Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Alarm Meta - zaprogramowanie pilota

4crazy 02 Feb 2005 22:33 24640 13
    4crazy
    Level 11  
    Witam potrzebuje pomocy....
    Jak zaprogramować pilota do tego alarmu.oryginał został zgubiony a ten drugi z zestawu nie jest zaprogramowany w centrali.(Pilot jest napewno sprawny)
    z góry Dzięki za wszelkie informacje.
    bogdan
  • Helpful post
    zepol
    Level 21  
    Co to za alarm? Czy to Meta System "Lineaccessori"? Jaki model, ewent do jakiego auta? Czy to ten z okrągłym pilotem? Z którego roku pochodzi i jak to możliwe, że drugi pilot nie był wprogramowany??? Trochę więcej szczegółów to na pewno coś się wymyśli :-)
    4crazy
    Level 11  
    naklejki brak na nim jest on w okrągłej obudowie z kluczykiem, a jest on w Fiacie Uno 99r pilot jest okrągły. gdzieś znalazłem na sieci jakieś zdjęcie które było podpisane jako "META 393 А + М15 micro" przynajmniej jest bardzo podobny.
    dzięki za zainteresowanie
  • Helpful post
    zepol
    Level 21  
    Kojarzę ten alarm. Muszę pogrzebać w papierach bo na pewno gdzieś to miałem... Najpóźniej jutro dam Ci znać co i jak.
    Pozdrawiam.
  • Helpful post
    zepol
    Level 21  
    Witam. No więc wychodzi na to, że jest to alarm M870AN, lub N870N.
    Programowanie pilota wygląda tu następująco :
    - wielokrotnie włączać i wyłączać system pierwszym pilotem (około 16 razy), zamigają kierunkowskazy (w zależności od modelu syrena wyda sygnał)
    - nacisnąć przycisk pierwszego pilota, następnie nacisnąc przycisk nowego (wprogramowywanego pilota) i znowu nacisnąć przycisk pierwszego pilota (zamigają kierunkowskazy w zalezności od modelu)
    - poczekać 30 sekund, lub wyłączyć i włączyć system kluczem serwisowym (w zależności od modelu)
    Procedura zakończona - pilot wprogramowany!
    Sprawdzić komunikację obu pilotów, w razie potrzeby programowanie powtórzyć...
    Wniosek - nie bawić sie pilotem - możliwość uaktywnienia funkcji programowania !!!
    sergio_op
    Level 11  
    Hmm, 4crazy napisał, że zgubił pierwszy pilot, dlatego opis może być nieaktualny, piszę to dlatego, że również posiadam autoalarm Meta System (na pilocie pisze FIAT), ale oba piloty działają. Jedyny mankament to taki, że działają tylko przy przednich szybach.
    Pozdrawiam
  • Helpful post
    zepol
    Level 21  
    Może to i lepiej, że mają krótki zasięg - wtedy mniejsze prawdopodobieństwo wprowadzenia alarmu "niechcący" w stan programowania przy zabawie pilotem... Można wtedy "przypadkiem" wyprogramować drugiego pilota - a tak ryzyko "przypadku" spada prawie do zera :-)
    A tak poważnie to proponuję zacząć temat od zmiany baterii w pilocie. Producent co prawda sugerował, że te baterie wytrzymują trzy lata, ale w miarę lat przestano chwalić się tym parametrem w reklamach Mety :-(

W kwestii programowania pilotów u kolegi "4crazy" to nie ma obawy - wysłałem mu co trzeba na priv.
    A kolega też ma ten sam problem, że tak się zmartwił ? ;-)
    Spoko, w tamtym przypadku wszystko powinno byc OK, no chyba że problem tkwił gdzieś indziej... zobaczymy, czas pokaże.
    Norbas78
    Level 12  
    Odgrzeję kotleta bardzo ale ... mam fiata punto 2 z 2000r.
    Centralny/alarm Meta system z niebieskim pilotem jednoguzikowym.
    Jeden pilot działa , drugi pilot nie.
    Wymieniłem baterie ale nie pomogło.
    Spróbowałem powyższej procedury ale po kilku zamknięciach i otworzeniach słychać piknięcie...jednak na drugi pilot reakcji brak.
    Czy jest jeszcze jakiś sposób? Ten który nie działa jest jak nowy a chciałbym by oba piloty były sprawne...
    Jeśli to istotne w starym pilocie wenątrz jest naklejka 726 17001756 TX. W tym nowym naklejki brak.
    Ireneo
    Level 42  
    Jak ta procedura nie idzie to tylko serwis pomagał.
    Anonymous
    Anonymous  
    Norbas78
    Level 12  
    Czy znany jest koszt takiego zaprogramowania pilota ?