Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

micra k11 1998 - pytanie o ładowanie akumulatora

rejas 16 Nov 2012 18:12 2292 3
    rejas
    Level 14  
    Witam, może trochę banalne pytanie, ale z zakresu motoryzacji jestem kompletnie zielony. Mam w Nissanie Micra K11 1998r po lifcie akumulator MOLL 545 084 030, ze specyfikacji wyczytałem że jest to akumulator typu "dry charged" czyli na sucho ładowany, chcę go naładować, ponieważ auto stało z dobre 3 miesiące i nie chciało zakręcić. Mam do ładowania prostownik jakiś najprostszy Grand Prix, z tych tanich. Może mi ktoś wytłumaczyć jak naładować? czy trzeba elektrolit dolewać? Bo nie widzę nigdzie koreczków, aby to odkręcić. Z góry dziękuję za pomoc
    kot mirmur
    Level 33  
    jeśli możesz to zdejmij jedną klemę i ładuj go.prąd ładowania nie więcej niż 1/10 pojemności tego aku.jeśli ten prostownik nie ma regulacji,to trzeba zobaczyć jaki ma max.prąd ładowania( 1/10 pojemności aku ).przy takich proporcjach pełne naładowanie nastąpi po 12 do 15 h .raczej nie wskazane jest przekraczanie tych wartości tzn.szybkie ładowanie dużym prądem,można rozwalić aku! jeśli nie ma korków to nic siię nie dolewa! akumulatory nie powinny być rozładowywane poniżej 12v,szczególnie dłużej używane (utrata pojemności nawet 50%) ,przy ładowaniu zbyt dużym prądem może wystąpić zwarcie płyt w celach a nawet rozerwanie obudowy aku!!!!
    rejas
    Level 14  
    może pokaże prostownik:

a tutaj akumulator:

Jeśli chodzi o prostownik to nie ma on żadnej regulacji z tego co widzę