Witam.
Poszukuje schematu układu chłodzenia.
Nie mogę dojść dlaczego tak długo silnik się nagrzewa i szybko traci temp.
Obydwa termostaty wymienione, świece w podgrzewaczu sprawne.
fantasta napisał:Ha, ha...Nie mogę dojść dlaczego tak długo silnik się nagrzewa i szybko traci temp.
wojciechjanusz napisał:Troszeczkę (ale niedużo) pogarsza dogrzanie silnika zaślepienie EGR-a
Strumien swiadomosci swia napisał:Przyrost ciepła z EGR-a to tyle co kot napłakał...wojciechjanusz napisał:Troszeczkę (ale niedużo) pogarsza dogrzanie silnika zaślepienie EGR-a
Bo dogrzewanie jest włąsnie poprzez wymiennik spalin na EGR.
I albo stoisz w korku i grzeje EGR, albo jedziesz autostradą 150km/h i masz ciepełko od silnika.
wojciechjanusz napisał:Ha, ha...
Jeżeli chcesz mieć w tym aucie dogrzany silnik, to albo trzeba doinstalować grzałki elektryczne w układzie (najlepiej z późniejszego modelu Mondeo 2,0 tdci)
fantasta napisał:Obydwa termostaty wymienione, świece w podgrzewaczu sprawne.
fantasta napisał:Faktycznie nie doczytałem do końca - stary człowiek , to głupi...Czytanie ze zrozumieniem się kłania.
Tak sam go zakładałem.
w środku był oryginalny wymieniłem na zamiennik i to samo. Oryginał w garnku bardzo ładnie sie otwiera i zamyka.
Aby dotknąć chłodnice nie za bardzo jest jak. Z jednej strony zabudowana wentylatorami, z drugiej chłodnicą klimy.
Strasznie dziwacznie jest ten obieg do nagrzewnicy i przegrzewacza. Rurka Y i w okół niej krąży? Niezbyt rozumiem.
fantasta napisał:Nawet jak odsłonięta, a w środku płyn 100 st, to nie parzy. Trzeba sprawdzać węże doprowadzające.
Aby dotknąć chłodnice nie za bardzo jest jak. Z jednej strony zabudowana wentylatorami, z drugiej chłodnicą klimy.
fantasta napisał:Hm... Ja też nie do końca kumam o co chodzi. 0Niezbyt rozumiem.
Dołączę się do tematu bo miałem taki sam objaw. Mechanik wymienił mi termostat duży i wciąż było to samo . Następny mechanik wymienił mi duży i mały termostat na originalny i wszystko jest ok i nawet nie mam podgrzewacza . Wystarczy chwile przejechać i silnik dogrzany .
0Nikt mnie nie przekona, ze niedogrzewanie sie silnika jest normalne. ja mialem w tddi podobnie jak kolega. Wymienolem maly termostat i problem jak reka odjal. maly termostat podobno tylko w oryginale wystepuje. nie mam zadnego falowania temp. a auto nagrzewa sie po okolo 7km przy -5 i po nocy na dworze.
1Witam wszystkich. Mam ten sam problem z niską temperaturą silnika, termostaty mały oryginalny jak i duży zamiennik wymienione oraz czujnik temperatury wszystko po dwa razy w ciągu tygodnia i nic nie pomaga. Po odpaleniu na zimno rura od termostatu do chlodnicy zimna ale po kilku minutach robi sie letnia a z tego co czytalem powinna być zimna do póki silnik nie osiagnie odpowiedniej temperatury wtedy otwierać powinien się termostat. Po przejechaniu 50km wskazówka na zegarach stoi tylko na 1 kresce. Prosze o jakas wskazówkę co można jeszcze zrobić. Z góry dziękuję za odpowiedź.
0Właśnie nie sprawdzałem czy w tym mondku jest podgrzewacz. Pozniej sprawdze jaka jest chlodnica. Sprawdzalem popszednie termostaty i zauważyłem że mały sie otwiera szybciej tzn. w goracej wodzie duży otworzyl sie może na 1mm a mały cały był otwarty.
0