Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Monitor nic nie wyświetla -

16 Lis 2012 19:29 1836 22
  • Poziom 8  
    Kupiłem ostatnio zestaw komputerowy. Za pierwszym razem gdy mi go przysłali nie działał odesłałem. Coś niby źle go złożyli dlatego nie działał. Dziś mi go przysłali. Niby działa ale jak podłączyłem go do monitora (Samsung SyncMasterS22B300) to nic się na nim nie wyświetla i po jakimś czasie przechodzi w stan czuwania. Chciałem zainstalować Windowsa ale po ciemku to raczej nie dam rady. Zajrzałem do środka obudowy i niby wszystko jest ok? (co prawda zobaczyłem że nie podłączyli zasilania do napędu eh...ale to raczej nie ma znaczenia w tej sytuacji). Podłączam jednostkę z monitorem kablem analogowym z adapterem na kartę graficzną analog/DVH.
    Ma ktoś jakiś pomysł co się dzieje?

    To mój zestaw
    AMD Phenom II X4 Quad Core 965 Black Edition 3.4GHz (HDZ965FBGMBOX) BOX
    Western Digital Caviar Blue, 3.5\'\', 1TB, SATA/600, 7200RPM, 32MB cache (WD10EALX)
    SilentiumPC Brutus 410 Pure Black AT X/SSD (BT-410)
    Corsair Vengeance Low Profile 2x4GB 1600MHz, DDR3, CL(9-9-9-24), XMP, Blue (CML8GX3M2A1600C9B)
    SilentiumPC Fera Pro HE1224 [SPC080]
    TP-LINK TL-WN751ND
    Asus Drive DVD -/+RW, E-Green 24x (Black Panel), SATA, BULK (DRW-24B5ST/BLK/B/AS)
    OCZ CoreXStream Series 500W ATX Non-Modular (OCZ-CXS500W-EU)
    ASRock ASROCK 970 PRO3 AMD 970 Socket AM3+ (2xPCX/DZW/GLAN/SATA3/USB3/RAID/DDR3/CROSSFIRE)
    Asus Radeon HD7770 1024MB DDR5/128b D/H PCI-E (HD7770-1GD5)

    Robiłem restart biosa przez wyjęcie na 30 minut bateryjki z płyty głównej ale nie pomogło.
    Jeszcze mi się przypomniało, że napęd jakoś dziwnie chodzi po przy próbie wysunięcia, wysuwa się a następnie szybko zasuwa.
  • Spec od komputerów
    Wykluczyłeś winę monitora podłączając go do innego komputera?
  • Poziom 8  
    miecho18 napisał:
    Wykluczyłeś winę monitora podłączając go do innego komputera?


    Oczywiście. Podłączyłem go do laptopa działa. Co prawda podłączyłem go kablem analogowym oraz Hdmi ale działa. A zestaw próbowałem podłączyć kablem analogowym z adapterem DVH oraz kablem Hdmi
  • Poziom 26  
    Czy po wciśnięciu przycisku POWER płyta i cały komputer startuje? Czy słychać charakterystyczne piknięcie BIOSu?
  • Poziom 8  
    Tomi2567 napisał:
    Czy po wciśnięciu przycisku POWER płyta i cały komputer startuje? Czy słychać charakterystyczne piknięcie BIOSu?


    No właśnie nie ma piknięcia biosu bo nie ma głośniczka systemowego(to raczej standard czy czasami przy którejś płycie głównej nie ma głośnika). Reszta startuje jak najbardziej wiatraki wszystkie chodzą karta graficzna na pewno też bo lampka na niej się świeci. Co do płyty głównej to ciężko powiedzieć bo nie mam jak tego sprawdzić.
  • Poziom 26  
    Załatw głośniczek, wepnij go do płyty i sprawdź czy wydaje jakiekolwiek dźwięki. Bez tego nic nie zrobisz. Jeśli nie będzie żadnego dźwięku, coś w zestawie jest uszkodzone, i powinieneś go ponownie odesłać.
  • Poziom 8  
    Tomi2567 napisał:
    Załatw głośniczek, wepnij go do płyty i sprawdź czy wydaje jakiekolwiek dźwięki. Bez tego nic nie zrobisz. Jeśli nie będzie żadnego dźwięku, coś w zestawie jest uszkodzone, i powinieneś go ponownie odesłać.


    No dobrze to jutro postaram kupić sobie głośnik systemowy. Wie ktoś może gdzie w sobotę mogę coś takiego kupić w Warszawie?
  • Poziom 26  
    Albo, jak masz pod ręką jakikolwiek malutki głośniczek, dorób tylko do niego końcówkę i wepnij. Chyba że nie masz, to możesz zapytać w serwisach komputerowych o ' buzzer ', jeśli są w porządku powinieneś dostać go za darmo. :)
  • Poziom 8  
    Tomi2567 napisał:
    Albo, jak masz pod ręką jakikolwiek malutki głośniczek, dorób tylko do niego końcówkę i wepnij. Chyba że nie masz, to możesz zapytać w serwisach komputerowych o ' buzzer ', jeśli są w porządku powinieneś dostać go za darmo. :)


    Tak się zastanawiam a głośnik systemowy z laptopa? Nigdy nie grzebałem w laptopie. Da się go wyjąć i będzie pasował.
  • Poziom 26  
    A czy masz możliwość zrobienia jego zdjęcia i wstawienia tutaj? Wolałbym się upewnić, w końcu to twój sprzęt, nie chcemy go uszkodzić. :)
  • Poziom 13  
    A zasilanie grafiki podpięli? Z tyłu powinny wystawać kable do zasilacza...

