Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak obniżyć koszty ogrzewania dużego domu niskim kosztem?

marqss 14 Nov 2012 23:41 11247 32
Buderus
    Grzegorz Siemienowicz
    Level 36  
    Bardzo ciężko zrozumieć co dokładnie piszesz.
    Teraz napisałeś , że po jednym sezonie i 1/4 tego zostało 3/5 paliwa.
    Czy dobrze zrozumiałem ?
  • Buderus
    slawektt2
    Level 1  
    witam, całe te starania są bardzo właściwe ale ..... Aby obniżyć koszta ogrzewania należy obniżyć jego wykorzystanie. Aby je obniżyć należy ponad wszystko ograniczyć jego odprowadzanie. Czyli to o czym wiedzą wszyscy. Docieplenie budynku, rekuperacja, szczelne okna itd ble ble wszystko co znane aby ciepło nie uciekało. Oraz to co nie znane albo przynajmniej często pomijane. szyby , szyby, szyby. Przecież szyba zespolona ma grubosć ok 25 mm. Jaka z niej izolacja? A no taka jak pozwala na to technologia jej budowy. Ale żeby poprawić jej parametry można ją jeszcze napełnić argonem. Wiem ktoś powie , że szyby napełnia się agronem. Tak ale 10 czy 15 lat temu bo tyle ma budynek z tego co sie zorientowałem szyb nie napełniało sie argonem a nawet gdyby to w szybach które były napełnione argonem po takim czasie zostało go tyle co kot napłakał . Nawet w dzisiejszych czasach wiele szyb nie jest nim napełniona bo np deweloper budując na sprzedaż ciął koszta i z szybami było najłatwiej. I takim sposobem mamy nowy budynek , z przyzwoitym ociepleniem styropianowym, przyzwoitymi oknami ( okna dostarczyła firma która wygrała przetarg bo była ... jaka? - Najtańsza!) i z szybami przez które ucieka nam ciepło bo mało kto sie tym interesuje i wie. Więc wracając do tematu jeśli wszystkie sposoby na ograniczenie emisji ciepła na zewnątrz zostały wyczerpane to zajmij się szybami bo tylko to już pozostaje.. Ja w zeszłym roku wezwałem firmę argonos, przyjechali , zrobili w ciagu jednego dnia i jestem zadowolony, koszt taki , ze koń by sie uśmiał. całe mieszkanie 320 zł. Natomiast rozwiązania typu dostawianie solarów, i poszukiwanie alternatywnych zródeł ciepła przypominają trochę jazdę samochodem na ręcznym i poszukiwanie mocniejszego silnika aby dał radę ten samochód na hamulcu napędzać. Odprowadzaj mniej ciepła to będziesz go musiał mniej dostarczać.
    klemens70
    Level 11  
    Temat już trochę ma, ale dołożę swoje 3 grosze. Badałem swój dom kamerą termowizyjną. Dom miał 4 lata !! Kamera pokazała mi , gdzie w tym nowym budynku są ewidentne ubytki ciepła( drzwi nieszczelne 2 pary, jedna ściana poddasza gorzej ocieplona, 3 pary okien do ewidentnego uszczelnienia). Nie było to tylko chodzenie i pokazywanie palcem, ale dostałem po kilku dniach opracowanie ze zdjęciami części budynku w podczerwieni oraz normalne foty dla łatwej identyfikacji wraz z komentarzami. Część prowizorycznie poprawiłem zimą, a część latem.
    Całkowicie zgadzam się ze zdaniem kolegi, który pisze o potrzebie zmniejszenia uciekania ciepła, co spowoduje zmniejszenia zapotrzebowania na energię grzewczą.Gorąco polecam takie badanie. Niestety najskuteczniej wykonuje się je zima przy mrozach( im niższa temperatura tym lepiej), gdyż wtedy najlepiej widać którędy ucieka ciepło( gorące punkty widziane od zewnątrz i zimne punkty od wewnątrz).