Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Scania 124/420 - Rozrusznik nie pracuje.

Marek Skorzycki 12 Lis 2012 22:48 7281 10
  • #1 12 Lis 2012 22:48
    Marek Skorzycki
    Poziom 10  

    Witam. Mam problem z moją scanią, z którym nie wiem jak mam się zmierzyc. Po przekręceniu kluczyka - cisza po ponownej próbie odpalenia start bez problemowy i tak przez pół roku , aż tu od wczoraj cisza . Po przekręceniu kluczyka silnik nie startuje. cisza zupełna nic nie klika, załączję się kontrolki ale rozrusznik nie kręci. Po zastosowaniu zwarcia śrubokrętem na tzw krótko rozrusznik kręci bez problemów.Bardzo proszę o sugestie bo nie wiem jak mam ruszyć z miejsca, nadmienię , że po zdjęciu kostki ze stacyjki też nie kręci po zwarciu drutem styków.

    0 10
  • #2 12 Lis 2012 23:05
    saron22
    Specjalista - Samochody Ciężarowe

    Sprawdz przekaźnik R2 na tablicy bezpieczników.

    0
  • #3 12 Lis 2012 23:21
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Dokładnie przekaźnik R2 jest on przykręcony od spodu wspornika po prawej stronie pod centralą bezpiecznikową P2....a jeżeli sygnał z stacyjki na rozrusznik to fioletowy przewód oznaczony "50X" to masz układ z blokada podczas zapalonego silnika i wtedy sprawdź na początek przekaźnik w tablicy bezpiecznikowej po prawej stronie albo będzie to RP34 albo (taki dodatkowy) u samej góry po prawej stronie do niego będą dochodzić przewody o kodowaniu 50X i 61.

    0
  • #4 13 Lis 2012 22:29
    serwis_gh
    Specjalista - układy wtrysku Diesel

    Syacyjka, lub przewód ze stacyjki, elektrowłacznik rozrusznika albo przewód w okolicy filtra powietrza lub osłony wentylatora.
    Jeśli posiada blokadę rozrusznika to warto sprawdzić przekaźnik oraz ładowanie.

    2
  • #5 13 Lis 2012 22:38
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Marek Skorzycki napisał:
    Po zastosowaniu zwarcia śrubokrętem na tzw krótko rozrusznik kręci bez problemów...... nadmienię , że po zdjęciu kostki ze stacyjki też nie kręci po zwarciu drutem styków.


    Czyli stacyjkę i automat rozrusznika należy wykluczyć.

    0
  • #6 14 Lis 2012 18:51
    BanTir
    Poziom 15  

    urwany przewód w złączu s4 przy stacyjce? standard od ruszania kierownicy...

    1
  • #7 14 Lis 2012 22:55
    Marek Skorzycki
    Poziom 10  

    Dziś zaprowadziłem ciągnik do dobrego elektryka uporał się z problemem w pół godziny. Teraz rozrusznik ok zapala za każdym razem, ale nie chciał powiedzieć co było przyczyną. Dziękuję wszystkim za zainteresowanie .

    0
  • #8 14 Lis 2012 23:31
    MAN Electronics
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Fakt faktem tajemnica zawodowa ale........ przyczynę usterki należy choć nadmienić.......

    1
  • #9 15 Lis 2012 14:21
    szaman108
    Poziom 29  

    witam i tak temu dobremu elektrykowi nikt nie postawi pomnika ani nie będzie żył wiecznie.
    Tajemnicę zabierze na tamten świat można i tak.

    2
  • #10 15 Lis 2012 17:24
    daro111
    Poziom 31  

    Witam

    szaman108 napisał:
    witam i tak temu dobremu elektrykowi nikt nie postawi pomnika ani nie będzie żył wiecznie.
    Tajemnicę zabierze na tamten świat można i tak.

    W zasadzie można i tak .Pewnie usterka była błahostką np. uszkodzony przekaźnik.
    Ciężko się przyznać że za wym. przekaźnika + jego cena to taaaka faktura.
    Ale czasami tak trzeba :)

    1
  • #11 20 Cze 2014 23:04
    Marek Skorzycki
    Poziom 10  

    Błachostka przewód pod stacyjką s4 - urwany

    0