Mam nadzieje , że zadaje to pytanie we właściwym dziale .
W związku z tym ,że czasami są u mnie zaniki zasilania i takie , że wyłączą na 30 sekund włączą na chwile i znowu wyłączą boje się, że pewnego pięknego dania padnie mi sterownik do pieca a tani to on nie jest , postanowiłem zakupić zasilacz awaryjny do pieca .
Znalazłem takie cudo na allegro :
Dane ze strony aukcji :
Awaryjne źródło zasilania 12V 230V 600W firmy INTEX przeznaczone jest do zasilania napięciem zmiennym odbiorów o napięciu znamionowym 230 VAC i mocy do 600W:
- pomp centralnego ogrzewania
- pomp indukcyjnych
- pomp w instalacjach kominków
- urządzeń automatyki instalacji z wykorzystaniem konwektorów ciepła
- innych urządzeń o mocy zasilania do 600W (1000W chwilowa)
Z uwagi na CZYSTY SINUSOIDALNY przebieg napięcia wyjściowego (zasilającego odbiory) urządzenie zapewnia stabilną pracę odbiorów i brak efektu przegrzewania się odbiorów indukcyjnych takich jak pompy czy wentylatory. Wraz z akumulatorem 12V stanowi kompletne urządzenie zasilania gwarantowanego 230 VAC. Zespół wyposażony jest w układ zabezpieczenia baterii przed całkowitym rozładowaniem. Układ ten zabezpiecza użyty akumulator przed uszkodzeniem w wyniku całkowitego ponadnormatywnego rozładowania.
Dane techniczne:
- Moc: 600W
- Napięcie wejściowe: 145+/-5~275+/-7 VAC
- Częstotliwość (wejściowa): 45~65Hz
- Napiecie wyjściowe: 220 (1+/-8 %) +/- 7 VAC
- Czestotliwość (wyjściowa): 50/60Hz
- Kształt napiecia wyjściowego: Sinusoida
- Bateria: 12V DC
- Wskaźnik naładowania betrii: Tak
- Wskaźnik obciążenia: Tak
- Alarm dźwiękowy: Tak
- Zimny start: Tak
- Wymiary: 350 x 125 x 222mm
- Waga: 10.5 kg
Sam piec ma pobór 255W przy załączonym podajniku i dmuchawie do tego pracują trzy pompki o łącznym poborze 140W.
Czy któryś z szanownych kolego miał do czynienia z tym urzadzeniem i czy w cenie 550zł będzie to najlepszy wybór ?
Do tego zamierzam dokupić jakiś akumulator żelowy 100 Ah
W związku z tym ,że czasami są u mnie zaniki zasilania i takie , że wyłączą na 30 sekund włączą na chwile i znowu wyłączą boje się, że pewnego pięknego dania padnie mi sterownik do pieca a tani to on nie jest , postanowiłem zakupić zasilacz awaryjny do pieca .
Znalazłem takie cudo na allegro :

Dane ze strony aukcji :
Awaryjne źródło zasilania 12V 230V 600W firmy INTEX przeznaczone jest do zasilania napięciem zmiennym odbiorów o napięciu znamionowym 230 VAC i mocy do 600W:
- pomp centralnego ogrzewania
- pomp indukcyjnych
- pomp w instalacjach kominków
- urządzeń automatyki instalacji z wykorzystaniem konwektorów ciepła
- innych urządzeń o mocy zasilania do 600W (1000W chwilowa)
Z uwagi na CZYSTY SINUSOIDALNY przebieg napięcia wyjściowego (zasilającego odbiory) urządzenie zapewnia stabilną pracę odbiorów i brak efektu przegrzewania się odbiorów indukcyjnych takich jak pompy czy wentylatory. Wraz z akumulatorem 12V stanowi kompletne urządzenie zasilania gwarantowanego 230 VAC. Zespół wyposażony jest w układ zabezpieczenia baterii przed całkowitym rozładowaniem. Układ ten zabezpiecza użyty akumulator przed uszkodzeniem w wyniku całkowitego ponadnormatywnego rozładowania.
Dane techniczne:
- Moc: 600W
- Napięcie wejściowe: 145+/-5~275+/-7 VAC
- Częstotliwość (wejściowa): 45~65Hz
- Napiecie wyjściowe: 220 (1+/-8 %) +/- 7 VAC
- Czestotliwość (wyjściowa): 50/60Hz
- Kształt napiecia wyjściowego: Sinusoida
- Bateria: 12V DC
- Wskaźnik naładowania betrii: Tak
- Wskaźnik obciążenia: Tak
- Alarm dźwiękowy: Tak
- Zimny start: Tak
- Wymiary: 350 x 125 x 222mm
- Waga: 10.5 kg
Sam piec ma pobór 255W przy załączonym podajniku i dmuchawie do tego pracują trzy pompki o łącznym poborze 140W.
Czy któryś z szanownych kolego miał do czynienia z tym urzadzeniem i czy w cenie 550zł będzie to najlepszy wybór ?
Do tego zamierzam dokupić jakiś akumulator żelowy 100 Ah