Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Immergas Nike Mini typ B11BS - Nie załącza płomienia

mrew 19 Nov 2012 02:03 2958 4
    mrew
    Level 10  
    Witam,

od kilku dni piec ma problemy z załączeniem. Objawy są takie: czy to po odkręceniu wody w kranie, czy po załączeniu obiegu ogrzewania z regulatora temperatury piec próbuje zapalić, słychać jak kilka razy przeskakuje iskra i nagle się rozłącza. Próbuje za chwilę ponownie ale efekt jest taki sam. Na 10 zapłonów jeden się udaje :-(

Po kilku nie udanych próbach nic się dalej nie dzieje, nie załącza się lampka awaryjna, która normalnie kilka razy kiedyś się załączyła i po restarcie kotła problem się rozwiązywał. Teraz pomimo restartu nie ma efektu.

Kocioł wyczyściłem, elektrody także ale nie rozwiązało to problemu.

Czy jest jeszcze coś co mogę zrobić we własnym zakresie czy już czas na telefon do serwisu?

BTW: czy ktoś może polecić dobry serwis dla tego pieca w Gdańsku lub okolicy?

Z góry dzięki za podpowiedzi.
    markmd
    Level 25  
    Dobrze wyczyść elektrodę jonizacyjną i sprawdź przewody przyłączeniowe. Ale wygląda to na uszkodzenie w sterowniku i konieczny będzie serwis.
    MarudaP
    Level 21  
    Podobne objawy miałem już dwukrotnie z kotłem Zeus Victrix Superior. Czyszczenie elektrod, dmuchanie sprężonym powietrzem, poprawianie połączeń nie przynosiło efektu. Moje przypuszczenie padło na smog który był zaciągany do kotła i wilgotne powietrze (była duża mgła) zaciągane do kotłowni przez kanał wentylacyjny. Elektronika kotła jest bardzo czuła i mogły wystąpić upływności pomiędzy elementami na płycie, przez co elektronika głupiała. Po zamknięciu dopływu powietrza z kanału wentylacyjnego,wywietrzeniu kotłowni i przedmuchaniu dokładnym kotła, wszystko wróciło do normy. Od wczoraj wieczora do chwili obecnej, kocioł pracuje bez zastrzeżeń.
    Aby wykluczyć ewentualną winę sterownika, należy go odłączyć od zacisków 42/43 a na zaciski 40/41 dać zworkę.
    markmd
    Level 25  
    Bardzo słuszna sugestia. Możesz jeszcze suszarką przedmuchać okolice sterownika.
    mrew
    Level 10  
    Finalnie okazało się, że wystarczyło wymienić mikroprzełącznik przy zaworze trójdrogowym, który był wyrobiony i nie zawsze "zauważał", że odkręciliśmy kran i trzeba zacząć grzać wodę.
    Wymiena mikroprzełącznika = 50 zł + 15 min pracy :-)