Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

EXCEL VBA MAKRO - Wysyłanie emaili z spersonalizowanym załącznikiem

konrad1111 19 Nov 2012 14:15 7053 3
    konrad1111
    Level 11  
    Cześć

Chciałbym stworzyć makro, które wysyłało by emaile z listy z excel’a i dołączało spersonalizowane załącznik.

W Arkuszu „lista” są komórki z spersonalizowanym numerem odbiorcy od „b6” do „b5006” np. D001425 a w komórkach od „c6” do „c5006” adresy email.
    Chciałbym aby pętla do każdego z spersonalizowanego numeru odbiorcy b6-b5006 i jego adresu email, dodała do emaila załącznik z plikiem excel „spersonalizowany numer.xls” np. D001425.xls (pliki te będą znajdowały się w folderze w którym będzie znajdował się plik z makrem – czyli jak np. plik będzie na dysku ‘c:\a\piki_wysyłający_Emaile.xls’ to załączniki też wkleję do tego folderu) [ThisWorkbook.Path & "\"]
    Czy mógłby ktoś pomóc mi zmodyfikować procedurę dotyczącą dodawania załącznika, ponieważ coś mi to nie idzie. (na razie jest tak że można dodać jeden, ten sam załącznik do wszystkich wysyłanych emaili)

Poniżej załączam kod makra.

Code: vbscript
    Log in, to see the code
    adamas_nt
    Moderator of Programming
    Wszystko
    Log in, to see the code
    jest już przypisane przed pętlą
    Log in, to see the code
    i dlatego
    Quote:
    na razie jest tak że można dodać jeden, ten sam załącznik do wszystkich wysyłanych emaili

Jedynym wyjątkiem jest odbiorca, który przypisywany jest przy każdym przebiegu:
    Log in, to see the code
    Tu właśnie powinno być również przypisanie załącznika. Czyli każdemu adresatowi z kolumny C powinien być "nadany" załącznik (Np w kolumnie D, wtedy przypisujesz Komorka.Offset(0,3)

Edit: Och, nie doczytałem. Nazwę załącznika masz już w kolumnie B, więc jest już prościej. Za linią "Adres=" dopisz
    Log in, to see the code
    i powinno zadziałać...
    konrad1111
    Level 11  
    Dzięki :-)
    jomsborczyk
    Level 9  
    cześć prosiłbym o pomoc z moim problemem. A mianowcie mam maro do wysyłania emaila szablonu z excela, chciałbym jednak aby jako załącznik dodać plik .xls ktory bedzie zawierał tylko konkretny zakres komórek z arkusza 2. Makro wyglada tak:

Log in, to see the code

Totalnie nie mam pomysłu jak to zrobic ;/