Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

honda civic 1.4 16v koniec 97' - k³opoty z systemem abs (samodiagnostyka)

gosc009 14 Nov 2012 22:01 3558 3
    gosc009
    Level 2  
    Witam wszystkich.
    Wiem ¿e ten temat na forum jest d³ugi jak rzeka bo czyta³em wszystko co zwi±zane z uszkodzonym abs w hondzie ale do mojego k³opotu nic nie pasuje... otó¿ jaki¶ czas temu abs raz dzia³a³ a raz nie zwykle w³±cza³ sie po gwa³townym do hamowaniu przy ponownym starcie silnika dzia³a³ i znów siê wy³±czy³ podczas jazdy (kontrolka ¶wieci) teraz ju¿ tak nie mam tylko ca³y czas siê ¶wieci. Zrobi³em diagnostyke (zworka na z³±czu z 2 pinami) kontrolka nie pokazuje kodu b³êdu...(ca³y czas siê ¶wieci). Gdzie¶ wyczyta³em ¿e trzeba spi±æ w z³±czu z 5 pinami pin 1 i 3 fakt po w³±czeniu zap³onu kontrolka pokaza³a b³±d 1.3 ci±gle go powtarzaj±c czyli b³±d czujnika lewy przód wszystko super ale jak od³±czy³em drugi czujnik i przejecha³em sie to nie pokaza³o b³êdu drugiego ko³a tylko wci±¿ ten sam kod. próbowa³em kasowaæ b³±d schematem zap³on - hamulec itd. nic nie zadzia³a³o... wszystko czy¶ci³em (wieñce czujniki kostki spr. bezpieczniki i nic).
    Je¶li kto¶ wie o co w tym chodzi to niech napisze bo ja ju¿ wymiêkam..:(
    Z góry dziêkuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
    gosc009
    Level 2  
    sprawdzi³em rezystancje i faktycznie lewy czujnik nie wykaza³ rezystancji za to po sprawdzaniu do uszkodzeñ do³±czy³ b³±d czujnika prawy ty³...

i jeszcze takie pytanie czy jest ró¿nica (poza monta¿em) prawy a lewy czujnik?
    viruss24
    Level 12  
    Jest ró¿nica pomiêdzy prawym a lewym czujnikiem. Je¿eli masz uszkodzony np lewy to musisz szukaæ lewego. Nie kombinuj nic z prawym na lew± stronê. Ja osobi¶cie te¿ potrzebujê lewego czujnika ABS do ojej Hondy 97 5d z ró¿ow± wtyczk± i ni chuchu... nie jest dostêpny na all.. czy ol.. Te czujniki tylnie najczê¶ciej ulegaj± awarii wiêc s± ma³o dostêpne. Na przód jest od zawalenia