Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Unitra WS 304 S - Szum w głośnikach i od wzmacniacza

18 Lis 2012 19:47 3144 12
  • Poziom 8  
    Witam!

    Problemem są szumy w głośnikach i od wzmacniacza. Słychać je zarówno w głośnikach, jak i od samego wzmacniacza.

    W załączniku są nagrane te szumy, żebyście mieli większe rozeznanie z sytuacją. Są one słyszalne (jeśli głośność jest niewielka) właściwie w całym pokoju.

    Fakt, że szumy z głośników i wzmacniacza brzmią właściwie tak samo, nasuwa mi myśl, że problemem jest trafo. Szumi we wzmacniaczu i przekazuje ten szum na głośniki.

    Inne moje obserwacje:
    Zmierzyłem napięcie na wyjściach głośnikowych woltomierzem prądu stałego. Lewy kanał: -45 mV, prawy kanał: 372 mV. Jednak oba głośniki szumią tak samo.
    Mierzone napięcie zmienne wynosi na obu kanałach 0.

    Wzmacniacz po wyłączeniu od napięcia gra jeszcze kilka sekund, jak to wzmacniacz. Co ciekawe, przez ten czas nie słychać żadnych szumów, problem nie występuje.

    Szumy nie zależą od ustawienia poziomu głośności do ok. połowy skali. Potem zwiększają się, ale nie jakoś dramatycznie.

    We wzmacniaczu wymieniałem te dwa największe kondensatory 2x4700uF. Nie wpłynęło to w żaden sposób na występowanie szumów.

    Jeśli mam coś jeszcze zmierzyć (dysponuję multimetrem) albo podaj więcej danych to piszcie. Z góry dzięki za pomoc.
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 27  
    Nie ma napięcia zmiennego i szumi wzmacniacz? Uszkodzona końcówka mocy, jest prawdopodobnie tak uszkodzona, że trafo "jedzie" przez to na zwarciu. A bezpiecznik jest? Coś czuję że zadrutowany :cunning:
  • Poziom 13  
    Ten "szum" to przydźwięk sieciowy! Dlatego znika jak wzmacniacz wyłączysz a "gra" jeszcze z kondensatorów głównych. Przyczyn może być kilka, jeśli główne kondensatory wymieniłeś, można przypuszczać, że zasilanie jest OK - kondensatory oczywiście nowe?
    Dalsze przyczyny - brak, lub źle poprowadzone połączenia masy, trzeba by sprawdzić czy przydźwięk pochodzi z toru sygnałowego czy z samej końcówki - skręć potencjometr głośności na minimum i zewrzyj wejście sygnału z masą. Dalej do sprawdzenia sam potencjometr i przewody, szczególnie lutowanie mas. Jak nic to nie da, odpiąć kable sygnałowe z potencjometru głośności idące do końcówki mocy i zewrzeć z masą.
    Napięcia stałe -47mV jest OK, ale 372mV już trochę za dużo - tam nie ma regulacji 0V, ale można dorobić, trzeba wymienić opornik R141/241 na PR-kę 100kΩ i regulując ustawić 0V (dopuszczalne ±100mV). Prąd spoczynkowy zakładam, że poprawnie ustawiony?
  • Poziom 8  
    Oczywiście tego napięcia nie ma jak nie podaje dźwięku na wejście. Jak jest dźwięk, to normalnie jest napięcie.

    Bezpiecznik z tyłu obudowy? Jest, niedawno wymieniałem, więc na pewno sprawny.

    Czyli trafo jest sprawne? Który konkretnie element końcówki mocy powinienem wymienić?
  • Banner Multimetr Fluke 87VBanner Multimetr Fluke 87V
  • Poziom 13  
    Kolego, wyżej pisałem co należy sprawdzić. Końcówkę mocy masz sprawną, a tym bardziej transformator.
    A co do bezpieczników to w tym wzmacniaczu jest ich 5: sieciowy, dwa w gałęziach zasilania końcówki mocy, jeden od żaróweczki i dwa na wyjściach końcówki mocy.
  • Poziom 8  
    Pisząc tamtego posta nie widziałem jeszcze Twojej odpowiedzi.

    Wszystkie bezpieczniki wydają się być w porządku, chociaż mają na druciku taki jakby mały lut. Nie mogło to jednak powstać z jakiejś ingerencji człowieka moim zdaniem.

    Rozumiem, że po zwarciu z masą problem powinien ustąpić? Masa jest na metalowych częściach obudowy?
    Próbowałem skręcić potencjometr do zera i zwierać wejście z masą, ale to nic nie dało. Teraz pomyślę nad potencjometrem...
  • Poziom 13  
    Tak, to jest normalne, niektóre bezpieczniki mają taką "kuleczkę" na druciku.
    Na próbę odłącz od potencjometru głośności dwa przewody (ekranowane) łączące go z końcówką mocy i zewrzyj ekran do żyły sygnałowej i całość do masy (punkt wspólny jest na wyjściach głośnikowych) Jeśli przydźwięk pochodzi sprzed końcówki, to powinien ustąpić. Jeśli nie, to na początek wymienić kondensatory na płytkach sterujących. Aha, nie włączaj wzmacniacza jak ekrany tych przewodów nie będą połączone z masą - niestety przez te ekrany idzie część zasilania na płytki sterujące, jak będą niepodłączone można uszkodzić końcówkę - tak bynajmniej było w WS który naprawiałem - tam jest trochę nieścisłości w połączeniach przewodowych...
  • Poziom 8  
    Wybacz głupie pytanie, ale jeszcze raz się upewnię o tą masę. Gdzie mam zwierać przewody? Gdzie jest masa w tym wzmacniaczu?

    Jeszcze jedna sprawa. Czy to normalne, że te styki potencjometru, które zaznaczyłem na zdjęciu kółkami są zwarte drucikiem, który wskazuje strzałka?
    Unitra WS 304 S - Szum w głośnikach i od wzmacniacza
  • Poziom 27  
    Potencjometr jest dobrze podłączony.
  • Poziom 8  
    Ok, już wiem chyba. To jest punkt masy: Unitra WS 304 S - Szum w głośnikach i od wzmacniacza
    Tak?
  • Poziom 13  
    Tak, na potencjometrze jest ok, to jest właśnie masa. Tak samo na gniazdach to co zaznaczyłeś to właśnie punkt wspólny. Teraz już nie pamiętam, ale tam było coś nie tak z tymi masami, były "dwie masy" - sygnałowa przedwzmacniaczy i zasilania, na płytce była też fabrycznie przecięta ścieżka jednej z mas i wstawiony pomiędzy nimi kondensator. Jak odłączysz przewody sygnałowe od potencjometru (środkowe wyprowadzenia) i zewrzesz z tą masą na gniazdach głośnikowych (ze zdjęcia) to "buczenie" powinno ustać, jeśli nie, to na początek wymień kondensatory na płytkach sterujących końcówką (te pionowe). Problem może być też z tymi masami właśnie, trochę dziwnie to rozwiązane było, na schemacie też były dwa symbole mas.
  • Poziom 8  
    Ok, przylutowałem ekrany obu kabli do masy. Zwarłem to z kablem sygnałowym, a potem z żyłą tego ekranowanego kabla i cały czas buczy...
    Rozumiem, że teraz wymiana kondensatorów na tych dwóch pionowych płytkach? Wszystkie do wymiany?
  • Spec od sprzętu Unitra
    bartek_kam napisał:
    Rozumiem, że teraz wymiana kondensatorów na tych dwóch pionowych płytkach? Wszystkie do wymiany?
    Może już bez zgadywania, co? A kolega autor niech zaniesie to do fachowca.