiłem niestety tylko 1 sztukę. Urządzenie w zasadzie jest "sztuką dla sztuki" ponieważ w serwisach aukcyjnych można kupić gotową płytkę "Ez-USB FX2LP Logic Analyzer" za około 12$, z przylutowanymi wszystkimi elementami, jedynie trzeba wymienić EEPROM na mniejszą pojemność, dorobić obudowę, przewód i chwytaki. Przy budowie "klona" zależało mi na upchnięciu urządzenia w obudowę Z-68, chciałem mieć zabezpieczone wejścia, 2 układy EEPROM no i udało się zmierzyć z maleństwem zwanym QFN :)

    Kilka zdjęć (marny aparat, marny fotograf, marna jakość):

    Analizator logiczny na CY7C68013A Analizator logiczny na CY7C68013A Analizator logiczny na CY7C68013A Analizator logiczny na CY7C68013A Analizator logiczny na CY7C68013A Analizator logiczny na CY7C68013A Analizator logiczny na CY7C68013A Analizator logiczny na CY7C68013A

    W załączniku schemat ideowy, schematy montażowe oraz wzór PCB dla metody z papierem kredowym.

    -


    Fajne!
  • #2 11 Lis 2012 20:25
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    Warto wspomnieć też o projekcie kolegi manekinen ( http://mdiy.pl/uniwersalna-plytka-analizatora-logicznego/ ), nad którym wspólnie pracowaliśmy. Ja miałem 10 układów 100 pinowych w obudowach QFP-100 z próbek od Cypress'a, więc powstało wśród naszego grona nas kilka egzemplarzy tego urządzenia z jednym eepromem i procesorem attiny25 umożliwiającym zmianę oprogramowania za pomocą jednego przycisku.
    ---
    Co do urządzenia tu zaprezentowanego - płytkę można było ładniej pocynować, ale w obudowie prezentuje się bardzo estetycznie.
    ---
    Jedno co mnie ciekawi i gryzie od tamtego czasu to właśnie wersja USBee 16-sto kanałowa + oscyloskop. Niestety wgranie vid+pid tej wersji nadal nie umożliwia współpracy z tym oprogramowaniem na PC.
    Z tego co widzieliśmy to w tej wersji na pokładzie był jakiś hub USB i 2 układy CY7C68013A - jeden 16-sto kanałowy układ cyfrowy, a drugi do obsługi 2 przetworników ADC. gdyby komuś udało się rozgryźć ten problem to byłoby świetnie - mielibyśmy 16-sto kanałowy analizatorek.

  • #3 11 Lis 2012 20:41
    seg
    Poziom 12  

    Widzę, że tak jak ja używasz taśmy - nie sieje Ci śmieci na inne kanały gdy podłączysz tylko jeden z nich i masę? U mnie bardzo.

  • #4 11 Lis 2012 22:59
    KubeqZ
    Poziom 16  

    Płytkę robiłeś termotransferem ?

  • #5 11 Lis 2012 23:39
    dgajew
    Poziom 18  

    piotrva patent z dodatkowym mikrokontrolerem jest faktycznie pomysłowy, można szybko porównać współpracę CY7CC68013A z różnymi wersjami USBee, ewentualnie jeszcze innym software, np. sigrok.

    seg na razie nie zauważyłem problemów z sianiem, może za mało testowałem, przy czytaniu sygnałów I2C na pozostałych 6 kanałach miałem ciszę. W taśmie kolejne kanały są rozdzielone przewodami GND, wydaje mi się, że rezystory podciągające na wejściach też pomagają z tym problemem.

    KubeqZ tak płytka po prasowaniu żelazkiem, najcieńsze ścieżki mają szerokość 0,254 mm, to już chyba granica technologiczna tej metody :)

  • #7 12 Lis 2012 00:14
    dgajew
    Poziom 18  

    16 kanałami nie byłem zainteresowany, ale czekam na dostawę z Chin wspomnianej płytki "Ez-USB FX2LP Logic Analyzer", są tam wyprowadzone wszystkie porty mikrokontrolera, w tym port D który jest używany przez USBee AX jako wejście danych z przetwornika ADC, mam nadzieję to odwzorować używając przetwornika AD9280, powinien z tego wyjść 1-kanałowy oscyloskop + 8-kanałowy analizator.
    Tutaj inspiracja.

