Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

atego 815 - wyrzuca płyn chłodniczy po ostygnięciu silnika

mateuszyo 20 Nov 2012 14:09 9834 11
    mateuszyo
    Level 11  
    Witam.
    Mam problem z moim mercedesem atego 815 a mianowicie po około 2 godzinach od przerwania jazdy zaczyna uciekać płyn chłodniczy ok. 3-5l ( gdzieś jakby z tyłu zbiorniczka wyrównawczego. przy odkręcaniu korka do wlewu płynu (zimny silnik) zaczyna ostro wylewać się płyn pod cisnieniem mimo że już duża jego ilość wyciekła wczesniej. W samochodzie zaraz po wymianie osuszacza ciśnienie w układzie jest na poziomie ok 11.5bar i stąd moje pytanie: czy jest możliwe że ciśnienie z układu pneumatycznego może przepuszczać gdzies powietrze do układu chłodzenia i stąd bierze się w nim takie duże ciśnienie że wyrzuca płyn? dodam że przed wymianą osuszacza ciśnienie było mniejsze w układzie na poziomie 9-10 bar. Osuszacz bokiem sobie powoli upuszczał powietrze nawet po wyłączeniu silnika do określonego cisnienia po czym "syczenie" ustawało. Stąd zaszła koniecznośc jego wymiany.
    bardzo proszę o podpowiedz
    domellus
    Level 29  
    A sprężarka powietrza jest może chłodzona płynem? Jeśli tak to może ona jest winna.
    kwantor
    Level 38  
    Odkręć przewód ciśnieniowy od sprężarki po zgaszeniu motoru i dowiesz się, czy to powietrze winne.
    mateuszyo
    Level 11  
    kwantor a jak on się będzie wtedy zachowywał? w jakim wypadku wybadam że to akurat wina powietrza?
    kwantor
    Level 38  
    Nie będzie przybywało płynu, bo nie będzie powietrza pod ciśnieniem w głowicy kompresora.
    Można też inaczej- wkręcić manometr do spreparowanego korka wlewu (dokładny) i zapuścić silnik, zagrzać po pół godz. pracy jeśli ciśnienie wzrośnie znacznie 1- 1,5 bara, (Układ odpowietrzenia chłodnicy jest ograniczony zaworkiem, więc trzeba go zablokować) drugi pomiar z odłączonym przewodem do osuszacza. Jeśli wtedy nie przybędzie ciśnienia, to kompresor- uszczelka w głowiczce do wymiany.
    Dawno nie widziałem Atego i jeśli coś nie jest zgodne, to proszę mądrze to uwzględnić bez awantur.
    Sposób lokalizacji i diagnozy, który podaje jest dość popularny.

Czy po zgaszeniu słychać dość intensywne bulgotanie?
    User removed account
    User removed account  
    ekka
    Level 17  
    Witam
    Identyczny przypadek miałem w ubiegłym tygodniu przy premiumce dxi, identyczne objawy a powód jak koledzy piszą sprężarka.
    Pozdrawiam
    gringoszakal
    Level 2  
    :| Na bank kolego kompresor, tydzień temu miałem ten sam przypadek ,po wymianie uszczelki i splanowaniu głowicy kompresora problem został rozwiązany pozdrawiam.

Dodano po 5 [minuty]:

:D Kolego jeżeli by to nie pomogło to jest jeszcze jedno co mogło się stac to uszczelka pod głowicą. Tak mi mój mechanik podpowiada ,przy jednym zrobił sprężarke i nic nie pomogło dopiero uszczelka pod głowicą.
    mateuszyo
    Level 11  
    Dziękuję kolego a powiedz mi jeszcze ile taka przyjemność kosztowała ? planowanie głowiczki i uszczelka z robocizną? Ja puki co naciąłem delikatnie uszczelkę od osuszacza i rozwiązało to mój problem i auto jeździ tak już dosyć długo. Na szczęście żadnych negatywnych objawów nie ma. Dla tych co chcą szybko pozbyć się usterki polecam lecz na pewno nie na dłuższą metę.
    User removed account
    User removed account  
    gringoszakal
    Level 2  
    Witam koszt naprawy sprężąrki to około 150zł + oczywiście to co weźmie mechanik za rozebranie i poskładanie .Trwało to wszysko około 2h .
    kwantor
    Level 38  
    bodek434 wrote:
    zaklep młoteczkiem po jednej dyszy na końcówkach.

Ile taki młoteczek by kosztował? :D