Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

wentylator Helios - nie działa

km500 17 Lis 2012 20:29 7563 10
  • #1 17 Lis 2012 20:29
    km500
    Poziom 11  

    Od pewnego czasu nie działa mi wentylator Helios w kuchni. Po włączeniu go słychać cichutkie buczenie ale wiatrak się nie kręci. Po rozebraniu i zdjęciu wiatraka, objawy są podobne, zaś silnik staje się ciepły . Tak ok. 40 stopni.
    Pytania:
    a) co robić
    b) czy da się naprawić, gdzie się skierować i ile to może kosztować. Nowe wentylatory są drogie :(
    c) rozumiem że nie jest to kwestia złego zasilania, gdyż bezpieczniki są w porządku
    d) czy jest sens wkładania go do innego gniazda wentylacyjnego ( myślę że nie bo pewnie padł silnik)



    Helios typ ELS – VE 100/60/40 33/16/8W.
    Ma już ok. 5 lat dzialania, ale działania okazyjnego, od czasu do czasu. W lazienkach mam identyczne, są używane częściej i w wilgoci a jeszcze nie padły

    Dodano po 17 [minuty]:

    Wyjaśnienie do tekstu: ....zaś silnik staje się ciepły . Tak ok. 40 stopni.......

    Chodzi o to że po zdjęciu wentylatora ze ściany, silnik jest w dotyku ciepły i ma ok. 40 stopni Celsjusza.

    Dodano po 1 [godziny] 54 [minuty]:

    Ciąg dalszy opisu:

    Ponieważ nie mogłem sobie odmówić zajrzenia do środka i rozebrania całego mechanizmu + silnika, zrobiłem to tzn. zajrzałem i ponownie złożyłem.
    Po wstawieniu do gniazda, wentylator zaczął działać samoistnie. Nie pamiętam, ale wydaje mi się że jak kiedyś był sprawny to zawsze chodził no stop. Czyli prawidłowo.

    Niestety, po włączeniu przycisku szybszego trybu, zaczął buczeć i dziwnie się zachowywać.
    Odłączyłem go ponownie i podłączyłem. Ale teraz już nie działa samoistnie.Tak jakby mu ten tryb szybszy jakoś „zaszkodził”
    Obok mam drugi włącznik. Nie pamiętam czy jest on od jeszcze wyższych obrotów, ale jak go włączam to też slychać buczenie ale wentylator nie kręci.

    Czy te wentylatory mają kilka biegów (tzn stany wyłączony, lekki bieg, 1-szy bieg i 2 bieg ? )

    Finalnie jest tak że:
    - w stanie zamontowanym bez włączonych przycisków – w ogóle nie kręci (a podczas pierwszego zalożenia – sam kręcił)
    - po wlączeniu 1 –szego przycisku – wolno i ospale rusza ale to nie jest dobra prędkość oraz jest buczenie
    - po włączeniu 2 –go przycisku – jest głośniejsze buczenie i nie kręci.

    0 10
  • #2 17 Lis 2012 22:27
    BILGO
    Poziom 38  

    Silnik może się swobodnie obracać bez oporów... ? sprawdź poprawność zestyku przewodów, sprawność przełącznika.

    -1
  • #3 23 Lis 2012 22:42
    polipropylen
    Poziom 14  

    Witam serdecznie
    - sprawdź czy z przełącznika biegów "wychodzi" na każdy bieg 230V
    - jak słyszysz buczenie spróbuj zakręcić wentylatorem zgodnie z jego ruchem obrotowym (może być walnięty kondensator rozruchowy)
    - i najgorsze mogą być spalone uzwojenia (musisz sprawdzić każdy odczep na wyprowadzeniach biegów silnika wentylatora). Dokładnych oporów nie znam ale najwolniejsze obroty wentylatora powinny mieć największy opór uzwojeń a najszybsze obroty wentylatora najmniejszy opór.
    Jeżeli będzie spalony silnik to można go przewinąć. Kwestia znalezienia dobrego warsztatu.