  • #9 12 Lis 2012 14:42
    manekinen
    Poziom 29  

    Cześć. Przeryłem ten temat na tym ruskim forum już wcześniej, wtedy było jakieś 70 stron, ale może tylko kilka słów o wersji 16 kanałowej było. Tam siedzi jakiś dodatkowy scalak który potrzebuje wsadu itd, nie pamiętam już jaki, coś z arm-ów chyba, i raczej nie da się tego skopiować.

    U siebie nie dawałem zabezpieczeń na wejścia, chyba nie jest to aż tak krytyczne jak się wie co się robi. Z resztą w razie jakiegoś wypadku to padnie bufor który można sobie wymienić.

    Co do samego analizatora, świetna sprawa, 24mhz przy 8 kanałach każdemu hobbyście powinno wystarczyć. Układ trzeba jednak podpinać do tylnego USB w komputerze bo przy kiepskich połączeniach / tanich przewodach wychodzą błędy i analizator proponuje dużo niższe próbkowanie.

    A saleae ma faktycznie na stałe zapisane adresowanie eepromu bajtem i przy próbie uruchomienia z kością adresowaną słowem (i ustawieniu jumperka) wywala błąd zapisu do eeprom, choć faktycznie do niego nic nie zapisuje (albo zapisuje i od razu kasuje).

    Nie wrzucałem tutaj na elke tego swojego układu bo uznałem że nie jest to żaden wyczyn skopiować czyjeś rozwiązanie, jedyne co dołożyłem od siebie to ta zmiana identyfikatorów i muszę przyznać że rozwiązanie jest niezwykle wygodne - ale mogę to też na elkę wrzucić, może dotrze do szerszego grona, albo podłączę się do tematu kolegi jeśli nie ma nic przeciwko :)

    A jeszcze przypytam o chwytaki. Jak z jakością? 12szt za 10zł nie brzmi zachęcająco, ale te które sam użyłem były chyba po 1,40zł/szt i są tragiczne.

  • #10 12 Lis 2012 18:45
    dgajew
    Poziom 18  

    androot faktycznie wypadałoby zrobić wszystko w SMD ale wtedy płytka na pewno musiałaby być 2-stronna i pewnie z przelotkami, za to można by to zamknąć w zgrabniejszej obudowie Z-69. Chciałem być też niezależny od zaopatrzenia lokalnych sklepów elektroniczych więc wsadziłem najbardziej standardowe elementy. Nie licząc mikrokontrolera każdy może sobie zbudować taki układ z części zgromadzonych w szufladzie.

    manekinen a myślałeś nad wersją z przetwornikiem ADC? Na tym rosyjskim forum było sporo schematów ale jeszcze tego nie ogarnąłem bo google translate nie radzi sobie zbyt dobrze z tlumaczeniem a projekty mają dziwne rozszerzenia i nie wiem nawet czym to otwierać. W załączniku kilka zebranych projektów które teoretycznie powinny współpracować z USBee AX.
    Swój projekt bez wahania wrzucaj na elektrodę, patent ze zmianą identyfikatorów jest unikalny w skali światowej :)
    Chwytaki chociaż chińskie to jednak dzielnie przeszły etap lutowania przewodów, jak kiedyś próbowałem z takimi okrągłymi to tworzywo potopiło się zanim metal dobrze pokrył się cyną. Te z ebay jak na razie działają świetnie.

  • #11 12 Lis 2012 20:27
    dgajew
    Poziom 18  

    Krzysztof, tak wyszło, że nie mam ;] Przy dobrym topniku, równo pocynowanych padach i równo ułożonym układzie samo lutowanie to tylko 4 pociągnięcia grotem po każdej krawędzi układu.

    Na priv pojawiło się pytanie o programowanie EEPROM, szczegółowo jest to opisane tutaj i tutaj, chociaż mam wątpliwości co do działania Saleae z AT24C64. Najbezpieczniej wstawić 24c01 albo 24lc02.