    W sobotę działa giełda na Batorego i kilka sklepów pod GUSem.
  • Poziom 8  
    Tomi2567 napisał:
    A czy masz możliwość zrobienia jego zdjęcia i wstawienia tutaj? Wolałbym się upewnić, w końcu to twój sprzęt, nie chcemy go uszkodzić. :)


    Chodzi Ci o laptopa? I głośnik z niego?

    Dodano po 5 [minuty]:

    mp0011 napisał:
    A zasilanie grafiki podpięli? Z tyłu powinny wystawać kable do zasilacza...

    W sobotę działa giełda na Batorego i kilka sklepów pod GUSem.


    Chodzi Ci o zasilanie karty graficznej?

    Kilka zdjęć z środka zestawu komputerowego
    Link
    Link
    Link
  • Poziom 26  
    Tak, jeśli masz go wyjętego. Jeśli nie, radze nie ruszać i zaczekać do jutra bo w większości laptopów są one przytwierdzone do płyty. I tak jak wspominał kolega wyżej, sprawdź czy jest podpięte zasilanie karty graficznej.
  • Poziom 8  
    Tomi2567 napisał:
    Tak, jeśli masz go wyjętego. Jeśli nie, radze nie ruszać i zaczekać do jutra bo w większości laptopów są one przytwierdzone do płyty. I tak jak wspominał kolega wyżej, sprawdź czy jest podpięte zasilanie karty graficznej.


    Jak najbardziej jest podpięte. Tylko się tak zastanawiam bo kolega coś mówi, że z tyłu to podpięcie powinno być ja mam je z boku jak widać na załączonych zdjęciach wyżej.
  • Poziom 26  
    Po zdjęciach ze środka wiele nie wywnioskuje, potrzebujesz tego ' beepera ' ale czy masz podłączony dysk do płyty kablem SATA? Bo z tego co widzę na zdjęciach raczej nie, chyba że są jeszcze jakieś inne złącza na płycie. Sprawdź także mocowanie chłodzenia procesora. Gdzie zamawiałeś zestaw ?
  • Poziom 8  
    Tomi2567 napisał:
    Po zdjęciach ze środka wiele nie wywnioskuje, potrzebujesz tego ' beepera ' ale czy masz podłączony dysk do płyty kablem SATA? Bo z tego co widzę na zdjęciach raczej nie, chyba że są jeszcze jakieś inne złącza na płycie. Sprawdź także mocowanie chłodzenia procesora. Gdzie zamawiałeś zestaw ?


    Tak kablami sata mam podłączone. A chłodzenia nie sprawdzałem. Zamawiałem na morele.net.

    Dodano po 2 [minuty]:

    mp0011 napisał:

    W sobotę działa giełda na Batorego i kilka sklepów pod GUSem.


    A od której godziny otwarte może wiesz?
  • Poziom 13  
    >>A od której godziny otwarte może wiesz?

    Różnie, ale najlepiej być 10-12.
  • Poziom 8  
    mp0011 napisał:
    >>A od której godziny otwarte może wiesz?

    Różnie, ale najlepiej być 10-12.


    Spoko dzięki
  • Poziom 8  
    Kupiłem głośniczek na dwa piny. U mnie na płycie głównej do speakera są 4 piny więc z tego co mi wiadomo podłączyć mam do dwóch skrajnych tak? Czy jest jakaś zasada do którego + a do którego -?
  • Poziom 14  
    Przy transporcie komputera zdarza się wypięcie, któregoś z podzespołów. Zacznij od sprawdzenia pamięci RAM, wymontuj i zamontuj ponownie.
  • Poziom 8  
    nitro07 napisał:
    Przy transporcie komputera zdarza się wypięcie, któregoś z podzespołów. Zacznij od sprawdzenia pamięci RAM, wymontuj i zamontuj ponownie.


    Sprawdzałem wszystko pod tym kątem.

    No niestety po podłączeniu głośniczka nie ma żadnego sygnału, nawet wyjąłem RAM i odpaliłem także nie ma sygnału, więc chyba płyta padła...
  • Poziom 26  
    Odsyłaj komputer ponownie. Nic już tutaj nie poradzisz.
  • Poziom 8  
    Tomi2567 napisał:
    Odsyłaj komputer ponownie. Nic już tutaj nie poradzisz.


    Wiem, już wysłałem zgłoszenie.
    Dzięki chłopaki za pomoc.