witam, całe te starania są bardzo właściwe ale ..... Aby obniżyć koszta ogrzewania należy obniżyć jego wykorzystanie. Aby je obniżyć należy ponad wszystko ograniczyć jego odprowadzanie. Czyli to o czym wiedzą wszyscy. Docieplenie budynku, rekuperacja, szczelne okna itd ble ble wszystko co znane aby ciepło nie uciekało. Oraz to co nie znane albo przynajmniej często pomijane. szyby , szyby, szyby. Przecież szyba zespolona ma grubosć ok 25 mm. Jaka z niej izolacja? A no taka jak pozwala na to technologia jej budowy. Ale żeby poprawić jej parametry można ją jeszcze napełnić argonem. Wiem ktoś powie , że szyby napełnia się agronem. Tak ale 10 czy 15 lat temu bo tyle ma budynek z tego co sie zorientowałem szyb nie napełniało sie argonem a nawet gdyby to w szybach które były napełnione argonem po takim czasie zostało go tyle co kot napłakał . Nawet w dzisiejszych czasach wiele szyb nie jest nim napełniona bo np deweloper budując na sprzedaż ciął koszta i z szybami było najłatwiej. I takim sposobem mamy nowy budynek , z przyzwoitym ociepleniem styropianowym, przyzwoitymi oknami ( okna dostarczyła firma która wygrała przetarg bo była ... jaka? - Najtańsza!) i z szybami przez które ucieka nam ciepło bo mało kto sie tym interesuje i wie. Więc wracając do tematu jeśli wszystkie sposoby na ograniczenie emisji ciepła na zewnątrz zostały wyczerpane to zajmij się szybami bo tylko to już pozostaje.. Ja w zeszłym roku wezwałem firmę argonos, przyjechali , zrobili w ciagu jednego dnia i jestem zadowolony, koszt taki , ze koń by sie uśmiał. całe mieszkanie 320 zł. Natomiast rozwiązania typu dostawianie solarów, i poszukiwanie alternatywnych zródeł ciepła przypominają trochę jazdę samochodem na ręcznym i poszukiwanie mocniejszego silnika aby dał radę ten samochód na hamulcu napędzać. Odprowadzaj mniej ciepła to będziesz go musiał mniej dostarczać.