  • #12 12 Lis 2012 22:20
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    Co do pamięci eeprom - z AT24C64 na pewno nie zadziała. Musi być to pamięć: AT24C01 lub 02 lub 04 lub 08 lub 16 (bez żadnych dodatkowych literek). Inne z tych serii nie zadziałają, gdyż układ wysyła do pamięci jej adres, a potem jeden bajt adresu komórki i rozpoczyna odczyt, tymczasem pamięci poza wymienionymi wcześniej przyjmują 2 bajty adresu komórki, więc to nie ma prawa zadziałać.

  • #13 12 Lis 2012 23:07
    manekinen
    Poziom 29  

    dgajew napisał:
    manekinen a myślałeś nad wersją z przetwornikiem ADC?

    Szczerze, skończyło się tylko na krótkiej dyskusji, i nie wnikałem głębiej bo mam przyzwoity oscyloskop na USB.

    dgajew napisał:
    Na tym rosyjskim forum było sporo schematów ale jeszcze tego nie ogarnąłem bo google translate nie radzi sobie zbyt dobrze z tlumaczeniem

    Ja tam tą cyrylicę jakoś odczytuję, ale jak chcesz używać translatora google to tłumacz na angielski, wychodzi o wiele lepiej :)
    dgajew napisał:
    Swój projekt bez wahania wrzucaj na elektrodę, patent ze zmianą identyfikatorów jest unikalny w skali światowej

    Ok jutro na spokojnie przygotuję. Początkowo chciałem emulować pamięć i2c przez attiny w trybie slave, ale nie dość że było to kłopotliwe to jeszcze nie dawało swobodnego dostępu do pamięci aplikacjom z PC a te lubią z niej korzystać. Na pomysł podmieniania zawartości pamięci przez attiny na starcie, wpadł nasz forumowy kolega mlassota który też miał w tym udział :)

  • #14 12 Lis 2012 23:09
    rarvolt
    Poziom 8  

    A czy nie można zamiast CY7C68013A użyć PIC18F2550SP? Ma on interfejs USB. Oczywiście pozostaje sprawa napisania do niego softu, ale czy na takim scalaku jest to wykonalne?

  • #15 13 Lis 2012 09:40
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    Nie, chyba że napiszesz też cały soft na komputer od początku, więc wtedy wychodzi po prostu budowa analizatora od podstaw.
    ---
    Otóż kostki Cy7C68013A nie mają własnej pamięci flash/eeprom. W tej aplikacji eeprom zapisuje tylko numer VID i PID urządzenia USB, potem łączy się z nim komputer i oprogramowanie przez USB wgrywa program do pamięci RAM, który pozostaje w niej do momentu odłączenia zasilania.

  • #16 13 Lis 2012 14:48
    Szymon Tarnowski
    Poziom 27  

    manekinen napisał:
    Tam siedzi jakiś dodatkowy scalak który potrzebuje wsadu itd, nie pamiętam już jaki, coś z arm-ów chyba, i raczej nie da się tego skopiować
    W sieci są filmy opisujące co siedzi w środku tych urządzeń, w wersji 16 kanałowej siedzi CPLD XILINXa który zajmuje się szeregowaniem danych. Wystarczy popatrzeć na dane katalogowego SALEAE w wersji 16 kanałowej. 100MHz jest dostępne tylko podczas użyciu 2 kanałów. Działa to tak że układ Cypressa potrafi próbkować 8 bitów co ok 24-25MHz, układ zewnętrzny (CPLD) działa jak konwerter szeregowo-równolegly. Np przy ustawieniu próbkowania 100MHz z taką częstotliwością próbkuje wejścia i generuje na wyjściu sygnał 4 bitowy który procesor dalej próbkuje. Na 4 pinach "przypisanych" do kanału pojawiają się impulsy odpowiadające kolejnym próbkom 100MHz. Dlatego da się tylko mieć 2 kanały po 100MHz, 4 kanały po 50MHz itp. Wsad do takiego CPLD raczej nie będzie ciężko napisać od zera na podstawie takie idei, większym "problemem" będzie zdobyciem oryginału, zrysowaniu schematu i odtworzenie "protokołu" konfiguracji (wyboru częstotliwości).

