Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Problem z ciągłym resetowaniem się PC

anr 13 Lis 2012 10:08 1533 18
  • #1 13 Lis 2012 10:08
    anr
    Poziom 8  

    Witam mam problem ze swoim nowym PC.

    12 maja kupiłem nową skrzynkę do złożenia w morelach.
    15 maja dostałem sprzęt do ręki. Tego samego dnia go złożyłem i zainstalowałem system etc. jednak nie mogłem wsadzić jednej kości RAM bo komp nie startował, była widocznie uszkodzona.
    16 maja zaczęły pokazywać się błędy typu "Sterownik grafiki przestał działać" albo raz na jakiś czas komp się resetował bez pytania.
    17-18 maja prowadziłem testy programami co może być nie tak - pokazały uszkodzony ram.
    19 maja oddałem sprzęt do moreli na reklamację, 2 kości RAM i grafikę.
    21 kwietnia dostałem grafikę z powrotem - problem z "Sterownik grafiki ..." już nie występuje.
    25 kwietnia dostałem 2 kości RAMu z reklamacji - nie działające.
    25 kwietnia wieczorem oddałem z powrotem RAM do ponownej reklamacji.
    11 czerwca dostałem RAM z powrotem - sprawny. Jednak dalej PC chodzi tylko na 3 kościach bo czwartą (której bym w slot nie wsadził nie startuje system). Wniosek - slot jest uszkodzony.
    Oprócz chodzenia PC tylko na 3 kościach nie zniknął problem resetowania się komputera bez zapowiedzi, robie coś obciążającego to się resetował, ale też potrafi się resetować na odpalaniu systemu, albo na zmianie nazwy folderu (ciężki proces).
    18 czerwca napisałem na forum co może być przyczyną, podałem dane sprzętowe jakie posiadam. Ludzie podali mi z 200 programów skanujących.
    21 czerwca dałem na forum zrzut z wielu programów diagnozujących sprzęt. Ludzie odpisali, że mam uszkodzony dysk twardy.
    25 czerwca po wymianie dysku twardego na nowy bo nie podlegał gwarancji (miałem stary) problem nie ustał, dalej występują resety kompa. Tego samego dnia na forum dostałem kolejną partię programów do diagnozowania sprzętu.
    26 czerwca wysłałem zrzuty ekranu z kolejnych programów, stwierdzili, że wina napięcia i za słaby zasilacz.

    Po powrocie z urlopu :

    25 lipca kupiłem więc nowy zasilacz, wymieniając 450W na 750W. Jednak to nie pomogło, komp dalej się resetuje kiedy chce, a 4 slot RAMu nie działa dalej (a podobno nie działał bo nie starczyło napięcia z zasilacza by 4tą kość ruszyć).
    1 listopada na forum zdiagnozowano, że pewnie pasta i chłodzenie na procesorze. Wymieniłem pastę bo była Boxow'a na nową, poprosiłem z nerwów najdroższą w sklepie, dokupiłem dodatkowe chłodzenie do CPU.
    3 listopada problem dalej występuje, komputer się resetuje a slot RAMu nie działa.

    Zapłaciłem za skrzynkę : 3 500 zł
    Przez trafne diagnozy dopłaciłem kolejne : 1 200 zł
    Komputer dalej nie działa...

    Mam wymienić procesor i wydać kolejne 2000 zł ? czy główną za kolejny 1000 zł ?
    Co może być przyczyną, pomóżcie ludzie bo już spędza mi to sen z powiek. Komputer jest mi niezbędny do pracy - jestem grafikiem, a na laptopie w Photoshopie czy na renderach 3D nie poszaleję.

    Pozdrawiam, Michał.

