Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Europejski lider sprzedaży techniki i elektroniki.
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

SPRINTER 413 cdi - gaśnie podczas jazdy

MSZANA DOLNA 12 Lis 2012 23:03 3138 5
  • #1 12 Lis 2012 23:03
    MSZANA DOLNA
    Poziom 2  

    Witam wszystkich. Dzisiaj zarejestrowałem się tutaj bo od jakichś dwóch miesięcy mam problem z moim 413 cdi. Zaczęło się od ciężkiego odpalania przy zimnym i z czasem przy rozgrzanym silniku. Drugi problem jaki był zauważalny to gasnący silnik podczas jazdy (zawsze pod górę, obroty powyżej 3000 i ciężki ładunek na pace) gasnął , przekręcałem kluczykiem w czasie jazdy, zapalał i jechałem dalej. Udałem się do mechanika. Wymienił 1 wtrysk gdyż lał i miało się poprawić. Poprawa polega na tym że odpala ( nie od razu tylko po około 3-5 sekundach) A odnośnie gaśnięcia to teraz nie gaśnie przy jeździe ( pod górę, obroty powyżej 3000 i ciężki ładunek na pace) tylko przy jeździe z góry, pusto na pace i niskie obroty. Dodam że przed naprawą jak i po naprawie zauważalne są bąbelki powietrza w przewodzie pomiędzy filtrem a pompą wysokiego ciśnienia.

    0 5
  • #2 13 Lis 2012 07:32
    MC CHIPTUNING
    Poziom 12  

    Podłączaliście samochód pod tester diagnostyczny? Sprawdzaliście wartości rzeczywiste?

    0
  • #3 13 Lis 2012 08:25
    Gerri
    Spec od Mercedesów

    Sprawdź wiązkę pomiędzy silnikiem i budą. Pisałem o tym.
    Nie musi być akurat to, ale objawy jakby na to wskazują, a sprawdzenie jest bardzo proste.

    0
  • #4 13 Lis 2012 13:32
    MSZANA DOLNA
    Poziom 2  

    Auto było podłanczane u 2 mechaników i tylko u jednego wyszło że wtrysk leje to go wymienił. A poza tym nic sie nie dopatrzył.
    Dzisiaj jak zagasiłem auto to natychmiast w rurce pomiędzy filtrem a pompą wysokiego ciśnienia pojawiło sie powietrze które cofało ropę z powrotem do filtra.
    Kabli narazie nie sprawdzałem gdyż za bardzo nie wiem od czego zacząć.
    Myślę odkręcić przewody paliwowe idące ze zbiornika, może tam się coś kryje?
    Rozbierał już ktoś kiedyś bak? co tam sie znajduje, smok czy jakaś pompka?

    Dodano po 1 [godziny] 29 [minuty]:

    -sprostowanie-
    ropa opada w kierunku pompy wysokiego ciśnienia a nie podnosi się do filtra

    Dodano po 1 [godziny] 59 [minuty]:

    -sprostowanie-
    znikające paliwo na lini filtr paliwa a pompa niskiego ciśnienia a nie jak wcześniej pisałem "wysokiego ciśnienia"

    0
  • #5 28 Maj 2013 20:36
    london2004
    Poziom 19  

    Jak zakonczyla sie naprawa?

    0
  • #6 30 Maj 2013 19:55
    MSZANA DOLNA
    Poziom 2  

    Po wymianie wtryskiwacza auto zgasło podczas jazdy w pierwszym tygodniu 5 razy i od tego momentu nie ma z tym problemu. Sugerowano mi że najprawdopodobniej przyczyną tej usterki był czujnik na listwie (z tyłu silnika).
    Odnośnie powietrza w układzie paliwowym to udało mi się samemu wykryć przyczynę. Gdy było auto u mechanika kazałem wymienić przewód łączący filter paliwa z pompą niskiego ciśnienia gdyż zatrzaski były pozrywane. Okazało się że nowy przewód przepuszczał powietrze przez oringi wchodzące do pompy niskiego ciśnienia. Wymieniłem przewód na stary i problem znikł.

    0
TME logo Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
TME Logo