  • #17 13 Lis 2012 15:43
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    Ale my nie mówimy o analizatorze SALEAE LOGIC16 (bo to co Kolega napisał wiedzieliśmy już podczas budowy naszego analizatora), ale o USBEE DX: http://www.usbee.com/dx.html#
    Hmm, tu coś jest ciekawego:
    http://we.easyelectronics.ru/Tools/i-snova-pr...kie-analizatory-dorabotka-klona-usbee-dx.html
    Fajnie by było gdyby ktoś znający dobrze bukwy to przeczytał...

  • #19 13 Lis 2012 17:17
    czopik2004
    Poziom 19  

    Witam wszystkich!

    Nie wie ktoś, czy istnieje możliwość zakupu płytki do cudeńka kolegi Manekinen?

    Pozdrawiam: Kamil

  • #20 13 Lis 2012 21:51
    dgajew
    Poziom 18  

    piotrva z tego co translator przetłumaczył na blogu easyelectronics autor opisał swoją przeróbkę klona USBee DX która dotyczy współpracy z Saleae (dodatkowy EEPROM i jakieś zworki), żaden konkretny schemat się nie pojawił.
    W klonie DX faktycznie jest 16 kanałów, wszystkie wchodzą do tego samego mikrokontrolera (prawdopodobnie porty B i D), dalej przez hub USB do komputera.
    Nie wiem jak program się zachowa jeżeli nie wykryje drugiego mikrokontrolera, od części analogowej, można zrobić prosty test wgrywając po prostu sygnaturę od DX (VID 08A9 PID 0015) do układu kolegi manekinen, być może USBee Suite ruszy normalnie z 16 kanałami cyfrowymi. Na swojej płytce nawet nie przewidziałem wyprowadzeń dla portu D..

    Jako ciekawostka porażająco niskie ceny chińskich klonów:

    http://www.mistertao.com/taobao-products/taobao-item-14408505465.html
    (8 kanałów cyfrowych, około 8$)

    http://www.mistertao.com/taobao-products/taobao-item-12799003762.html
    (klon USBee DX - 16 kanałów cyfrowych, 2 kanały analogowe, około 48$)

    Wnętrzości USBee DX (nie wiem czy oryginał czy podróbka, znalezione gdzieś w sieci):

    Analizator logiczny na CY7C68013A Analizator logiczny na CY7C68013A

  • #21 13 Lis 2012 23:31
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    No po wgraniu tych vid i pid do jednego procesora niestety nie rusza...
    Myślałem, że coś więcej tam piszą o budowie tego klonu.
    Musi być to pewnie HUB USB2.0.
    Swoją drogą, gdyby ktoś z forumowiczów miał ten klon wersji 16-ch to bylibyśmy wdzięczni za jakieś info.

    Dodano po 1 [godziny] 11 [minuty]:

    hv222 napisał:
    Witam,
    Skorzystam ze sposobności i zapytam czy w USBee DX Hubem USB musi być układ USB2512A, czy można zastosować inny Hub (np. CY7C65632) ?

    Pozdrawiam

    A skąd znasz ten model? Masz może jakiś schemat?

  • #22 14 Lis 2012 08:13
    hv222
    Poziom 14  

    Witam,
    Schemat i PCB do wersji 2.0 jest tu : http://www.amobbs.com/thread-5456457-1-1.html
    Tu też jest schemat: http://global.hkepc.com/forum/viewthread.php?action=printable&tid=1448994
    Dużo informacji też jest na rosyjskim forum: http://kazus.ru/forums/showthread.php?t=14159
    W tym schemat wersji 4.0: http://kazus.ru/forums/attachment.php?attachmentid=14244&d=1288617310

    Z tego schematu wynika, że dwa CY7C68013A pracują na tym samym EEPROM, więc też i na tym samym PID , VID. Przejrzałem sterowniki do USBee DX i tam nie znalazłem PID i VID dla drugiej połówki, więc druga też musi się pokazywać pod tym samym PID i VID. Dlatego też zastanawiam się czy ten Hub USB odgrywa jakąś dodatkową rolę w tym urządzeniu. Zastanawia mnie również jak program rozróżnia te dwie połówki.

