Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jaki TV do salonu? 46"-55" - opinie po zakupie

matecki 21 Nov 2012 08:16 4881 14
    matecki
    Level 13  
    Witam!
    Niedługo wprowadzam się do nowego domu i chciał bym zakupić TV do salonu na święta :-). Oto odpowiedzi:
    1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
    7x5m
    2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
    Nie mam jeszcze mebli ale na oko 3-4m od TV.
    3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
    2-4
    4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
    Na wprost, ewentualnie pod niewielkim kątem.
    5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
    Ma stać
    6. Jak słońce świeci w pokoju?
    Duże drzwi tarasowe od południa, TV będzie stał przy zachodniej ścianie.
    7. Jaki masz obecnie telewizor?
    Nie mam, to będzie mój pierwszy TV w życiu :-). Teście u których mieszkam mają lcd Samsunga 37" 2008r.
    8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
    Chciał bym żeby posiadał Wi-Fi z funkcją DLNA i ALLShare aby wyświetlać fotki, filmy z NASA, laptopa, telefonu.
    9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
    Jakaś platforma cyfrowa (jeszcze się nie zdecydowałem - sugestie mile widziane) ale HD oczywiście.
    10 .Jakie urządzenia?
    DVD, BlueRay, może w przyszłości Xbox.
    11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
    Sądze że nie więcej niż 5h.
    12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
    Nie wiem.
    13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
    Najczęściej popularno-naukowe: discovery, history itp. Jestem też małym fanem filmów Science-Fiction.
    14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
    Jeżeli będzie taka możliwość to tak ale nie jest to żadne kryterium obowiązkowe.
    15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
    Narazie nie. Jeżeli zakupie konsole to i tak dla dzieci więc obraz wystarczy że będzie zadowalający.
    16. Preferencje co do marki?
    Myślałem o samsungu. Z żoną mamy smartfony samsunga z allshare i testowałem u kumpla jak to działa - bardzo mi się to podoba. Ogólnie jakoś lubie tą markę ale nic na siłę.
    17. Preferencje co do wielkości?
    Myślę że minimum 46" najlepiej 51".
    18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
    Nienaturalny obraz. Nie wiem jak to opisać ale czasami kiedy u znajomych oglądamy coś z DVD przez HDMI mam wrażenie jak bym oglądał teatr telewizji a nie film ale nie potrafię tego sprecyzować(mam wrażenie że obraz jest zbyt "czysty"), może ktoś mnie zrozumie i wytłumaczy o co chodzi.
    19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
    Zdecydowanie wieczorami.
    20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
    Myślę że do 4000zł.
    21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
    Dobrze gdyby miał ale większy priorytet ma Wi-Fi.
    Generalnie mam takie podejście w życiu do różnych rzeczy że najbardziej denerwują mnie niedoróbki tzn: zaakceptuję gorszą jakość obrazu, wyblakłą czerń, może mniej wyraziste kolory ale w zamian za płynny obraz, bez smużenia, bez "duchów", bez przywieszania się telewizora przy przełączaniu funkcji, menu, bez buczenia itd...
    Dużo czytałem o Samsungu PS51E550 ale ktoś na tym forum napisał że buczy. Czy mogę prosić o rozwinięcie tego "buczenia"?
    matecki
    Level 13  
    Dzięki koledzy za zainteresowanie. Kolego Mylagos dzięki za informację ale mimo wszystko wolał bym nieco większą przekątną ekranu.
    Nie widzę Samsunga w propozycjach aż taka tragedia?
    Jak na razie skłaniam się ku: Panasonic 47ET5 lub Thomson 50 FU 6663. Philips jest trochę za drogi a Sharp z tego co piszą to wymaga długiej i trudnej kalibracji co nieco mnie przeraża. Mam jeszcze wątpliwości co do tego Thomsona ponieważ jest tylko w jednym sklepie wygląda jak jakiś niszowy produkt a do takich raczej podchodzę z rezerwą. Czyli zostaje Panasonic 47ET5 a tak z ciekawości jak wygląda w porównaniu do Samsunga PS51E550? A! i jeszcze jedno pytanie odnośnie tego Panasonica, różnie piszą w specyfikacjach technicznych odnośnie WiFi ma je wbudowane fabrycznie czy muszę dokupić tą przystawkę?
    Anonymous
    Level 1  
    irekr
    Moderator
    Mam w domu kilka telewizorów różnych marek. W firmie mamy jeszcze więcej marek i z własnego doświadczenia powiem tak.
    Najpierw jest plazma Panasonica (sam mam 46G30 - chyba najlepszy model jako został w tej klasie zrobiony - szkoda że juz go nie produkują), potem dłuuuugo nic, a potem jest w zasadzie wszystko co kto lubi. W domu stoi także Toshiba RL93 32 cale i nie jestem nią zachwycony, mam tez Sharpa w kuchni na ścianie i Samsunga 40 cali w drugiej sypialni. Samsung i Toshiba to w zasadzie ta sama jakościowo matryca i na obrazie HD widać błędy , jakie się pojawiają. Tych błędów nie ma na Panasonicu.
    Sharp to taki gadżecik, ale duży Sharp Aquos u "teściowej" działa dość znośnie, obraz jednak nie jest tej jakości co na plazmie Panasonica.
    Poborem prądu się nie przejmuj, różnice nie są już istotne. "Na liczniku" nie odczułem różnicy po wymianie 36 cali CRT Samsunga na 46 Plazma Panasonic.
    matecki
    Level 13  
    LOCOLOCO wrote:
    Philips jest w klasie premium - wiec się dobrze zastanów.

