Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Zasilacz awaryjny do pieca CO-CW

banditosp 14 Nov 2012 09:57 9018 2
Buderus
    banditosp
    Level 13  
    Mam nadzieje , że zadaje to pytanie we właściwym dziale .
    W związku z tym ,że czasami są u mnie zaniki zasilania i takie , że wyłączą na 30 sekund włączą na chwile i znowu wyłączą boje się, że pewnego pięknego dania padnie mi sterownik do pieca a tani to on nie jest , postanowiłem zakupić zasilacz awaryjny do pieca .
    Znalazłem takie cudo na allegro :
    Zasilacz awaryjny do pieca CO-CW Zasilacz awaryjny do pieca CO-CW

Dane ze strony aukcji :
    Awaryjne źródło zasilania 12V 230V 600W firmy INTEX przeznaczone jest do zasilania napięciem zmiennym odbiorów o napięciu znamionowym 230 VAC i mocy do 600W:
    - pomp centralnego ogrzewania
    - pomp indukcyjnych
    - pomp w instalacjach kominków
    - urządzeń automatyki instalacji z wykorzystaniem konwektorów ciepła
    - innych urządzeń o mocy zasilania do 600W (1000W chwilowa)
    Z uwagi na CZYSTY SINUSOIDALNY przebieg napięcia wyjściowego (zasilającego odbiory) urządzenie zapewnia stabilną pracę odbiorów i brak efektu przegrzewania się odbiorów indukcyjnych takich jak pompy czy wentylatory. Wraz z akumulatorem 12V stanowi kompletne urządzenie zasilania gwarantowanego 230 VAC. Zespół wyposażony jest w układ zabezpieczenia baterii przed całkowitym rozładowaniem. Układ ten zabezpiecza użyty akumulator przed uszkodzeniem w wyniku całkowitego ponadnormatywnego rozładowania.
    Dane techniczne:
    - Moc: 600W
    - Napięcie wejściowe: 145+/-5~275+/-7 VAC
    - Częstotliwość (wejściowa): 45~65Hz
    - Napiecie wyjściowe: 220 (1+/-8 %) +/- 7 VAC
    - Czestotliwość (wyjściowa): 50/60Hz
    - Kształt napiecia wyjściowego: Sinusoida
    - Bateria: 12V DC
    - Wskaźnik naładowania betrii: Tak
    - Wskaźnik obciążenia: Tak
    - Alarm dźwiękowy: Tak
    - Zimny start: Tak
    - Wymiary: 350 x 125 x 222mm
    - Waga: 10.5 kg
    Sam piec ma pobór 255W przy załączonym podajniku i dmuchawie do tego pracują trzy pompki o łącznym poborze 140W.
    Czy któryś z szanownych kolego miał do czynienia z tym urzadzeniem i czy w cenie 550zł będzie to najlepszy wybór ?
    Do tego zamierzam dokupić jakiś akumulator żelowy 100 Ah
  • Buderus
    11111olo
    Level 42  
    Sam używam APC 1000. Ma 670W na wyjściu. Co prawda do komputera jednak to nie ma znaczenia. Jeśli Ci zależy na czymś porządnym to bym się rozejrzał za takim UPS-em.
    Sam kupiłem używkę z nowymi akumulatorami - kosztował trochę więcej niż 550 zł - jednak jestem zadowolony bo od 2-3 lat działa niezawodnie.

Możesz też poczytać opinie o tej firmie i tym produkcie bo kupowanie w ciemno jest bez sensu.
    elektrocyber
    Level 14  
    Za mniejszą kwotę zakupiłem sobie w 2004r. na aledrogo Orvaldi 500 sinus na nalepce napis 300W max, do tego podpięty został kablami wyprowadzonymi na zewnątrz akumulator J1005500 jovyatlas rozmiar sugerował że kilkanaście Ah powinien mieć.

Przez 8 lat gania pompkę Grundfosa Typ UPS 25-40 30/45/60 W i nadmuch z silnikiem SEg45-2A prąd przy 220V 0.34A. W nadmuchu wymieniane łożyska 3 lata temu (czy winne były wibracje czy też harmoniczne w sinusoidzie nie wiem - im lepsza sinusoida tym lepiej dla silniczków nie "buczą")

Ostatnio się szybko wyłączał aż ze 3 miesiące temu nie chciał się włączyć. Otworzyłem obudowę, moją uwagę przykuła zaczerniona płytka
    ale tranzystor był sprawny a okazało się że padł akumulator po kupieniu nowego niestety mniejszego12V 7Ah Zasilacz awaryjny do pieca CO-CW
    UPS pracuje nadal jest słabo obciążony ale jak na warunki zapylenie (miał węglowy) to i tak długi jest jego żywot.

Oczywiście APC proponowany przez kolegę 11111olo to firma topowa tak jak Festo w pneumatyce albo Rexroth w hydraulice jednak w najtańszym modelu APC nie sinusoidalnym UPSie które też oglądałem siedziało identyczne trafo CHUAN SHUN ELECTRIC takie jak w moim Orvaldim 500 : -) ale wiadomo że liczy się też jakość montażu.