    Też próbowałem wgrać PID i VID do jednego układu i nie działało.

    Udało mi się dostać mikrokontrolery i ADC jako sample, więc chciałbym pokombinować z takim analizatorem. Ciekawym pomysłem byłby analizator złożony z części analogowej USBee DX i części cyfrowej DX która miałaby możliwość wykrycia się jako Saleae 16 i po dodaniu układu Xilinx mogłaby próbkować 2 kanały z szybkością 100MSPS.

    W internecie można też znaleźć zdjęcia tych analizatorów bez obudowy (np. http://rz2k.ru/2012/02/26/clones-iii-usbee-dx/ )

    Mam jeszcze pytanie odnośnie zabezpieczenia wejść. Lepiej sprawdzi się dioda Zenera jak w oryginale i klonach, czy lepiej dodatkowo zastosować diodę transil (np. jednokierunkową na 6.5V lub dwukierunkową na 10V) ?

    Pozdrawiam

  • #23 14 Lis 2012 16:21
    jajeco
    Poziom 15  

    A jeśli chodzi o płytki dostępne na ebay_u : Ez-USB FX2LP Logic Analyze to wystarczy zmienić tylko zawartość eepromu i wszystko będzie działało? Dobrze zrozumiałem?

  • #24 14 Lis 2012 17:49
    dgajew
    Poziom 18  

    hv222 dzięki za te linki, na ostatnim schemacie widać, że oba mikrokontrolery są połączone kilkoma liniami więc raczej nie da się uruchomić USBee suite dla 16 kanałów z podłączonym jednym układem. Dam głowę, że istnieje inne oprogramowanie które czyta oba porty i nie potrzebuje hubów, drugiego mikrokontrolera czy dodatkowego CPLD.

    jajeco tak w płytkach z ebay możesz podmienić zawartość EEPROM i będzie to współpracowało np. z USBee SX (8 wejść cyfrowych na porcie B), żeby uruchomić Saleae trzeba dodatkowo wymienić układ EEPROM na mniejszą pojemność.
    Jeżeli nie potrzebujesz kombinować z innymi portami to kup sobie moduł z mistertao (link kilka postów wcześniej), ma wyraźnie opisane, że współpracuje z USBee i Saleae.

  • #25 14 Lis 2012 18:33
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    Hmm,

    dgajew napisał:
    hv222 dzięki za te linki, na ostatnim schemacie widać, że oba mikrokontrolery są połączone kilkoma liniami więc raczej nie da się uruchomić USBee suite dla 16 kanałów z podłączonym jednym układem. Dam głowę, że istnieje inne oprogramowanie które czyta oba porty i nie potrzebuje hubów, drugiego mikrokontrolera czy dodatkowego CPLD.

    Kiedyś widziałem parę układów posiadających 1 cypressa, w którym deklarowano, że współpracuje z USBee DX, miał 16 kanałów opisanych na wyjściu, podłączonych tak jak na tych schematach (rozgryzaliśmy to z kol. manekinen - nawet nasza płytka ma takie wejścia). Stąd zapewne istnieje jakaś możliwość odpalenia połówki analizatora. Na schemacie wersji 4.0 widać, że:
    1. jest jeden eeprom - czyli w eeprom na pewno nie jest zapisane który z układów jest Analog a który 16CH*Digital
    2. Niektóre piny są podłączone do drugiego uC, ale niektóre są (w wersji 4.0) podłączone na stałe - może trzeba iść tą drogą? Może któryś z nich jest odpowiedzialny za to, że jeden z nich się zgłasza jako wersja cyfrowa?
    Musimy to zbadać.

