Witam!
Niedługo wprowadzam się do nowego domu i chciał bym zakupić TV do salonu na święta
. Oto odpowiedzi:
1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
7x5m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
Nie mam jeszcze mebli ale na oko 3-4m od TV.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Na wprost, ewentualnie pod niewielkim kątem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Ma stać
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Duże drzwi tarasowe od południa, TV będzie stał przy zachodniej ścianie.
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Nie mam, to będzie mój pierwszy TV w życiu
. Teście u których mieszkam mają lcd Samsunga 37" 2008r.
8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Chciał bym żeby posiadał Wi-Fi z funkcją DLNA i ALLShare aby wyświetlać fotki, filmy z NASA, laptopa, telefonu.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Jakaś platforma cyfrowa (jeszcze się nie zdecydowałem - sugestie mile widziane) ale HD oczywiście.
10 .Jakie urządzenia?
DVD, BlueRay, może w przyszłości Xbox.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
Sądze że nie więcej niż 5h.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie wiem.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Najczęściej popularno-naukowe: discovery, history itp. Jestem też małym fanem filmów Science-Fiction.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Jeżeli będzie taka możliwość to tak ale nie jest to żadne kryterium obowiązkowe.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Narazie nie. Jeżeli zakupie konsole to i tak dla dzieci więc obraz wystarczy że będzie zadowalający.
16. Preferencje co do marki?
Myślałem o samsungu. Z żoną mamy smartfony samsunga z allshare i testowałem u kumpla jak to działa - bardzo mi się to podoba. Ogólnie jakoś lubie tą markę ale nic na siłę.
17. Preferencje co do wielkości?
Myślę że minimum 46" najlepiej 51".
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Nienaturalny obraz. Nie wiem jak to opisać ale czasami kiedy u znajomych oglądamy coś z DVD przez HDMI mam wrażenie jak bym oglądał teatr telewizji a nie film ale nie potrafię tego sprecyzować(mam wrażenie że obraz jest zbyt "czysty"), może ktoś mnie zrozumie i wytłumaczy o co chodzi.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Zdecydowanie wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Myślę że do 4000zł.
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Dobrze gdyby miał ale większy priorytet ma Wi-Fi.
Generalnie mam takie podejście w życiu do różnych rzeczy że najbardziej denerwują mnie niedoróbki tzn: zaakceptuję gorszą jakość obrazu, wyblakłą czerń, może mniej wyraziste kolory ale w zamian za płynny obraz, bez smużenia, bez "duchów", bez przywieszania się telewizora przy przełączaniu funkcji, menu, bez buczenia itd...
Dużo czytałem o Samsungu PS51E550 ale ktoś na tym forum napisał że buczy. Czy mogę prosić o rozwinięcie tego "buczenia"?
Niedługo wprowadzam się do nowego domu i chciał bym zakupić TV do salonu na święta

1. Jak duże jest pomieszczenie w którym ma być telewizor?
7x5m
2. Jak daleko siedzimy od ekranu telewizora?
Nie mam jeszcze mebli ale na oko 3-4m od TV.
3. Ile osób zasiada przed telewizorem?
2-4
4. Czy siedzimy na wprost ekranu czy również bokiem do ekranu?
Na wprost, ewentualnie pod niewielkim kątem.
5. Telewizor ma stać czy ma wisieć?
Ma stać
6. Jak słońce świeci w pokoju?
Duże drzwi tarasowe od południa, TV będzie stał przy zachodniej ścianie.
7. Jaki masz obecnie telewizor?
Nie mam, to będzie mój pierwszy TV w życiu

8. Co chcemy aby telewizor posiadał?
Chciał bym żeby posiadał Wi-Fi z funkcją DLNA i ALLShare aby wyświetlać fotki, filmy z NASA, laptopa, telefonu.
9. Jaki sygnał będzie podłączony do telewizora?
Jakaś platforma cyfrowa (jeszcze się nie zdecydowałem - sugestie mile widziane) ale HD oczywiście.
10 .Jakie urządzenia?
DVD, BlueRay, może w przyszłości Xbox.
11. Ile godzin dziennie ma pracować telewizor?
Sądze że nie więcej niż 5h.
12. Preferujesz matrycę matową czy błyszczącą?
Nie wiem.
13. Jaki rodzaj programów oglądasz najczęściej?
Najczęściej popularno-naukowe: discovery, history itp. Jestem też małym fanem filmów Science-Fiction.
14. Czy zamierzasz serfować po internecie?
Jeżeli będzie taka możliwość to tak ale nie jest to żadne kryterium obowiązkowe.
15. Czy zamierzasz grać w gry - jeśli tak to ile % dziennie?
Narazie nie. Jeżeli zakupie konsole to i tak dla dzieci więc obraz wystarczy że będzie zadowalający.
16. Preferencje co do marki?
Myślałem o samsungu. Z żoną mamy smartfony samsunga z allshare i testowałem u kumpla jak to działa - bardzo mi się to podoba. Ogólnie jakoś lubie tą markę ale nic na siłę.
17. Preferencje co do wielkości?
Myślę że minimum 46" najlepiej 51".
18. Co Cię denerwuje w telewizorach?
Nienaturalny obraz. Nie wiem jak to opisać ale czasami kiedy u znajomych oglądamy coś z DVD przez HDMI mam wrażenie jak bym oglądał teatr telewizji a nie film ale nie potrafię tego sprecyzować(mam wrażenie że obraz jest zbyt "czysty"), może ktoś mnie zrozumie i wytłumaczy o co chodzi.
19. Więcej oglądasz wieczorami czy w dzień?
Zdecydowanie wieczorami.
20. Do jakiej maksymalnej kwoty planujesz zakup?
Myślę że do 4000zł.
21. Czy telewizor ma mieć 3D - jeśli tak to jakie, pasywne czy aktywne?
Dobrze gdyby miał ale większy priorytet ma Wi-Fi.
Generalnie mam takie podejście w życiu do różnych rzeczy że najbardziej denerwują mnie niedoróbki tzn: zaakceptuję gorszą jakość obrazu, wyblakłą czerń, może mniej wyraziste kolory ale w zamian za płynny obraz, bez smużenia, bez "duchów", bez przywieszania się telewizora przy przełączaniu funkcji, menu, bez buczenia itd...
Dużo czytałem o Samsungu PS51E550 ale ktoś na tym forum napisał że buczy. Czy mogę prosić o rozwinięcie tego "buczenia"?