    0
  • #4 27 Kwi 2014 16:46
    Portal
    Poziom 16  

    mam podobny problem
    otóż jak załączę zasilanie na swój Helios to buczy, i powolutku się kreci, po około 10 sekund takiego buczenia i powolutkiego kręcenia się nagle załapuje prędkość i przestaje buczeć, wtedy chodzi normalnie

    zaś gdy od razu włączę drugie bieg to startuje normalnie

    co może być przyczyna takiego stanu - kondensator rozruchowy dla pierwszego biegu ?

    2
  • #5 10 Maj 2014 20:18
    jurekjop
    Poziom 11  

    Witam.
    Wentylatory Helios mają jedno uzwojenie bez odczepów. Biegi są przełączane
    przez kondesatory łączone w szereg. Padnięty kondesator powoduje problem z rozruchem wentylatora.

    0
  • #6 10 Maj 2014 23:27
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Do wymiany kondensatory.

    -2
  • #7 11 Maj 2014 09:28
    Portal
    Poziom 16  

    aha, dziękuje za informację, bo myślałem ze może zwoje siadły bo od płytki do wentylatora idą trzy przewody, jakby dwa dla biegów a jeden dla zera
    Ma ktoś może schematy elektronicznej tych Heliosów (chodzi o płytkę na której są elementy) ?
    A jeszcze pytanko co w tym Heliosie powoduje ze są one takie drogie, około 1000 zł ? czyżby drogie kondensatory :) czy ten silnik ? a może po prostu za markę się płaci ?

    0
  • #8 11 Maj 2014 09:35
    serwisant73
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Najprędzej to ostatnie :D , no i wolny rynek... Każdy może swój produkt wycenić według uznania, kwestia tylko, czy znajda się chętni na niego w tej cenie. Ten przypadek pokazuje, że tak :D .

    0
  • #9 11 Maj 2014 09:47
    Portal
    Poziom 16  

    najpierw myślałem ze na płytce drukowanej są jakieś super hiper procesory itp. które sterują tym silnikiem ale jak piszecie ze zwykle kondensatory to... :)
    a chętni się znajdują , tzn deweloperzy budujący bloki, którzy zamiast budować wentylacje grawitacyjna czyli większe szersze kominy itp. wola zrobić cieniutki komin i wstawić Heliosa a niech później mieszkaniec musi słuchać pracy tego wentylatora 24h/dobe
    może masz schematy elektronicznej tych wentylatorów ? (płytek drukowanych) o ile w ogóle są dostępne skoro to parę kondensatorów i rezystorów

    Przypominam o regulaminie - p.3.1.13 i zasadach forum.
    mod.serwisant73

    0
  • #10 28 Sty 2015 18:06
    filroman
    Poziom 7  

    Witam,
    mam pytanie dotyczące tego samego modelu. Mój pracował przez około 8 lat, objawy są takie, że na pierwszych dwóch biegach w ogóle nie ma reakcji ze strony silnika, na trzecim biegu wirnik obraca się powoli i słychać buczenie. Ręczne rozkręcenie wirnika nie daje efektów - buczenie trwa niezmiennie, wirnik po chwili wraca do swojej "nominalnej" prędkości.
    Przemierzyłem neonówką (multimetru akurat nie miałem) - do każdego z odczepów w obudowie podtynkowej dochodzi 230V, zdemontowałem więc za radą przedmówców płytkę celem wymiany kondensatorów, jednak dzisiaj po ich wylutowaniu okazało się, że wszystkie są sprawne (wg multimetru), łącznie z dwoma rezystorami 1MΩ.
    Czy takie objawy mogą oznaczać uszkodzony silnik?

    Proszę o radę...

    0
  • #11 28 Sty 2015 20:48
    jurekjop
    Poziom 11  

    Witam.
    Takie objawy sugerują zwarcie w uzwojeniu silnika. Można go przewinąć i przy okazji
    wymienić łożyska. Będzie ciszej pracował.

    Pozdrawiam Jurek.

    0