Witam wszystkich.
Przedstawiam ostatnio ukończony wzmacniacz.
Wzmacniacz projektowałem już od dłuższego czasu razem z córką, ze względu na jego częsty brak projekt często lądował w tzw. szufladzie. Wzmacniacz jest zasilany z dwóch transformatorów, pierwszy 1200W 2x55V 2x12V dla sekcji audio, drugi mniejszy 12V dla sekcji cyfrowej i przekaźników.
W środku umieściłem 4 wzmacniacze Holton 2X300W i 2X200W, dodatkowo wewnątrz znajduje się 6 przedwzmacniaczy sterowanych przez potencjometry DS1267-100, miałem z nimi sporo przygód.
Cztery przedwzmacniacze są podpięte bezpośrednio pod Holton-y, dwa pozostałe pod czincze znajdujące się na tylnym panelu.
Selektor zbudowałem w oparciu o przekaźniki, 1 x wejście 5.1 i 2 x stereo dublowane przekaźnikami.
Z powodu, iż nie chciałem mieszać języków, wszystko jest tylko w rodzimym.
Wzmacniacz wziął swoją nazwę od imienia mojej córki Wiktorii, która wniosła nieoceniony wkład w stylistykę

Wewnątrz znalazło się miejsce na opóźnione załączanie głównego transformatora, opóźnione załączanie kolumn i zabezpieczenie termiczne oraz przed prądem stałym na wyjściu.
Co do reszty to:
-20-sto pasmowy analizator widma akustycznego oparty na kodzie HUNTERHOUSE i MANEKINEN;
-Wielopoziomowe menu w języku polskim;
-Regulacja barwy dźwięku dla każdego kanału osobno;
-Regulacja natężenia dla każdego kanału osobno;
-Wbudowane automatyczne wyłączanie tzw. SLEEP;
-Wbudowany budzik programowany dla każdego dnia tygodnia osobno wraz z wyborem źródła audio przy budzeniu (lepiej nie ustawiać zbyt głośno

-Wbudowany zegar czasu rzeczywistego z podtrzymaniem bateryjnym;
-Dotykowe przyciski pojemnościowe (żadnych wystających);
-Funkcja regulacji podświetlenia LCD;
-Funkcja regulacji czułości analizatora widma akustycznego;
-Obsługa pilota w standardzie RC5 (muszę sobie teraz jakiś zaprojektować i włączyć tą funkcję);
-Wyzwalanie zewnętrznych urządzeń podłączonych do wzmacniacza;
-Kalendarz tygodniowy;
-Zapisywanie ustawień w nieulotnej pamięci mikroprocesora;
-Waga ok.15 kg;
-Wszystkie transformatory ekranowane grubą blachą;
-Przewody sygnałowe ekranowane;
-Filtrowanie 16 X 3300uF/100V i paręnaście drobniejszych, więcej nie zdołałem upchnąć.
Obudowa wykonana z aluminium lakierowana na czarny połysk i czarne szkło półprzepuszczalne, napisy grawerowane na CNC. Główne sterowanie oparte o mikroprocesor ATMEGA32 taktowany kwarcem 16Mhz, kod zajmuje ok. 70% pamięci.
Postaram się w bliskim czasie przedstawić zdjęcia środka, lecz ze względu na mały nieporządek nie nadają się jeszcze na forum. Dodatkowo załączam film, na którym zauważyłem mały BUG w programie mikroprocesora. Przy prezentacji nie mogłem podłączyć go pod kolumny ze względu na sąsiadów. Czekam na oceny kolegów, postaram się odpowiedzieć na pytania.

Powoli będę wrzucał obiecane schematy, w RAR-ach znajduje się na ogół plik Eagle, pov-raye, i pliki G-CODE do CNC, ponieważ wszystkie płytki frezuję na swoim DIY CNC.
Cool? Ranking DIY