Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Excel - Znika formatowanie warunkowe z pewnych komórek

moniczka_d84 13 Nov 2012 09:21 3276 5
    moniczka_d84
    Level 2  
    Witam!
    Pracuję na Excelu 2003.
    Mam problem z formatowaniem warunkowym. Stworzyłam plik który wylicza terminy badań próbek i dodałam formatowanie warunkowe, aby daty badań które sa do wykonania w danym dniu podświetlały się na czerwono, daty badań do wykonania następnego dnia - na żółto, a daty badań za 2 dni - na zielono. Dodatkowo, chodziło o to, aby czerwony kolor nie znikał dopóki pracownik nie "odchaczy", że wykonał badanie.
    Ponieważ nie jestem zaawansowanym użytkownikiem Excela, więc pewnie wymyśliłam dość sztubackie rozwiązanie tego problemu. A mianowicie nad datą badania znajduje się liczna dni po ilu trzeba wykonać badanie. Formuła formatowania warunkowego sprawda czy data badania mniejsza lub równa dacie dzisiejszej i czy w komórce nad datą jest liczba. Oto formuła
    =ORAZ(G1419<=DZIŚ();CZY.LICZBA(G1418))
    Gdy pracownik wykona badanie w komórce G1418 dopisuje "x" i wtedy komórka G1419 przestaje być czerwona.
    W części komórek liczba dni po ilu trzeba wykonać badanie jest zapisana np.: w formie "28+14" i wtedy formuła wygląda trochę inaczej
    =ORAZ(H1421<=DZIŚ();H1420="28+14").
    I ta sama zasada - jak pracownik wykona badanie to dopisuje "x" w komórce H1420 i wtedy nika kolor czerwony.

Mój problem polega na tym, że od wiersza 602 w załączonym pliku formatwanie znikło samo. Zauwazyłam, że nikło tylko z tych komórek, w których była formuła =ORAZ(G1419<=DZIŚ();CZY.LICZBA(G1418)) natomiast w komórkach z formułą =ORAZ(H1421<=DZIŚ();H1420="28+14") formatowanie pozostało.

Nie wiem czy to ważna informacja, ale ten plik znajduje sie na dysku sieciowym, aby wszyscy pracownicy mogli z nigo korzystać. Również komórki nie sią zablokowane.

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.
    marek003
    Level 40  
    Dla zasady najpierw zdejmij "opłaty" za plik bo to ty chcesz pomocy nie my.
    Edytuj post i ustaw "wyłącz punkty za plik".
    moniczka_d84
    Level 2  
    Przepraszam za te punkty. Nie wiedziałam, że źle ustawiłam :).
    marek003
    Level 40  
    Samo to nie znikło.

Najprawdopodobniej ktoś skopiował w dół "uszkodzoną" tabelę i tyle.

Aby szybko przywrócić wszystkim dolnym tabelom dobre formatowanie
    Zaznacz całą pierwsza "tabelę".
    Wciśnij w pasku menu ikonkę z pędzlem (malarz formatów).
    Następnie zaznacz (bez puszczania w międzyczasie myszki) wszystkie pozostałe dolne tabele (do samego końca)

Po tym zabiegu formatowanie z pierwszej tabeli powinno przejść do pozostałych tabel

Osobiście dając taki plik różnym ludziom do obsługi zablokował bym wszystkie komórki oprócz tych gdzie mają coś wpisać.
    moniczka_d84
    Level 2  
    Dzięki za radę.
    Problem w tym, że w komórki z formatowaniem też trzeba coś wpisywać. Bo na przykład nie zawsze wykonywane są badania we wszytkich terminach. Czasem np. tylko po 2 dniach. Dodatkowo jestem na 100 % pewna, że problem nie pojawił się po źle skopiowanym zakresie.

Mam podejrzeni, że przyczyną kłopotów było przekroczenie miejsca na dysku? Czy to możliwe?
    marek003
    Level 40  
    Przekroczenie miejsca na dysku nie powinno mieć wpływu na wewnętrzną strukturę arkusza.

Ale wracając do oddania ludziom pliku do pracy na nim.
    Zauważ że niektórych formuł już nie masz bo ludzie zamiast skreślić datę po prostu ją wykasowali.

Poniżej przykładzik z blokadą arkusza (blokada bez hasła)
    Można zmieniać tylko komórki z głównymi datami i określać czy się wykonało czy nie.

Zmieniłem też trochę zasadę w ostatnim "rodzaju" badań że nie wpisuje się dat a dni od daty zarobienia a data badania sama się ukaże.

Ponieważ to excel 2003 i nie można dać więcej niż 3 warunki więc trochę tez inaczej wygląda kolorowanie.