Oj, przeprasza, zwracam honor, ja pisałem o 246 a Ty odpisałeś o 146 mówiąc "ale właśnie w ZK146..." i dlatego umknęła mi 1, domyślnie potraktowałem, że chodzi o 246.
Głowice (jak i całą elektronikę) lutuję stacją 40W, nawet uziemienie mam podłączone do ochrony przed ładunkami statycznymi (często naprawiam np płyty główne laptopów), no ale nie o to chodzi, robię to możliwie jak najszybciej i ostrożnie, więc raczej lutując jej nie uszkodziłem - bynajmniej nie udało mi się uszkodzić 203 które lutowałem kilka razy w 240 i w tym 2405.
Zaraz pomierzę indukcyjność i opór i podam dane. Szukając jakoś nie udało mi się znaleźć parametrów tych głowic niestety...
Z głowicą 203 miałem tak jak pisałem do momentu zmiany na 205, ta 203 jest nowa, nieużywana. Na taśmach żelazowych miała normalne poziomy i jakość - no, może tony wysokie były słabsze niż na chromowej, ale to z winy starych taśm a nie głowicy. Taka sama nowa w ZK240 też nagrywa i odtwarza dobrze na żelazowych.
Dodano po 19 [minuty]:
Zmierzone parametry:
Głowica 205.S:
Indukcyjność: (sygnał testowy 1kHz, 50mV) 118mH (cewka 1) i 123mH (cewka 2)
Rezystancja stało-prądowa: 193Ω (cewka 1) i 205Ω (cewka 2)
Głowica 203.S:
Indukcyjność: 55mH i 49mH
Rezystancja: 112Ω i 109Ω
Dodano po 5 [godziny] 8 [minuty]:
Wróciłem do tej głowicy 203. Albo ta 205 jest uszkodzona (choć wygląda na sprawną) albo kompletnie nie chce współpracować z tym wzmacniaczem mimo przeróbek...
Doszedł jeszcze problem skuteczności kasowania. Wcześniej tego nie sprawdzałem, ale okazuje się, że głowica kasująca nie daje rady skasować nagrania do końca. Nagrany odcinek taśmy kasowałem i mimo to zapis jest słyszalny - co prawda z bardzo malutkim poziomem - wskaźniki nie zareagują na niego, a słyszalny jest dopiero po ustawieniu potencjometrów głośności ma max. Ale jednak nie kasuje do końca.
Teraz pytanie, bo zauważyłem, że głowica kasująca w Uwerturze jest inna - ma jedną szczelinę w rdzeniu na ścieżkę, a te z ZK 240 czy M2405 mają dwie szczeliny. Która z nich była by lepsza? A może podnosić jeszcze napięcie generatora? (w tej chwili na kasującej mam ok 52V), ale ponad 24 - 25V zasilania i tak nie podniosę - zasilacz ma na głównym kondensatorze 26,6V...