Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Rozdzielenie tv kablowej na kilka TV + sat na kilka TV

wolku 13 Nov 2012 09:19 4614 4
    wolku
    Level 10  
    Witam.
    Mam pytanie odnośnie wykonania takiej instalacji.
    Chcę rozdzielić sygnał z telewizji kablowej na kilka telewizorów w domu. Jest to telewizja cyfrowa. Do domu dochodzi mi światłowód , którym dostarczany jest internet i telewizja. W jaki sposób rozprowadzić instalację żeby mieć w kilku pokojach tv kablowa + internet. Oprócz tego jako 2 alternatywne rozwiązanie chciałbym dołożyć do tego tv SAT. Zakładam że do rozdzielenia internetu potrzebuje routera i ewentualnie switcha, więc kwestie internetu uważam za rozwiązaną. Pytanie jak rozprowadzić sygnał z kablówki ? czy należy zastosować jakis multiswitch do satelity i na wejście RTV multiswitcha podłączyć sygnał kablówki?
    Czy do każdego pokoju muszę zejść tylko 1 kablem koncentrycznym i dopiero gniazdo końcowe rozdzieli mi go na sygnal RTV i SAT? czy do każdego pokoju muszę doprowadzić 2 kable. Pierwszy do SAT a drugi do kablówki. Oczywiście zakładam że do odbioru kablówki na kilku tv będę potrzebował kilku tunerów od dostawcy kablówki.
    proszę o podanie 2 schematów rozwiązań : 1 tv kablowa + internet
    2 tv kablowa +sat + internet .
    514242
    Level 20  
    Z reguły cyfrowa tv kablowa ma swoje dekodery. Jeśli będziesz miał tylko jeden ich dekoder to program odbierzesz na jednym telewizorze.
    wolku
    Level 10  
    dzięki ale to zaznaczyłem w poscie . pytanie jak zbudować sama instalację
    514242
    Level 20  
    Do każdego pokoju doprowadzasz po dwa przewody koncentryczne i skrętkę, które spotykają się w punkcie wspólnym (strych, piwnica). Musi tam być też doprowadzone zasilanie. W zależności czy kablówka czy SAT to rozgałęźnik albo multiswitch.
    Pomocny link.
    wolku
    Level 10  
    dzięki za link. ale nie mogę się tam własnie doszukać instalacji z kablówką. Już wcześniej przeglądałem stronkę ale nie widzę tam rozwiązania dla siebie. Po prostu nigdy nie robiłem instalacji z kablówką. jedynie sat no i net. Jeszcze kwestia ze dochodzi tam światłowód. ale to zapewne nie ma znaczenia bo na pewno będzie trzeba zastosować jakiś konwerter na sygnał elektryczny.
    Czy możesz podać jakieś rozwiązanie?
    z góry dziękuje

Regulamin pkt 3.1.13 . [SP5ANJ]