Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Modem Huawei E169 z iPlus i konfiguracja do sieci Aero2.

wins2288 12 Lis 2012 10:46 17490 30
  • #1 12 Lis 2012 10:46
    wins2288
    Poziom 8  

    Witam. Mam taki problem zakupiłem na aukcji modem Huawei E169 z iPlusa do sieci darmowej Aero2 ale nie mogę sobie poradzić z konfiguracją. Jak sprawdzić czy modem ma simlocka to pierwsze pytanie? Jeżeli ma to jak go usunąć. Potem przy pomocy jakiego programu skonfiguruję modem z moją kartą którą przysłała mi sieć Aero2. Bardzo proszę o pomoc jestem zielony w tych sprawach.

    0 29
  • #2 12 Lis 2012 10:55
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  

    Wystarczy tylko zmienić APN:darmowy i reszta powinna podejść od iPlusa. Aplikacja jest ok. Żadnego problemu nie miała z obsługą karty Play dla przykładu.

    0
  • #3 12 Lis 2012 11:00
    wins2288
    Poziom 8  

    Czyli nie ma problemu z tym ze modem może mieć simlocka? Na mapce Aero2 mój region powinien mieć zasięg tej sieci ale u mnie nie ma.... Kolega mieszka niedaleko i u niego jest mały zasięg. CO jest nie tak?? Myślałem ze po prostu coś nie umiem skonfigurować i dlatego. Jak można zrobić jakiś test??

    0
  • #4 12 Lis 2012 11:20
    tele_sim
    Poziom 33  

    wins2288 napisał:
    Czyli nie ma problemu z tym ze modem może mieć simlocka?

    Jak bedzie simlock to aplikacja np iplus czy tam playonline napewno pokaże Ci komunikat że trzeba wpiswać kod odblokowujący simlocka.

    0
  • #5 12 Lis 2012 11:24
    wins2288
    Poziom 8  

    Takiego komunikatu nie ma więc wszystko niby jest ok ale sieci nie mogę złapać. Jest jeszcze jakaś rada dla mnie czy po prostu nici z planów na używanie darmowej sieci Aero2??

    0
  • Pomocny post
    #6 12 Lis 2012 11:27
    tele_sim
    Poziom 33  

    Sprawdź u kolegi na swoim sprzęcie czy jest ,,mały zasięg"

    wins2288 napisał:
    mieszka niedaleko i u niego jest mały zasięg.


    Dodano po 1 [minuty]:

    Sprawdź równiez swój modem czy nie jest to ta wersja
    "... rzadka wersja E169G jest niezgodna..."

    0
  • #7 24 Lis 2012 17:49
    Luxedus
    Poziom 2  

    Witam,

    mam problem z moim Huawei E169 z iPlusa. Jeszcze wczoraj, kiedy wyjąłem go z koperty, włożyłem do laptopa i skonfigurowałem - działał. Zajęło mu dobre parę(naście) minut zanim się połączył, sygnał był dość słąby, ale internet chodził. Niestety po jakichś 10-15 minutach zaczęły się problemy. Ostatecznie straciłem łączność z siecią Aero i za cholerę nie szło się połączyć z powrotem. Taki stan utrzymuje się do teraz. Nie wiem za bardzo co robić zwłaszcza, że z początku net działał, więc nie jest to raczej wina samego modemu.
    Na koniec mam pytanie do posiadaczy Huawei E169. Do którego slotu wkładacie kartę sim Aero? Do zwykłego (większego) SIM, czy może do slotu Micro SD? Ja podaje modemowi SIM na tej szynie, ale mogę też "wydłubać" karte tak, aby pasowała do slotu micro SD. Może to coś pomoże?

    0
  • #8 24 Lis 2012 18:41
    Atreyu Makiavel
    Poziom 34  

    Micro SD służy do umieszczania tam kart pamięci a nie kart SIM.

    0
  • #9 24 Lis 2012 18:53
    Luxedus
    Poziom 2  

    faktycznie, nie pomyślałem. ma więc ktoś pomysł co może być nie tak z połączeniem?

