Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Toshiba 32lv703g1 - Brak obrazu, zapala podświetlenie.

18 Lis 2012 18:59 3558 11
  • Poziom 41  
    Płyta: MST3740EU-T-MAIN BD REV:1.04
    Logika matrycy: T315HW04 V0


    Telewizor po podłączeniu zasilania zapala LED na zielono. Podświetlenie się załącza, potem gaśnie i zaświeca na nowo - po czym świeci cały czas. Jednak matryca cały czas ciemna, brak obrazu. Brak reakcji na cokolwiek, brak dźwięku. Przycisk "power" działa prawidłowo, tzn. gasi ekran i zaświeca LED na czerwono. Odłączenie kabla między Main a T-con nie zmienia sytuacji. Zasilacz OK, napięcia w normie. Regulatory na płycie Masin i Tcon też OK.


    Stan obudowy świadczy, że telewizor był obijany, bo ma połamane rogi i gniazda śrub.
  • Poziom 43  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    Regulatory na płycie Masin i Tcon też OK.

    To znaczy co tam można zmierzyć? Szczególnie na T-CON.
    Konkrety!
  • Poziom 41  
    No, Tcon dostaje bodajże 12V z zasilacza i z tego 12 robi 3,3V do zasilania procesora. I te napięcia są prawidłowe. To samo na płycie "Main". Kondensatory nie rozdęte.
  • Poziom 43  
    Wojtek(KeFir) napisał:
    No, Tcon dostaje bodajże 12V z zasilacza i z tego 12 robi 3,3V do zasilania procesora.

    Uuuu, no to się dużo namierzyłeś tam! ;) I w dodatku bodajże. :)
  • Pomocny post
    Spec od monitorów
    Jaki T-con?
    T-CON T315HW04 V0 CTRL BD i modyfikacja: ?
    Toshiba 32lv703g1 - Brak obrazu, zapala podświetlenie.

    Modyfikacja:
    wazny napis z lewej strony ,tutaj jest 31Т09-С0G
    *czasem jest COE , jest róznica w wykorzystaniu pinów 44-46 + dodatkowy IC w prawym górnym rogu

    ten z COE
    Toshiba 32lv703g1 - Brak obrazu, zapala podświetlenie.

    Zasilanie +12V i przykłądowe nap. na T-con
    Cytat:
    VD3D 3v3
    VGH_C 24v
    VGH 27v
    VGI -5v9
    VCOM_A 7v5
    VCOM_CF 7v5
    VG1 15v4
    AVDD 16v2
    VCCE 3v2


    p.s

    jak masz T-con w tył , dlaczego nie masz fonii ?
    Tam na tym Main "wrazliwy" był flash SPI MX25l1605.
    Matryca Chi-mei V315b5-l12
  • Poziom 41  
    Tcon to T315HW04 v0 31T09-C0G

    Czyli taki jak na pierwszej fotografii. Matryca to AU Optronics z taką samą nalepką jak ta na pierwszej fotografii, tylko Made in EU.

    Co do napięć, to nie mierzyłem nic na pałę, bo nie wiedziałem gdzie konkretnie i co należy mierzyć. Więc pomierzyłem "oczywiste oczywistości".

    Co do przytoczonych punktów pomiarowych, to sprawy mają się następująco:

    VD3D 3v2
    VGH_C 25v3
    VGH 27v2
    VGI -5v95
    VCOM_A 7v37
    VCOM_CF 7v37
    VG1 15v33
    AVDD 16v21
    VCCE 3v22

    Co oznacza, że zgadzają się z tym co podałeś. Ponoć obraz znikł pierwszy. Głos był, i zanikał po chwili. a teraz nie ma wcale - właściciel mętnie tłumaczy.
  • Poziom 41  
    Podbijam temat! Z pomiarów wynika, że T-con jest dobry.

    Jak rozeznać się co mogło paść na Main? Jak pisano, może to być flash. Można to jakoś potwierdzić/ wykluczyć? Jeżeli to flasz, to ktoś jest w stanie go wgrać?
  • Poziom 7  
    Cytat:
    Jak pisano, może to być flash. Można to jakoś potwierdzić/ wykluczyć?


    Podstawiając sprawny.
  • Poziom 41  
    OK. Tyle to i sam wiem. A może ktoś ma jakiś sposób aby zdiagnozować tą płytę, która jest?
  • Poziom 41  
    OK. Kupiłem nową płytę, wydałem 200zł. Dalej czarny. Czyli jednak albo sama matryca albo Tcon jest jednak walnięty mimo prawidłowych napięć. Na nowej MoBo, jasność podświetlenia ustawia się na 50%. Co znaczy, że procesor komunikuje się z pamięcią, tak samo jak w oryginalnej płycie.

    To co robimy? Ktoś ma jakiś pomysł?
  • Pomocny post

    Poziom 27  
    Sprawdź czy masz VGL i VGH na Source Driver-ach. Pozdrawiam
  • Poziom 41  
    A no więc!

    Za postem LCD-LED-PDP, postanowiłem sprawdzić jak czuja się sourcedrivery. Czyli te układy zatopione w taśmach na matrycy. W tym celu wybebeszyłem dosłownie cały telewizor, zdjąłem obudowę matrycy, uzyskałem dostęp do złącz krawędziowych na szkle. Poskładałem na pająka, aby odpalić go w tym stanie i dokonać pomiarów. Jakież było moje zdziwienie, gdy telewizor jak gdyby nigdy nic po prostu się uruchomił.

    Ucieszony tym faktem poskładałem go z powrotem, cały czas działa. Domyślam się, że nie kontaktowała jedna z taśm T-con. Ale po stronie matrycy.

    Tak czy siak, usterka mechaniczna, naprawiło się samo, telewizor od tygodnia działa. Szkoda tylko kasy wywalonej na nową płytę.