Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
MetalworkMetalwork
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

zmywarka ariston lf6070 - po zalaniu komunikat A02

15 Lis 2012 16:11 3834 8
  • Poziom 15  
    Problem jak w temacie. Pękł wąż odpływowy i zalał dół zmywarki, chyba również moduł. Po oklejeniu węża i usunięciu wody pojawia się komunikat A02 na wyświetlaczu. Czy ktoś wie czego dotyczy ww błąd?
    Dobrzy ludzie doradźcie coś.
    Dzięki.
  • MetalworkMetalwork
  • Poziom 15  
    Sprawdź elektrozawór

    pozdrawiam
  • MetalworkMetalwork
  • Poziom 15  
    Elektrozawór wydaje się być dobry tzn po przyłożeniu napięcia się otwiera.
    Zainwestowałem w moduł. Po podłączeniu wyświetla komunikat A09.
    W hurtowni napisali, że to od tego modelu.
    Czy ktoś z kolegów ma jakiś pomysł?
  • Poziom 15  
    Jeszcze jedno pytanie - czy możliwe jest, że nowy moduł jest niezaprogramowany; tudzież należało by go w jakiś sposób "uruchomić"?
  • Poziom 15  
    Nowy czy z demontażu? Jak nowy to może być ale startuje i coś Ci pokazał więc do epromu coś jest załadowane. Błąd wskazuje na uszkodzony triak (raczej nie przypuszczam że wina leży w silniku, choć z drugiej strony pisałeś że zalało dół więc może to i to).

    Pozdrawiam
  • Poziom 15  
    dzięki za odpowiedź
    Jest tak - moduł jest nowy. Triaki zarówno w starym jak i nowym sprawdziłem. Silnik pompy głównej jak i odprowadzającej wodę sprawne. Tzn po podłączeniu 220V kręcą. Przebicia nie ma ani na grzałce ani na silniku.
    Jakaś pomoc?
  • Pomocny post
    Poziom 15  
    Zresetuj moduł trzymając przyciski “Power On + P” przez około 5sek.

    zmywarka ariston lf6070 - po zalaniu komunikat A02

    potem zresetuj programator trzymając przycisk reset przez około 4sek. aż usłyszysz jedno długie piknięcie i trzy krótkie.
  • Poziom 15  
    Dzięki jesteś wielki. Po zresetowaniu starego modułu cały czas brzęczał przekaźnik (?) od dozownika. Okazało się, że był uszkodzony triak (?) ACS1 ( tak przy okazji czy ktoś zna jakiś zamiennik?). Po wymianie stary moduł hula, aż miło. Niestety reset na nowym nic nie daje. Tzn po resecie modułu zgodnie z zaleceniem, przez chwilę gaśnie wyświetlacz, a następnie pojawia się ten sam komunikat A09. Ponowię pytanie - czy możliwe jest, że ten "nowy" moduł jest niezaprogramowany. Dodam, że jest tam wlutowana podstawka 8 pin.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 15  
    Sam sobie odpowiem na pytanie (może się komuś przyda) - nowe moduły aristona, indesita nie są zaprogramowane. Wynika z tego, że przed kupnem należy się upewnić jaką wersję modułu kupujemy.