    0 18
  • #2 13 Lis 2012 10:13
    1941135
    Użytkownik usunął konto  
  • #3 13 Lis 2012 10:55
    anr
    Poziom 8  

    Procesor Intel Core i7-2600K/3.4GHz 8MB
    CPU Cooler Zalman CNPS10X Extreme
    Płyta główna MSI Z77A-G43 Intel Z77 LGA 1155
    Karta graficzna MSI Radeon HD6850 1GB DDR5
    Zasilacz Revoltev be quiet! Dark Power PRO 750W (BN124)
    Pamięć Patriot DDR3 4x4GB 1600MHz CL9 (3 kości tylko wsadzone)
    Dysk SSD Crucial M4 64 GB
    Dysk SATA Baracuda 1TB
    Obudowa zalman z9
    System Win7x64

    0
  • #4 13 Lis 2012 11:29
    1941135
    Użytkownik usunął konto  
  • #5 13 Lis 2012 11:47
    Robert B
    Poziom 43  

    anr napisał:
    21 czerwca dałem na forum zrzut z wielu programów diagnozujących sprzęt. Ludzie odpisali, że mam uszkodzony dysk twardy.

    anr napisał:
    1 listopada na forum zdiagnozowano

    Na TYM Forum? Nie widzę Twoich postów w tej sprawie.

    0
  • #6 13 Lis 2012 11:57
    anr
    Poziom 8  

    Bez kości chodził długo ale w końcu się zresetował.
    Na jednej kości z dyskiem systemowym się resetuje.
    Na jednej kości z odpiętą grafą, na zintegrowanej + dysk się resetuje.

    0
  • #7 13 Lis 2012 12:15
    Robert B
    Poziom 43  

    anr napisał:
    Bez kości chodził długo ale w końcu się zresetował.

    Nie bardzo rozumiem. Komputer działał bez włożonej pamięci? Możesz jaśniej?

    1. Wyniki testu pamięci Memtestem (każda kość osobno a potem wszystkie naraz).
    2. SMART dysku z CrystalDiskInfo.

    0
  • #8 13 Lis 2012 13:26
    anr
    Poziom 8  

    Miał wsadzoną tylko jedną kość.
    Kości skanowałem już z 200 razy a dysk jest nowy też sprawdzany.
    Pozostałe dwa dyski też sprawne. (tylko jeden najstarszy 4 letni ma 60% sprawności ale nie jest wpięty od miesiąca)

    Wina jest po innej stronie, zasilacz, ram i dyski odpadają bo były sprawdzane miliardy razy :(

    0
  • #9 13 Lis 2012 13:31
    Robert B
    Poziom 43  

    anr napisał:
    zasilacz, ram i dyski odpadają bo były sprawdzane miliardy razy

    No bez przesady z tymi "miliardami". To forum techniczne a nie poetyckie, więc zalecana jest precyzja wypowiedzi. Jakimi programami sprawdzałeś i czy napięcia zostały zmierzone miernikiem?
    Pozostaje uszkodzenie płyty w takim razie.

    0
  • #10 13 Lis 2012 14:00
    lucas13
    Poziom 13  

    Z tego co widzę to płyta współpracuje poprawnie tylko z 3 modułami tej własnie pamięci. Proponuje Ci pozmieniać miejscami pamieć w slotach . Jeśli komputer się nie właczy to wyjmij wszystkie. Włacz komputer po czym za chwile wyłacz i zamień miejscami pamięć. To że komputer nie uruchamia się w danej komfiguracji nie znaczy ze jest uszkodona pamiec czy slot. Widzę, że płyta ma slot dual ram a Ty pamięci nie masz chyba parowanych. Pozamieniaj miejscami pamieci

    0
  • #11 13 Lis 2012 14:42
    anr
    Poziom 8  

    Mierzyłem miernikiem zarówno w 450W jak i 750W wszędzie daje poprawną ilość napięcia.

    Ram zmieniałem miejscami. 4 slot płyty głównej nie współpracuje z żadną z kości.
    Jak tylko w ostatni slot wetknę którąkolwiek kość - komp nie startuje w ogóle.

    0
  • #12 13 Lis 2012 15:30
    lucas13
    Poziom 13  

    Spróbuj tak . Wyjmij wszystkie kosci włacz kompa, nastepnie wyłacz i włoż kość tylko w 4 slot.

    Dodano po 2 [minuty]:

    Sam po sobie wiem, że kości nie sparowane w niektórych konfiguracjach albo pracują źle albo nie pracują wcale. U mnie w niektórych konfiguracjach tez nie odpalał w ogóle komp. A po zamianie miejsc do dzisiaj działają bez problemow. Skoro masz nowy zasilacz to nie rozumiem w ogóle sensu sprawdzania napięć.

