Witam,
Proszę wszystkich zainteresowanych o pomoc.
Renault Laguna II 1.9DCI (88kw) problem jest następujący:
Samochód nie odpala po nocy. Nie wiem czy to dlatego że jest niska temperatura ale w okresie letnim tak się nie działo. Teraz jak temperatura jest w okolicy od ok 0 stopni do 5 stopni nie można odpalić samochodu.
Jak to wygląda:
1. Otwieram auto kartą, wsiadam za kierownice, wkładam kartę i na zegarach zapalają się kontrolki te które powinny się zapalać (od zakupu zawsze się tak samo zapalały). Jak zgasną i zostanie tylko STOP akumulator i poziom oleju naciskam przycisk START i nic się nie dzieje. Proszę nie pisać ze to wina czytnika ponieważ czytnik jest naprawiony posiada 2 blokady i 2 suwaki które naciskają 2 przyciski w czytniku podczas wkładania karty.
2. Akumulator nowy marki BOSCH S5. Klemy są też nowe.
3. Wymieniony przycisk Start i Czytnik Kart Pamięci.
4. Sprawdzone Karty baterie i układy w kartach.
5. Świece żarowe były wymieniane na nowe ok. 2 miesiące temu.
6. Wymieniona wtyczka i gniazdo czujnika doładowania powietrza do kolektora.
7. Przepustnica sprawna i sprawdzona - nie ma zadnych pęknięć i nie wycieka olej przez nią.
8. Alternator dostaje prawidłowe napięcie i jest sprawny.
Wszystko sprawdził mi gość prywatnie który jest serwisantem w Renault - niestety tylko mechanika a nie elektronika.
PO podpięciu do komputera pokazały się:
Błąd 01314 - oznacza, iż sterownik silnika (czyli w skrócie komputer, czyli ECU) traci napięcie zasilania, a dokładnie oznacza po prostu brak komunikacji ze sterownikiem.
Ponoć jest to pod kierownica.
I moje pytanie takie czy to jest własnie to?
Proszę wszystkich zainteresowanych o pomoc.
Renault Laguna II 1.9DCI (88kw) problem jest następujący:
Samochód nie odpala po nocy. Nie wiem czy to dlatego że jest niska temperatura ale w okresie letnim tak się nie działo. Teraz jak temperatura jest w okolicy od ok 0 stopni do 5 stopni nie można odpalić samochodu.
Jak to wygląda:
1. Otwieram auto kartą, wsiadam za kierownice, wkładam kartę i na zegarach zapalają się kontrolki te które powinny się zapalać (od zakupu zawsze się tak samo zapalały). Jak zgasną i zostanie tylko STOP akumulator i poziom oleju naciskam przycisk START i nic się nie dzieje. Proszę nie pisać ze to wina czytnika ponieważ czytnik jest naprawiony posiada 2 blokady i 2 suwaki które naciskają 2 przyciski w czytniku podczas wkładania karty.
2. Akumulator nowy marki BOSCH S5. Klemy są też nowe.
3. Wymieniony przycisk Start i Czytnik Kart Pamięci.
4. Sprawdzone Karty baterie i układy w kartach.
5. Świece żarowe były wymieniane na nowe ok. 2 miesiące temu.
6. Wymieniona wtyczka i gniazdo czujnika doładowania powietrza do kolektora.
7. Przepustnica sprawna i sprawdzona - nie ma zadnych pęknięć i nie wycieka olej przez nią.
8. Alternator dostaje prawidłowe napięcie i jest sprawny.
Wszystko sprawdził mi gość prywatnie który jest serwisantem w Renault - niestety tylko mechanika a nie elektronika.
PO podpięciu do komputera pokazały się:
Błąd 01314 - oznacza, iż sterownik silnika (czyli w skrócie komputer, czyli ECU) traci napięcie zasilania, a dokładnie oznacza po prostu brak komunikacji ze sterownikiem.
Ponoć jest to pod kierownica.
I moje pytanie takie czy to jest własnie to?