Chyba masz rację - dobrze się zastanowię :-). Faktycznie wszędzie go zachwalają w teście też dostał rewelacyjną ocenę. Postaram się jeszcze go gdzieś namierzyć i obejrzeć na żywo. Te 47" chyba wystarczy na mój salon 35m2?
    I jeszcze jedno: czy Waszym zdaniem lepiej poczekać na "gorączkę przedświąteczną" z nadzieją na spadek ceny czy lepiej kupić teraz?
    Wielkie dzięki za pomoc!
    Anonymous
    Level 1  
    matecki
    Level 13  
    Witam!
    Chciał bym zakończyć temat i opisać doświadczenia.
    Kupiłem Philipsa 47PFL6007 przed świętami więc dla przyszłych pokoleń opiszę troche wrażeń po 3 miesiącach użytkowania:
    -obraz naprawdę rewelacja, filmy z BlueRay po prostu wgniatają w fotel
    -to czego się bałem czyli "efekt teatralny" nie występuje ogląda się bardzo przyjemnie
    -dźwięk również na wysokim poziomie, ładny i klarowny z wyraźnym basem, przyjemnie się słucha
    -ambilight fajny ale szczerze mówiąc nie zwalił mnie z nóg jak to niektórzy opisywali ot świeci troche na ściane i tyle (mój 4-letni synek jak to zauważył to zapytał czy telewizor jest dziurawy że świeci z drugiej strony :-) ) moim zdaniem na pewno nie powinien być argumentem branym pod uwagę przy zakupie
    - 3d super ale oczywiście tylko z filmami z BD konwersja 2d do 3d to chyba tylko chwyt reklamowy do niczego się nie nadaje ( pokuszę się o opinie że Avatar w 3d oglądany z domowej sofy zrobił na mnie większe wrażenie niż w kinie jeżeli chodzi o efekt 3d i jakość obrazu)
    - menu telewizora "chodzi" płynnie, nie zacina się
    - Smart TV trochę ubogie ale spokojnie można wiadomości na portalach poczytać - innego zastosowania nie widzę. Szkoda że przeglądarka nie ma flasha żeby filmy z netu pooglądać.
    - niestety borykam się z problemami z nim a mianowicie tv po dłuższym wyłączeniu np.na noc nie włącza się! pilot działa dioda odbiornika mruga i nic poza tym muszę wyjąć wtyczkę z gniazdka i dopiero wtedy zaskoczy. Po aktualizacji softu sprawa poprawiła się na tyle, że tv od 3 dni włącza się posłusznie natomiast muszę restować odbiornik cyfrowego polsatu(HD6000) gdyż po włączeniu pojawiają się jakieś krzaki na ekranie i ani tv ani dekoder nie reagują na pilota. Dopiero restet dekodera pomaga. Sprawa jest rozwojowa i muszę to jeszcze poobserwować ale uważam że w tv za 4k nie powinno być problemu z włączaniem! Rozumiem że jakieś niedociągnięcia w opcjach menu mogą sie pojawić ale to zbyt poważna usterka jak na taki tv. Kontaktowałem się z serwisem - bardzo miła rozmowa i odpowiednie podejście do klienta.
    - do tv kupiłem odtwarzacz BD również Philipsa chcąć korzystać z jednego pilota i funkcji Easylink - NIE POLECAM - oba urządzenia zachowują się jakby żyły własnym życiem np. po obejrzeniu filmu włączam TVP1 i wyłączam odtwarzacz a razem z nim wyłącza się telewizor itd. Sprawę rozwiązuje wyłączenie Easy link ale szkoda że nie ma żadnego "bonusa" z tytułu korzystania z urządzeń tego samego producenta jak ma to np. Samsung
    - w mojej subiektywnej opinii telewizor długo się włącza. Po naciśnieciu włącznika na pilocie gaśnie dioda odbiornika i wydaje mi się że strasznie długo nic się nie dzieje. Już się troche przyzwyczaiłem ale na początku wydawało mi się że telewizor się popsuł :-)
    Podsumowując:
    Obraz rewelacyjny, obsługa przyjemna i bezproblemowa, rozbudowana pomoc kontekstowa, dźwięk przyjemny i miły dla ucha. Niektóre bajery jak EasyLink i Ambilight moim zdaniem przereklamowane. Nie chcę pisać że problem z włączaniem i krzakami na ekranie to wina telewizora bo nie jestem tego pewien ale jeżeli okaże się to prawdą to niestety będzie gruby minus :-(. Ogólnie mam mieszane uczucia w stosunku do niego ponieważ telefony od żony że "znowu nie może tego g..na włączyć" o 8:00 rano w pracy nie są niczym przyjemnym szczególnie mając w świadomości kwotę jaką za niego zapłaciłem.
    matecki
    Level 13  
    LOCOLOCO wrote:
    Wgraj soft ,teraz działają już bardzo dobrze.
    http://www.hdtv.com.pl/forum/889284-post19.html

Mam wgrany najnowszy soft z 06.03.2012. Wydaje mi się że problemem będzie dekoder polsatu tylko dlaczego jeżeli on się wykrzaczy to również tv przestaje działać?
    Anonymous
    Level 1  
    matecki
    Level 13  
    Czy port HMDI może mieć znaczenie? Podpiąłem pod inny i od 2 dni spokój.
    Orientujesz się może czy do tego modelu mogę jakoś dokupić tego pilota z klawiaturą na odwrocie? Czytałem gdzieś że ma się również pojawić opcja używania pilota jako wskaźnika czy możesz to potwierdzić? A jeżeli nie to jaką klawiature byś do niego polecił? Widziałem gdzieś taką z wbudowanym touchpadem ale żona nie lubi z tego korzystać czy są może jakieś inne rozwiązania czy pozostaje mi PC-towy zestaw mysz-klawiatura?
    Anonymous
    Level 1  
    g-aymendz
    Level 8  
    thank you i need nand dump toshiba 40TL933