    Dodano po 35 [minuty]:

    Jeśli nie wystartuje to oddaj płytę na gwarancji

    Dodano po 5 [minuty]:

    A jesli nie ma gwarancji to pewnie za drobną kwotę - myśle ok 20-50zł jak oddasz do jakiegos serwisu komputerowego to Ci ją przetestują

    0
  • #13 16 Lis 2012 08:51
    anr
    Poziom 8  

    Komp bez RAM'u chodzi dłużej (ok 5 sec.) niżeli z kością wsadzoną w ten moim zdaniem uszkodzony slot, bo jak w niego coś wsadzę chodzi ok 1 sec. i nieustanny reset.

    W konfiguracjach :

    1 slot [bez kości] 2 slot [bez kości] 3 slot [bez kości] 4 slot [bez kości]
    - komp chodzi ok 5 sec. i się wyłącza

    1 slot [RAM] 2 slot [bez kości] 3 slot [bez kości] 4 slot [bez kości]
    - komp chodzi

    1 slot [bez kości] 2 slot [RAM] 3 slot [bez kości] 4 slot [bez kości]
    - komp po ok. 1-2 sekundzie się resetuje i tak w kółko.

    1 slot [bez kości] 2 slot [bez kości] 3 slot [RAM] 4 slot [bez kości]
    - chodzi

    itd. co bym i gdzie bym nie wsadził - PC startuje i chodzi do momentu resetu gdzieś tam w systemie podczas pracy. Jednak po wsadzeniu jakiejkolwiek kości w slot nr.2 Komp nie rusza za żadne skarby.

    Problem z ciągłym resetowaniem się PC

    0
  • #14 17 Lis 2012 13:57
    turfa8
    Poziom 18  

    Zakładam że kupiłeś komputer w tym roku, więc zapewne wszystkie podzespoły mają aktualną gwarancje więc wymień wadliwy podzespół w tym wypadku zakładam że to płyta główna. Miałem kiedyś identyczny problem z płytą od asusa że działał tylko jeden slot pamięci a pozostałe wariowały. Ewentualnie pożycz od kogoś kość pamięci i sprawdz BIOS. Pozdrawaim

    0
  • #15 17 Lis 2012 13:59
    anr
    Poziom 8  

    Witam, właśnie mam zamiar oddać płytę na gwarancję.
    Tylko muszę doszukać się numeru seryjnego płyty żeby móc to zrobić.

    Zastanawiam się czy może procesor tez nie ma ze sobą problemu :)
    Bo wszystko oprócz tych 2ch rzeczy (główna i procek) była reklamowana albo wymieniona pomimo tego że były nowe.

    0
  • #16 21 Lis 2012 12:18
    anr
    Poziom 8  

    Dzisiaj rano komputer zresetował się sam 8 razy zanim zdążył odpalić się w ogóle system z oknem do logowania.

    Procesor nie zdążył się nawet nagrzać więc stawiamy na główną ?

    0
  • #17 21 Lis 2012 20:46
    jankolo
    VIP Zasłużony dla elektroda

    anr napisał:
    Mierzyłem miernikiem zarówno w 450W jak i 750W wszędzie daje poprawną ilość napięcia.

    Po przeczytaniu tego zdania nabrałem poważnych wątpliwości w to, że potrafisz poprawnie wykonać pomiar. Podaj typ użytego miernika i zmierzone wartości napięć.

    0
  • #18 21 Lis 2012 20:58
    Robert B
    Poziom 43  

    jankolo napisał:
    nabrałem poważnych wątpliwości

    Też miałem o to spytać :)

    :arrow: anr
    Dla jasności co i gdzie masz mierzyć:
    Napięcia pod obciążeniem na całym wtyku ATX i Molexach.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Molex
    Mierzysz na zakresie 20V DC podłączając czarną końcówkę miernika do dowolnego czarnego przewodu na wtyku (GND) i dotykasz drugą końcówką po kolei do pozostałych "kolorów" na wtyku i porównujesz wartości napięć z tymi z linku. Na zielonym i szarym nie mierzysz.

    0
  • #19 21 Lis 2012 22:18
    marian.jedrych
    Poziom 10  

    Na mostku północnym masz radiator. Miałem kiedyś taki problem i wszystko wskazywało na slot ramu. Okazało się że wyschła pasta między mostkiem północnym a radiatorem. Mostek łapał w ciągu 2-3s wysoką temperaturę i reset. Ewentualnie upgrade bios.

    0