    0
  • #10 25 Lis 2012 11:26
    jdanecki
    Poziom 23  

    Obstawiam problem ze słabym sygnałem - modem musi migać na niebiesko.

    0
  • #11 25 Lis 2012 16:03
    Luxedus
    Poziom 2  

    Problem rozwiązany. Nie wiem do końca co to zmieniło, ale podłączyłem modem do innego laptopa i połączyło się bez problemu. Potem przełożyłem z powrotem do mojego i już wszystko pracuje jak należy :) Jedynym minusem jest to zrywanie połączenia co godzinę. Jest jakiś sposób na to, żeby zamiast 'ręcznego' klikania modem automatycznie łączył się z siecią?

    0
  • #12 25 Lis 2012 16:11
    kubutek27
    Poziom 14  

    Pobierz sobie programik "autoconnect".

    0
  • #13 31 Sty 2013 17:49
    wins2288
    Poziom 8  

    witam, mam taki problem bo do routera którego sobie zakupiłem TL-MR3420 chciałbym włozyć modem huawei E169 z kartą aero2 ale nie umiem go skonfigurować. Proszę o pomoc i mam pytanie czy da się to zrobić bez dostępu do internetu z innego pochodzenia bo posiadam internet tylko ten z modemem huawei. dziękuje

    0
  • #14 05 Lut 2013 10:51
    wins2288
    Poziom 8  

    jest w stanie mi ktoś pomóc ????

    0
  • #15 05 Lut 2013 12:00
    jdanecki
    Poziom 23  

    Musisz powiedzieć, czy to V1 czy V2 routera, oraz z którym etapem konfiguracji masz problem. Nie wiemy, czy zacząć od uruchomienia przeglądarki internetowej oraz miejsca, gdzie wpisuje się adres IP routera, czy też nie wiesz jaki jest APN dla Aero2.

    0
  • #16 05 Lut 2013 12:07
    wins2288
    Poziom 8  

    utknąłem na takim etapie że ustawiłem router apn na darmowy i pokazywał mi sieć wifi w domu ale nie chciał przesyłać danych, oraz router tak jakby resetował się tak co 5-10 sekund. Gdy mam modem wpięty do laptopa to rozłącza się książkowo co 1h a nie tak często. Może zle skonfigurowałem router ciężko mi powiedzieć słabo się znam.

    0
  • #17 05 Lut 2013 18:27
    jdanecki
    Poziom 23  

    Jeżeli router resetowałby się co 10 sekund, to nie zdążysz nawet wpisać APN, bo to trwa dłużej. Nie bardzo rozumiem też "ustawiłem router apn na darmowy i pokazywał mi sieć wifi w domu" - no przecież to router tworzy sieć WiFi w domu, a nie "pokazuje ją".

    Gdzie ty to APN wpisałeś w ciągu tych 5-10 sekund, bo nie rozumiem?

    Opisz wszystko spokojnie, krok po kroku co zrobiłeś. Jak podłączyłeś się do routera (kabel/wifi) i na jaki kolor miga/świeci modem.

    0
  • #18 06 Lut 2013 10:05
    wins2288
    Poziom 8  

    zle sie zrozumielismy jak widze, modem 3g wpialem do routera w usb potem podpialem do 1lan kabelek i polaczylem go z laptopem, nastepnie wszedlem z przegladarki na stronke konfigurujaca router i ustawilem go zgodnie z instrukcja wpisujac w apn na darmowy, router sie zresetowal i po odlaczeniu kabelka lan od laptopa od razu pojawila mi sie w domu siec wifi ktora zauwarzylem na telefonie oraz na laptopie i tutaj zaczynaja sie problemy bo siec pokazuje ale przy probie polaczenie sie po prostu nie chce przesylac danych i po chwili kompletnie traci sie zasieg router sie restartuje i pojawia sie siec i tak w kolko. Dodam ze podczas pojawienia sie tej sieci na modemie miga zielona dioda, nie swieci stale na zielono gdy jest aktywne polaczenie tak jak to jest gdy mam wpiety modem bezposrednio do laptopa.

