Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Zasilacz stabilizowany 0-30V probleem

bator97 17 Lis 2012 12:47 1128 4
  • #1 17 Lis 2012 12:47
    bator97
    Poziom 13  

    Witam. Zrobiłem zasilacz według Tego i niestety jak go włączyłem to na wyjściu zasilacza ciągle mam 31V. Gdy dałem obciążenie to ograniczenie prądowe działało ale niestety regulacja prądu nie zadziałała. Zmiany jakie w nim zrobiłem to wymiana tranzystora Q2 na BD139-16, założenie regulacji dokładnej a więc założenie drugiego tranzystora Q4 i zmiana ich na BD249C. Czy ma ktoś może jakieś pomysly co moglo by się stać?

    0 4
  • #2 17 Lis 2012 13:14
    owocowy89
    Poziom 20  

    Tranzystory, które wymieniłeś są źle wlutowane. Sprawdź wszystkie tranzystory wymienione pod względem poprawności wlutowania.

    0
  • #3 17 Lis 2012 13:20
    Electric_TM
    Poziom 13  

    Co to znaczy "założenie regulacji dokładnej a więc założenie drugiego tranzystora Q4" ???
    Moim zdaniem to usuń przeróbki, uruchom w wersji oryginalnej, jak będzie działać, to dopiero kombinuj. Regulację dokładną możesz zrealizować na 10 obrotowym potencjometrze. Drugi Q4 (jeśli założony rónolegle) zwiększy tylko obciążalność prądową zasilacza.

    0
  • #4 31 Sty 2013 11:26
    bator97
    Poziom 13  

    Do tej pory nie udało mi się uruchomić tego zasilacza. Czy mógł by mi ktoś na swoim posprawdzać gdzie na jakim elemencie jakie jest napięcie przy potencjometrach ustawionych maxymalnie. W całości aktualnie mam zrobione wszystko według schematy jedyne zmiany to Q4 jest zamieniony na BD249C i Q2 na BD139-16.

    Ps. Po podłączeniu zasilacza do trafa 24V tranzystorQ4 się grzeje i na płytce czuć drobny zapach spalenizny

    -------------------

    Dorzucam jeszcze podłączenie zamienionych tranzystorów. Czy dobrze to podłączyłem.

    Zasilacz stabilizowany 0-30V probleem

    Po podłączeniu do zasilania grzeje się również delikatnie R7 i U3 a gorący jest U2 że go nie idzie dotknąć.

    0
  • #5 31 Sty 2013 21:20
    bator97
    Poziom 13  

    Zauważyłem że grzeje się również R15 po wyciągnięciu wszystkich TL081. Czy to mogło spowodować przepalenie tych wzmacniaczy?

    0