  • #27 14 Lis 2012 22:29
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    1. Z Saleae Logic16 nie działa - sprawdzaliśmy, zresztą jak miałoby działać bez najważniejszego elementu
    2. USBee RX - warte sprawdzenia

    Dodano po 3 [minuty]:

    Znalazłem jeszcze: http://www.sonsivri.to/forum/index.php?topic=26225.0

    Dodano po 4 [minuty]:

    http://kazus.ru/forums/attachment.php?attachmentid=14244&d=1288617310 na tych schemacie N$41 to GND... czyli mamy na stałe podpięty do masy, a w drugim chipie... do VCC.
    Ja bym poszedł tym tropem teraz. (Swoją drogą niestety jestem z pokolenia, które języka rosyjskiego się nie uczyło w szkołach, więc prośba do kogoś starszego doświadczeniem i wiekiem o pomoc i poszperanie na tym rosyjskim forum...)

  • #28 15 Lis 2012 12:17
    hv222
    Poziom 14  

    Co do logic16 założyłem, że jeśli Xilinx działa jako dzielnik to bez niego może działać 16 kanałów na tych 12.5MSPS.

    Teraz tak myślę, że wersja RX może pracować na zupełnie innym hardware, ponieważ nie jest wspierana przez USBee Suite. (Ma swoją wersję)

    Co do schematu wersji 4.0: HUB USB steruje resetem U1, a U1 resetem U4. W wersji 1.0 i 2.0 (te schematy prawdopodobnie odnoszą się do klonów, bo EEPROM jest przełączany) resety mikrokontrolerów są podłączone tylko do Vcc. Widocznie w v4.0 ma to na celu chyba tylko zabezpieczenie, aby 2 mikrokontolery nie korzystały z jednego EEPROMu w tym samym czasie. W takim razie można by zastosować dowolny HUB USB 2.0 high speed do pełnej wersji DX.

    U4 wydaje się być nadrzędny nad U1, raz że steruje jego resetem, dwa daje sygnał zegarowy do ADC. Połówka cyfrowa powinna działać bez analogowej, za to analogowa bez cyfrowej nie ruszy.

  • #29 15 Lis 2012 20:02
    piotrva
    Moderator Mikrokontrolery

    No cyfrowa bez analogowej właśnie nie działa, a cóż, wersja Logic16 - hmm to może być dobry trop choć nie przypuszczam, żeby ruszyło.
    Wczoraj sprawdzałem właśnie podłączanie pinów INT0-1 do gnd i vcc przy vid/pid USBee DX - zero odzewu ze strony oprogramowania - najwidoczniej czeka na drugi układ.

  • #30 16 Lis 2012 00:53
    dgajew
    Poziom 18  

    W USbee DX patrząc na schemat z ostatniego linku kolegi hv222 widać, że linie SDA i SCL są zmostkowane i podpięte do jednego układu EEPROM, podobnie zmostkowane są linie TRIG i CLK, istnieje tajemnicze połączenie "U1-36_U4-45" i tak jak wspomniano jeden mikrokontroler nadzoruje linię RESET drugiego. Żeby oba układy nie próbowały czytać pamięci na raz w momencie startu działa tylko układ U4, USBee Suite na podstawie sygnatury wysyła firmware do układu U4, które ożywia układ U1, komputer wykrywa kolejne urządzenie (z tym samym VID i PID ewentualnie innym, jeżeli wcześniej przesłany firmware zmienił zawartość EEPROM), USBee Suite wysyła kolejny firmware, dla układu U1 i dopiero teraz program się aktywuje. Takie są moje założenia, dlatego napisałem, że prawdopodonie nie da się uruchomić 16 kanałów z jednym układem bo oryginalne oprogramowanie USBee DX nie przewiduje takiej opcji. Żeby to rozwikłać musiałby się znaleźć posiadacz pełnej wersji urządzenia który mógłby zesnifować przebiegi używając dodatkowego analizatora. Nadal utrzymuję, że prościej dobrać inny program który będzie czytał oba porty B i D zamiast kombinować z przeróbkami w hardware. Mnie osobiście bardziej interesuje uruchomienie wersji AX na płytce "lcsoft development board" (o ile w końcu dotrze z Chin) - taka wersja 8-kanałowa z dodatkowym wejściem analogowym jest dobrze udukomentowana na rosyjskich forach i na pewno zadziała. Będzie okazja poćwiczyć z dodatkową płytką przetwornika ADC, jak się uda to się pochwalę na elektrodzie :)