    0
  • #19 06 Lut 2013 11:43
    jdanecki
    Poziom 23  

    Właśnie z powodu niejasności - poprosiłem o precyzyjne wyjaśnienie.

    Nie rozumiem jednego - sieć WiFi musi pojawić się po uruchomieniu routera nawet bez modemu i bez jakiejkolwiek konfiguracji - domyślnie jej nazwa to TP_Link_xxxxx.

    Modem nie nawiązuje połączenia (nie świeci) bo router nie jest w stanie rozpoznać modemu i nawiązać połączenia między tymi resetami, które są... bardzo niepokojące.

    Zrób przywrócenie ustawień fabrycznych. Podłącz modem, nic nie konfiguruj - w takim stanie musi chodzić stabilnie. Potem ustaw sieć WiFi i połącz się. Nadal musi chodzić stabilnie. Potem dopiero zacznij konfigurować 3G i modem.

    Czasem resetować może się sam modem, ale nigdy nie router.

    0
  • #20 09 Lut 2013 13:00
    wins2288
    Poziom 8  

    witam, strona konfigurujaca router wlacza sie tylko wtedy gdy na laptopie mam wylaczona karte wifi. Gdy skonfiguruje router i gdy na stronie status identyfikuje do sieci 3G to nie moze znalesc sygnalu 3G. A gdy mam wlaczona katre wifi w laptopie to laptop widzi router lecz przez kilka sekund i potem znow sie traci zasieg sieci wifi routera.

    0
  • #21 12 Lut 2013 14:53
    wins2288
    Poziom 8  

    kochani pomocy prosze....

    0
  • #22 12 Lut 2013 15:07
    jdanecki
    Poziom 23  

    Ja na razie nie rozumiem co się dzieje, dlatego rozłożyłem ręce. Idź z tym to kogoś, kto może popatrzeć bezpośrednio na router i komputer - bez tego trudno cokolwiek zdiagnozować. "migająca" sieć WiFi to totalnie nienormalny objaw - może router jest uszkodzony? Albo jego zasilacz?

    0
  • #23 12 Lut 2013 15:11
    wins2288
    Poziom 8  

    router i zasilacz jest dobry, wszystko mam ustawione tak jak nalezy tylko ze nie moze zlapac na statusie routera sieci 3G.

    0
  • #24 28 Lut 2013 10:52
    olimpus5
    Poziom 7  

    Witam, możecie mi doradzic jak skonfigurowac iPlusa e169 do nowej karty aero2 ??
    Proboje zmienic APN na darmowy ale procz tego on wymusza odemnie bym wpisał numer telefonu :/ itd moze mnie ktos przeprowadzic krok po kroku

    -1
  • #26 17 Mar 2013 12:56
    wins2288
    Poziom 8  

    witam moglby mi ktos napisac krok po kroku jak ustawic router TL-MR3420 wraz z modemem huawei 353 play i karta aero2 aby zrobic siec wifi w domu??

    0
  • #27 17 Mar 2013 18:06
    jdanecki
    Poziom 23  

    Zacznijmy od tego, który to dokładnie model MR3420? V1 czy V2?

    0
  • #28 18 Mar 2013 14:44
    wins2288
    Poziom 8  

    na tyle obudowy routera jest informacja Ver:1.2 oraz dodam ze laptop hp z win7 do konfiguracji.

    0
  • #29 20 Mar 2013 16:52
    SKM 1964
    Poziom 29  

    Witam
    U mnie to działa ale z modemem Huawei E173-U2. Pobrałem do niego program topnetinfo. Zaczął mi działać dopiero po resecie modemu z ustawieniami Aero2.

    0
  • #30 20 Mar 2013 19:23
    wins2288
    Poziom 8  

    Dzięki ale ja zglaszalem inny problem

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo