Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA

bartods 15 Nov 2012 10:56 25464 38
Automation24
  • Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA

Witam wszystkich.

Przedstawiam ostatnio ukończony wzmacniacz.
    Wzmacniacz projektowałem już od dłuższego czasu razem z córką, ze względu na jego częsty brak projekt często lądował w tzw. szufladzie. Wzmacniacz jest zasilany z dwóch transformatorów, pierwszy 1200W 2x55V 2x12V dla sekcji audio, drugi mniejszy 12V dla sekcji cyfrowej i przekaźników.
    W środku umieściłem 4 wzmacniacze Holton 2X300W i 2X200W, dodatkowo wewnątrz znajduje się 6 przedwzmacniaczy sterowanych przez potencjometry DS1267-100, miałem z nimi sporo przygód.
    Cztery przedwzmacniacze są podpięte bezpośrednio pod Holton-y, dwa pozostałe pod czincze znajdujące się na tylnym panelu.
    Selektor zbudowałem w oparciu o przekaźniki, 1 x wejście 5.1 i 2 x stereo dublowane przekaźnikami.
    Z powodu, iż nie chciałem mieszać języków, wszystko jest tylko w rodzimym.
    Wzmacniacz wziął swoją nazwę od imienia mojej córki Wiktorii, która wniosła nieoceniony wkład w stylistykę ;).
    Wewnątrz znalazło się miejsce na opóźnione załączanie głównego transformatora, opóźnione załączanie kolumn i zabezpieczenie termiczne oraz przed prądem stałym na wyjściu.

Co do reszty to:
    -20-sto pasmowy analizator widma akustycznego oparty na kodzie HUNTERHOUSE i MANEKINEN;
    -Wielopoziomowe menu w języku polskim;
    -Regulacja barwy dźwięku dla każdego kanału osobno;
    -Regulacja natężenia dla każdego kanału osobno;
    -Wbudowane automatyczne wyłączanie tzw. SLEEP;
    -Wbudowany budzik programowany dla każdego dnia tygodnia osobno wraz z wyborem źródła audio przy budzeniu (lepiej nie ustawiać zbyt głośno ;));
    -Wbudowany zegar czasu rzeczywistego z podtrzymaniem bateryjnym;
    -Dotykowe przyciski pojemnościowe (żadnych wystających);
    -Funkcja regulacji podświetlenia LCD;
    -Funkcja regulacji czułości analizatora widma akustycznego;
    -Obsługa pilota w standardzie RC5 (muszę sobie teraz jakiś zaprojektować i włączyć tą funkcję);
    -Wyzwalanie zewnętrznych urządzeń podłączonych do wzmacniacza;
    -Kalendarz tygodniowy;
    -Zapisywanie ustawień w nieulotnej pamięci mikroprocesora;
    -Waga ok.15 kg;
    -Wszystkie transformatory ekranowane grubą blachą;
    -Przewody sygnałowe ekranowane;
    -Filtrowanie 16 X 3300uF/100V i paręnaście drobniejszych, więcej nie zdołałem upchnąć.

Obudowa wykonana z aluminium lakierowana na czarny połysk i czarne szkło półprzepuszczalne, napisy grawerowane na CNC. Główne sterowanie oparte o mikroprocesor ATMEGA32 taktowany kwarcem 16Mhz, kod zajmuje ok. 70% pamięci.
    Postaram się w bliskim czasie przedstawić zdjęcia środka, lecz ze względu na mały nieporządek nie nadają się jeszcze na forum. Dodatkowo załączam film, na którym zauważyłem mały BUG w programie mikroprocesora. Przy prezentacji nie mogłem podłączyć go pod kolumny ze względu na sąsiadów. Czekam na oceny kolegów, postaram się odpowiedzieć na pytania.

Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA

Powoli będę wrzucał obiecane schematy, w RAR-ach znajduje się na ogół plik Eagle, pov-raye, i pliki G-CODE do CNC, ponieważ wszystkie płytki frezuję na swoim DIY CNC.

Cool? Ranking DIY
    About Author
    bartods
    Level 16  
    bartods wrote 345 posts with rating 250. Live in city Błonie. Been with us since 2005 year.
  • Automation24
    Atreyu Makiavel
    Level 34  
    Schludna konstrukcja. Ciekawe jak w środku.
    Wyświetlacz, co to za jeden? Dlaczego te śrubki od góry tak wystają?
  • Automation24
    bartods
    Level 16  
    Odnośnie tych śrub to śmieszna sprawa, zginął mi gdzieś klucz ampul i nie mam jak dokręcić bo nie chcę porysować kombinerkami. Wyświetlacz kupiony na znanym serwisie aukcyjnym, nie jestem z niego zadowolony, bo potrafi podczas inicjowania wyświetlać błędy, ale tylko jak źle się zainicjuje. Dodatkowo widać prześwit na czarnym tle, nie jest idealnie czarny , oznaczenie (LCD 2004-H z podśw. LED (White/KK) (Double FSTN)
    LCD-AC-2004H-DIW W/KK-E6 PBF = ABC020004H03-DIW-R). Co do środka tak jak napisałem zrobię zdjęcia jak już wszystko w nim uporządkuję.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Fajnie zrobiony wzmacniacz, konstrukcja i stylistyka mi się podobają. Mam jednak kilka pytań:
    1. Jak wykonane mechanicznie są przyciski pojemnościowe?
    2. Co to za dodatkowe przełączniki z tyłu?
    3. Dlaczego tak rozmieściłeś przyciski?
    4. Nie myślałeś o wyświetlaczu VFD?
    bartods
    Level 16  
    Witam, płytki dotykowe są to po prostu wyfrezowane miedziane PCB z rysunkiem w środku który jest podświetlony LED-em. Co do nich to też miałem przebój lecz poradziłem sobie w stary dobry sposób skręcając przewody sygnałowe. Myślałem o innym ustawieniu przycisków lecz nic innego nie przychodziło mi do głowy, być może przestawię jak będę miał inną wizję. Przyciski są przyklejone do przedniej szyby po prostu na silikon.
    Dodatkowy przełącznik z tyłu to główny włącznik wzmacniacza, tak na wszelki wypadek.
    Chciałem zastosować wyświetlacz VFD lecz nie mogłem znaleźć nigdzie tak dużego i w rozsądnej cenie. Niestety dałem się nabrać na ładne zdjęcia przedstawiające ten wyświetlacz. Ogólnie nie przeszkadza aż tak bardzo, lecz mógłby mieć ciemniejsze tło.
    W pierwszej wersji miałem przyciski odbiciowe, lecz nie było to dobre rozwiązanie ze względu na ich czułość. Postaram się dorzucić schematy które porobiłem do tego projektu.
    Anonymous
    Anonymous  
    bartods
    Level 16  
    Witam kolegę, powstanie tego dziwoląga ;) zainicjowała chęć zrobienia czegoś całkowicie samemu, bez używania gotowych KIT-ów i dla radości tworzenia. Co do audiofilskiego wyglądu to dziękuję, przynajmniej to się komuś podoba. Jeśli chodzi o HOLTON-y to miałem z nimi do czynienia i nie mam co do nich jakiś zastrzeżeń, można się pokusić o stwierdzenie że są nie do końca dopracowane lecz ze względu na to że równomiernie do wzmacniacza powstają dość spore kolumny potrzebowałem mieć jakiś zapas mocy. Nie narzekam na szum czy jakiś przydźwięk, płytkę PCB do holtona projektowałem po swojemu, pewnie jest tam wiele błędów konstrukcyjno-projektowych lecz mam zwyczaj maksymalnie pogrubiać ścieżki na PCB, tak na wszelaki wypadek.
    Założenia konstrukcyjne miały być takie aby wzmacniacz poradził sobie na ewentualnych imprezach, po uruchomieniu wiem że przesadziłem z mocą, wystarczyła by połowa tego. Potencjometry DS1267-100 mają duży skok i głośnik zaczyna już lekko drgać przy pierwszym stopniu wzmocnienia. Miałem złożyć budzik, a wyszło mi takie dziwactwo :P. Pozdrawiam.
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

I tu jest problem - potencjometry liniowe nie nadają się do regulacji głośności ze względu na logarytmiczną naturę słuchu. Możesz dać równolegle do potencjometru rezystor o wartości 1/20 rezystancji (5k w Twoim przypadku) by charakterystykę trochę wygiąć. Ale to nie jest idealne rozwiązanie. Zobacz jeszcze ten poradniczek: http://www.maximintegrated.com/app-notes/index.mvp/id/1828
    Anonymous
    Anonymous  
    bartods
    Level 16  
    Postaram się po kolei odpowiedzieć na pytania, jeżeli chodzi o potencjometry to rzeczywiście dałem plamę nie zwracając uwagi na to czy są liniowe czy logarytmiczne, po prostu zapomniałem przy tym wszystkim o tym. Na 1 da się słuchać, jest można powiedzieć w sam raz do cichego słuchania, nie chcę już tego modyfikować, zbyt długo siedziałem nad obsługą tych, choć po przejrzeniu linka zapodanego przez kolegę spróbuję dać ten rezystor i zobaczę jaki jest efekt. Co do dotykania przedniej szyby to rzeczywiście dotykałem tak by nie pozostawiać odcisków paluchów, co do czułości to nie ma z tym problemu, można regulować rezystorem, szczerze mówiąc wolę by były troszkę mniej czułe, po przygodzie z odbiciowymi przyciskami mam już stracha, jak gdyby zaciął mi się przycisk od pogłaszania i zanim zorientowałem się dlaczego trzęsie mi się wszystko w pokoju było już w połowie (wszystko robię wieczorami i nocami, więc później miałem awanturę że na starość zupełnie zgłupiałem :P ) . Z tą nazwą cyfrowo-analogowy chciałem raczej powiedzieć że tor audio wraz z przedwzmacniaczami jest analogowy, lecz sterowanie przedwzmacniaczami (potencjometry) odbywa się już cyfrowo. Nie chciałem stosować scalonych przedwzmacniaczy ze względu na to że nie jestem do nich przekonany. Łatwiej mi w razie czego zamontować inny przedwzmacniacz, gdyż nie ingeruje w program mikroprocesora. Prawie przy każdym nowym scalaku sterowanym poprzez jakąś magistralę pojawiają się na początku problemy ze względu na brak doświadczenia. Staram się nie komplikować sobie drogi do ukończenia projektu. Wzmacniacz docelowo jest obsługiwany pilotem RC5 więc i tak będę sporadycznie korzystał z przycisków, koncepcję miałem taką by nic nie wystawało z przedniego panela. Podświetlenie przycisków jest bardzo widoczne, nagranie nie oddaje tego co widać gołym okiem.
    elektronik999
    Level 26  
    Przyciski dotykowe to genialny pomysł, bardzo mi sie to podoba. Wygodne jest też projektowania przedniego panelu pod takie przyciski. Brawo!
    bartods
    Level 16  
    Muszę przyznać rację że przyciski pojemnościowe to dość uniwersalne rozwiązanie, nie trzeba nigdzie nawiercać otworów, łatwiej jest zmienić ich położenie za przednim panelem bez większych przeróbek, wystarczy je przymocować na silikon. Reszta to już rzecz gustu, wystające przyciski szczególnie fajnie skomponowane mają jednak swój urok. Na początku chciałem zastosować jedną gałkę do wszystkiego podłączoną pod impulsator, lecz obawiałem się o otwory w szkle. Raz już nawiercony zostaje na zawsze, a koszt takiej szyby też nie jest mały, z przycięciem wyszła 60 zł.
    adambehnke
    Level 24  
    To solidnie przepłaciłeś. Ja za szkło (i to szkło do lakierowania-ANTISOLF) dałem niecałe 30PLN za dwa fronty. Szklarz kasuje mnie 70pln za m2 + 2 pln za proste cięcie.
    ANTISOLF jest o tyle dobry że mozna wybrać sobie bo są trzy rodzaje , matowane jednostronnie, obustronnie i jednostronnie-ale super jakości drobny mat.
    Można go lakierować pod dowolny kolor(od tyłu) specjalnymi farbami tikkurilli.
    Efekt nieziemski, polecam.
    bartods
    Level 16  
    Szkło musiało być półprzeźroczyste bo za nim znajduje się ekran i przyciski. Schemat analizatora nie istnieje, wszystko jest w załącznikach. Analizator to tylko mikroprocesor z podłączonym wyświetlaczem i paroma elementami. Cały sęk analizatora widma to wsad do mikroprocesora. Polecam ten kolegi HOUNTERHOUSE i MANEKINEN. Jest na forum, schemat z wsadem, przy okazji testowałem tą wersję od kolegi z Rosji lecz dziwnie zachowywał się ten analizator, działał szybciej ale dziwniej. Pozdrawiam.
    Demmo
    Level 16  
    A czemu na filmiku nie ma muzyki z tego wzmacniacza tylko dźwięki jak z filmu grozy, tzn. oddech uciekającej ofiary? ;)
    W sumie napisałeś, że sterowanie głównie pilotem, ale poleciłbym zastosowanie funkcji chwilowego zatrzymania się na środku i w pozycjach skrajnych przy regulacji ustawień. Bo widać na filmiku, że jest lekki problem z przeskoczeniem pożądanej pozycji.
    bartods
    Level 16  
    Pisałem że dla prezentacji musiałem odłączyć kolumny, troszkę ciężko pokazać jak idzie skala od głośności przy podłączonej kolumnie, troszkę przesadziłem z Holton-ami jak na konstrukcję domową, w końcu kto normalny zapodaje takie grzałki do pokoju 15m kw? W lapku po podłączeniu Jack-a wyłączają się głośniki, wiem że głośno oddycham, można mi wierzyć starałem się nie biegać podczas nagrywania. Co do menu to jedno naciśnięcie włącza menu drugie zatwierdza, podnosi pozycję menu i przechodzi w tryb analizatora, więc tak naprawdę trzeba dwukrotnie nacisnąć aby przejść do następnej pozycji, szczególnie gdy program samoczynnie wyjdzie z menu po dłuższym okresie oczekiwania wtedy pozycja menu nie ulega zmianie. Rzeczywiście dobry pomysł z tym wstrzymaniem się w kluczowych ustawieniach, rozpatrzę to w kodzie, muszę jeszcze troszkę dopracować bo zauważyłem że przy ustawianiu selektora w budziku nie czyści się dolna linia, i jeszcze jakiś błąd widziałem ale muszę jeszcze raz przejrzeć. Dopracowywanie kodu to najmozolniejsza robota, a to tu nie po środku, tam się nakłada itd.
    Demmo
    Level 16  
    Co do zatrzymania w środku i pozycjach skrajnych mam na myśli nie pozycje menu, bo to wygląda jakby działało w miarę dobrze, tylko takie momenty jak np. balans przód-tył ok 1:05 na filmiku, gdzie środek to chyba 63, zmieniasz w jedną stronę i próbując wrócić na środek przestrzeliłeś i trzeba było regulować znowu w drugą stronę.
    Inna rzecz, to czytelność tych ustawień - szczególnie przy balansie chyba wygodniej byłoby wyświetlać na środku 0, a nie 63 i potem pokazywać wartość odstępstwa od tego punktu w daną stronę? :)
    bartods
    Level 16  
    Wiem o co koledze chodziło, kod już skorygowałem by wstrzymywał się w środkowej pozycji. Co do wyświetlania środka jako 0 to też dobry pomysł, pogrzebie jeszcze troszkę w kodzie, dziękuję za uwagi i spostrzeżenia.

Poprawiłem kod stosując się do uwag kolegi z forum, teraz środkowy balans to 0 i wstrzymuje się w tym położeniu na dłuższy czas by nie przeskoczyć za daleko, skorygowałem też parę innych błędów, niestety przy okazji spaliłem wszystkie DS-y ;( , dwa mniejsze wzmacniacze też zadymiły, niechcący wysunął mi się przewód z zasilacza i dotknął do cyfrowych potencjometrów. Tak to jest jak robi się programator w pajączka i upycha przewody na siłę. Dwóm większym Holtonom nic nie jest, nie wiem dlaczego mniejsze zaczęły dymić. Czeka mnie pewnie teraz zakup nowych IRF-ów i DS-ów. Niestety czasem się zdarza :/ , dziś już się nie dotykam do niczego.
    Tomciiiu
    Level 13  
    Bardzo pięknie wykonany projekt,jestem pełen podziw o stylistykę ...... jedni piszą ze to schludna końcówka,drudzy ze to dziwoląg ale czy są jakieś idee pod tym kontem ???Wydaje mi się tu kategorycznie ze nie.Każdy może i chcę wykonać to co mu się podoba ... Fakt faktem holtony nie są super końcówkami mocy które Nie odzwierciedlają pełen soczysty dźwięk,nie jeden raz się przekonałem w domu ze bipolar bije na głowę wzmacniacze typu holton czy tez Mos500... Jak na DIY to naprawdę fajny projekt który nie jednemu da wiele zapału ..... Bo radość tworzenia takiego DIY jest bez cenne:)Prosimy o zdjęcia wewnątrz wzmacniacza :)
    marek1846
    Level 14  
    Nie do końca rozumiem te zarzuty, że wzmacniacz ma za dużo. Przecież to nie jest model na sprzedaż, nie był konstruowany pod nieokreślonego odbiorcę, a pod potrzeby konstruktora.
    Chciał mieć wyświetlacz widmowy, ma. Chciał mieć dużą moc, ma nawet za dużą, o czym sam pisze. Gdzie tu problemy. Podobnie ze zdjęciami tego co jest w środku, co tam ma być niespodziewanego. W dodatku to co istotne, jest w załącznikach. Jest inspiracja jak wykonać coś co jest ładne na zewnątrz. Ja zawsze mam z tym problem, najczęściej kończę gdy coś już dobrze działa a tu nie tylko dobrze działa ale i ładnie wygląda.
    bartods
    Level 16  
    Dziś byłem na warszawskim Wolumenie, po części które muszę wymienić po awarii. Pod wieczór zapewne wezmę się za naprawę, przy okazji porobię zdjęcia wewnątrz, muszę znaleźć jeszcze jakiegoś pająka który będzie pozował do zdjęć, na zimę wszystkie się pochowały :/ , ale pajęczynka z pewnością będzie.

Zamieszczam obiecane zdjęcia, niestety nie wygląda to teraz dobrze gdyż aby wyjąc wzmacniacze musiałem zdjąć część cyfrową. Mam mały problem z lampą błyskową więc zdjęcia są troszkę ciemne, lecz wszystko powinno być widoczne. Pajęczyna jest, niestety żaden pająk nie chciał się zgodzić na sesję.

Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA
    michu-82
    Level 9  
    Witam. Fajna konstrukcja podoba mi się:) ile mniej więcej kosztują elementy do wykonania takiego wzmacniacza? Chciałbym zrobić coś podobnego ale stereo tak ze 100 watt na kanał przy 8 ohm z takim wyświetlaczem i przyciskami pojemnościowymi. Możesz podpowiedzieć gdzie nabyłeś wyświetlacz i przyciski? Jaki byś polecał przedwzmacniacz do układu stereo? Pozdrawiam
    Urgon
    Level 38  
    AVE...

Przyciski pojemnościowe realizuje się za pomocą albo specjalizowanego układu scalonego, albo za pomocą mikrokontrolera. W obu przypadkach trza się trochę znać na programowaniu mikrokontrolerów i mieć do tego stosowny programator...
    kazmir
    Level 15  
    Co do wyglądu zewnętrznego....
    Mh.. jeśli ma ta skrzyneczka stać na widoku jako pojedynczy element to należałoby trochę dopieścić.
    Jeśli ma stać w zestawie to malowanie na wysoki połysk obudowy nie ma sensu i tak nie widać wystarczy czarny mat. W innym przypadku IMHO lepiej byłoby położyć bazę czarny metalik, lub "czysty" czarny i na to położyć lakier bezbarwny. Na fotce 2 widać krawędzie szyby i prześwity?
    Pomyśl o ramce na krawędzie szyby, (alu mat itp) bo można się chyba pociąć!?
    Śruby pod klucz imbusowy daj z nierdzewki o łbach opuszczonych dodatkowo je wypoleruj.
    bartods
    Level 16  
    Witam, po kolei. Przedwzmacniacz do wersji stereo jest w załączniku jako PRZEDWZMACNIACZ Z REGULACJĄ BARWY.rar , ja po prostu wykonałem dwa takie po jednym na każdą stronę. Jest to przedwzmacniacz z TEJ strony. O wyświetlaczu już pisałem, kupiłem go na znanym portalu aukcyjnym chyba w trzecim poście jest podany typ LCD. Co do mocy to z tym nie ma problemu, wzmacniacz ma budowę modułową więc można sobie wymieniać końcówki mocy na jakie się komu podoba. Co do kosztów to trudno się wypowiedzieć, powstawał długi czas, część części miałem , część załatwiłem po znajomości a resztę kupiłem. Postaram się wrzucić wsad do procesora, na razie testuję razem z córką, i nie znalazłem kolejnych błędów. Co do szyby to pociąć się nią trudno bo ostre krawędzie przeszlifowałem drobnym papierem ściernym, lecz dla chcącego nic trudnego. Jeżeli chodzi o przyciski, to nie ma z tym najmniejszego problemu, całość przycisków to koszt może z 15 zł :) , w załącznikach znajduje się praktycznie wszystko. Obsługa przycisków oparta o układ AT42QT1070, naprawdę prosty w obsłudze. Jak znajdę gdzieś płytkę z przycisku to zrobię jej zdjęcie. Obsługa jest prosta, układ może działać z analogiem i mikrokontrolerem. Co do wyglądu zewnętrznego to sądzę że wiele już nie zmienię , od kiedy opublikowałem wzmacniacz na elektrodzie, przez mój dom przewinęło się grono znajomych chcących zobaczyć i posłuchać. Podobno na żywo wygląda jeszcze lepiej. Co do szyby to zewnętrzny tył będę jeszcze malował aby nie było prześwitów. Pozdrawiam.

Ze względu na liczne prośby dotyczące przycisków pojemnościowych spróbuję przedstawić sposób w jaki je zrealizowałem. Jako czujnik pojemnościowy służy płytka PCB laminowana jednostronnie. Podświetlenie jest zrealizowane zwykłą diodą LED, wyfrezowane czy też wytrawione miejsce przepuszcza światło to wzór wyfrezowany na PCB będzie widoczny po podświetleniu. Środkowe pole służy jako czujnik który jest podłączony do wejścia układu AT42QT10XX, zewnętrzne jest podłączone do masy w celu zmniejszenia czułości i nieoczekiwanych zakłóceń. Przewody najlepiej skręcić z masowym, eliminuje to czułość na przewodzie idącym do układu. Układ jest banalnie prosty w obsłudze, po wykryciu zmiany pojemności pola na wyjściu układu podporządkowanym do tego pola pojawia się stan niski, i to wszystko. Układ ten można też obsługiwać poprzez szynę danych co zwiększa liczbę podłączonych pod niego przycisków. Co do schematu, to z góry przepraszam lecz nie miałem czasu na zabawę w ładny schemat, do tego w Eaglu nie mogłem znaleźć tego układu więc zastosowałem w takiej samej obudowie. Numeracja pinów jest uwzględniona do tego układu. Dodaje zdjęcia może komuś pomogą.

Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA Wzmacniacz analogowo-cyfrowy WIKTORIA
    kazmir
    Level 15  
    Nic tylko robić, a mówią o takim bezrobociu w kraju :-)
    Przy okazji zapytam się, czy przedwzmacniacz na układzie TDA8425 jest dobrym rozwiązaniem jeśli chodzi o parametry odsłuchowe?