Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz samochodowy jbl cs50.4 - martwy.

mdm150 19 Lis 2012 23:21 1329 3
  • #1 19 Lis 2012 23:21
    mdm150
    Poziom 26  

    Witam.
    Trafił mi się wzmacniacz jbl cs50.4 do naprawy, kompletnie martwy(wynikało z opowieści klienta). Po otwarciu okazało się ze miał upalone rezystory: r28(100Ω),r32,r33(47Ω), spalony był tranzystor q15(irfz44n). wybrakowany był też jeden z kanałów-stopień wyjściowy(brak 4-ech tranzystorów). Wymieniłem te upalone elementy ale przetwornica nie startuje dalej(napięcie wyjściowe pojawia się na moment i znika). Podmieniłem następnie TL494 na bankowo sprawny egzemplarz. Po podmianie tl'a dalej te same objawy. Profilaktycznie wymienilem też tranzystory q9,q10,q11,q12,q13. Wykluczam raczej możliwość występowania składowej stałej na wyjściach głośnikowych bo zdemontowałem tranzystory końcowe wzmacniacza celem sprawdzenia czy nie są ubite. Co może być przyczyną niepoprawnej pracy przetwornicy? Dla ułatwienia kompletny schemat wzmacniacza jest tu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?t=2423309&highlight= .

    0 3
  • #4 31 Sty 2013 00:03
    mdm150
    Poziom 26  

    Po dłuższej przerwie, postanowiłem się wziąć za niego. Jak wspomniałem wcześniej podmiana U2 nic nie dała, ale po wyjęciu jego przetwornica staruje na monent i wyłącza się. Jakieś sugestie mile widziane w tym temacie. Oczywiście TL494 postawiany był nowy oczywiście i bez efektu.

    0
  Szukaj w 5mln produktów